středa 27. ledna 2016

Masopustní karnevaly v Chorvatsku

Masopustní karnevaly začínají různě podle regionů, přibližně však od ledna do tzv. Popeleční středy, tj. prvního postního dne. Dnešní masopustní slavnosti nebývají však o mnoho delší než posledních 14 dní před Popeleční středou, přičemž hlavní oslavy obvykle připadají na poslední masopustní sobotu a neděli.


Jedním z hlavních masopustních tradičních středisek je městečko Kastav a jeho okolí (u Rijeky), odkud pocházejí i nejznámější a nejpopulárnější lidové maškary takzvaní zvončaři. Jejich nezbytným vybavením jsou zvonce, bílé kalhoty, pruhované tričko a různé pokrývky hlavy a masky.
rijecki karneval

Mezinárodního karnevalového průvodu v Rijece (Riječki karneval) se zúčastňuje kolem 10 000 masek, pÅ™es 100 karnevalových skupin a 80 alegorických vozů. LetoÅ¡ní 30. jubilejní karneval začal 22. ledna, dÄ›tský karnevalový průvod kterého se zúčastní kolem 5000 dÄ›tí bude mít průvod 30. ledna a celé vyvrcholení karnevalu v Rijece se koná 7. února, tj. o masopustní nedÄ›li kdy se bude pálit velká loutka „Půst“.
karneval

V období od poloviny ledna do masopustní neděle probíhají karnevalové oslavy i na jiných místech kvarnerské oblasti: v Opatiji, Lovranu, Kastavu nebo Crikvenici (Maškare Crikvenica).
chorvatsko karneval

Z dalmatských mÄ›st se karneval koná napÅ™. ve mÄ›stech Zadar (Zadarski karneval), Split (Spli’ski krnjeval) nebo Makarská (Makarski zimski karneval).
karneval

V Dubrovníku se karneval koná pod názvem „Dubrovački karnevo“ od 7. do 9. února a hlavním místem karnevalového veselí je samozÅ™ejmÄ› hlavní mÄ›stská třída Stradun.
splitsk -krnjeval

Na jihodalmatském ostrově Lastovo se tradice Lastovského masopustu (Lastovski Poklad) udržela již více než 500 let a připomíná svými zvyky úspěšnou obranu města Lastovo před útokem maurských pirátů. Hlavní část karnevalu je od 2.2. do 9.2. kdy vyvrcholí spouštěním figuríny Masopustu po třistametrovém laně, které přitom vybuchují petardy připevněné na botách.
splitski karneval



Masopustní karnevaly v Chorvatsku

sobota 9. ledna 2016

TOP destinace Chorvatska - nejlepší místa v Chorvatsku

Jako po každé letní sezóně přichází statistická část a zhodnocení úspěšnosti turismu v Chorvatsku. Rok 2015 byl opět rekordním rokem pro Chorvatsku v počtu návštěvníku i v počtu přenocování. V roce 2016 je očekáváno ještě zlepšení vzhledem ke špatné bezpečnostní situaci v jiných turistických zemích.

Pojďme se tedy podívat jaké jsou to nejlepší destinace v Chorvatsku kam přijíždí nejvíce turistů a kde nejdéle pobývají.


nejlepší letoviska v Chorvatsku


Na prvním místě máme Rovinj se svými malebnými uličkami a prý nejkrásnějším starým městem.

Až na druhém místě máme věhlasný Dubrovník takzvanou perlu Jadranu.

Na třetím místě máme Poreč kterou českým turistům ani nemusíme představovat jelikož je jedním z nejoblíbenějších destinací právě pro Čechy.

Čtvrté místo obsadilo městečko Medulin na samém cípu Istrie, kde jsou všechny druhy pláží a také písečná pláž která se pravidelně umísťuje mezi nejlepšími v Chorvatsku.

TOP 5 nám uzavírá další Istrijské město Umag, které se nachází pouhých 600km od českých hranic !


Rovinj

Jak vidíte tak ISTRIE okupuje dokonce čtyři z pěti míst v Chorvatsku kde turisté stráví nejvíce nocí.


Pokud hledáte tedy kde strávit dovolenou v Chorvatsku tento rok tak výběrem některého z těchto míst určitě nebudete zklamání.


Pro představu vám vypíšeme i další místa v Chorvatsku která se umístila v TOP 20 nejnavštěvovanějších destinací Chorvatska:

6. Ostrov Lošinj

7. Záhřeb

8. Tar-vabriga

9. Crikvenica

10. Pula

11. Funtana

12. Zadar

13. Vrsar

14. Vir

15. Split

16. Labin

17. Novalja

18. Novigrad

19. Makarska

20. Å ibenik


A pro zajímavost ještě koho nejčastěji potkáte v Chorvatsku ? Budou to Němci kterých do Chorvatska přišlo v minulém roce 2.156.120, na druhém místě jsou to chorvatští souséde Slovinci kterých přijelo 1.265.792., na třetím místě jsou Rakušáci kterých přijelo 1.163.401, na čtvrtém místě 1.037.742 Italů a na krásném pátém místě dle oficiálních statistik jsou ČEŠI kterých přijelo do Chorvatska 724.913 ! Věříme, že příští rok nás bude ještě více :-)


ubytování Rovinj
Levné apartmány v Rovinji






TOP destinace Chorvatska - nejlepší místa v Chorvatsku