středa 28. října 2015

Kam do Chorvatska a které letovisko vybrat?

Jako každý rok se v Chorvatsku vyhlaÅ¡ují destinace a letoviska, která získala ocenÄ›ní v různých kategoriích cestovního ruchu jako jsou „NejúspěšnÄ›jší letní destinace Chorvatska“, „Nejlepší pláž v Chorvatsku“, „Atrakce roku“, „Nejlepší výletní mÄ›sto“ nebo „Nejlepší venkovská destinace Chorvatska“ a tak dále.


Chorvatský cestovní ruch již několik let zaznamenává významný růst a rok 2015 byl v tomto ohledu opět rekordní, takže očividně má Chorvatsko co nabídnout. Takže pokud ještě nevíte kam do Chorvatska na jaře, v létě či na podzim přinášíme vám seznam těchto nejlepších míst v Chorvatsku, která získala ocenění pro rok 2015.


Chorvatské destinace roku:


Nejúspěšnější destinace letního rekreačního cestovního ruchu:

1) Rovinj

2) Poreč

3) Dubrovník

Rovinj

Rovinj


Nejlepší destinace lázeňského cestovního ruchu:

1) Opatija

2) Mali Lošinj

3) Krapinske Toplice

Opatija

Opatija


Nejlepší „City Break“ výletní destinace:

1) Split

2) Poreč

3) Dubrovník

Split

Split


Autentická přímoÅ™ská destinace „Malé místo“:

1) Bol

2) Rab

3) Fažana

Bol

Bol


Nejlepší destinace venkovského cestovního ruchu:

1) Etno vesnice Karanac (Baranja),

2) Konavle (u Dubrovníku),

3) Gupčev kraj (Zagora).

Karanac

Karanac


Nejlepší destinace mimo hlavní turistickou sezónu:

1) Splitská riviéra

2) Opatija a Rijeka

3) Oblast severozápadní Istrie

Splitská riviéra

Splitská riviéra


Kulturní akce roku:

1) Muzeum antického skla (Muzej antičkog stakla) v Zadaru

2) Hotel Adriatic v Rovinji

3) Muzeum krapinských neandrtálců (Muzej krapinskih neandertalaca) v Krapině

Muzeum antického skla Zadar

Muzeum antického skla Zadar


Turistická akce roku:

1) Festival Ultra Europe ve Splitu

2) Advent v Záhřebu

3) Špancirfest ve Varaždínu

Festival Ultra Split

Festival Ultra Split


Rekreace a zábava:

1) Aquapark Istralandia u Novigradu

2) Lázně Tuhelj

3) Adrenalinový park Cadmos Village u Dubrovníku

Istralandia

Istralandia


Nejlepší pláž v Chorvatsku:

1) Pláž Cava na Lapadu u Dubrovníku

2) Pláž Lido v Opatiji

3) Pláž Nikolina v Bašce Vodě

Pláž Cava Dubrovník

Pláž Cava Dubrovník


ubytování Opatija
Levné apartmány v Opatiji






Kam do Chorvatska a které letovisko vybrat?

úterý 27. října 2015

Cyklistické výlety po ostrově Hvar

Jedete na dovolenou, ale upřímně si nedokážete představit celých čtrnáct dní se jen válet na pláži a v podstatě nic nedělat? Rádi byste, alespoň na jeden den, do svého programu zařadili nějakou tu sportovní aktivitu? Pokud rádi jezdíte na kole, pak pro vás máme tip, jak na své dovolené nezahálet.



Vydejte se na cyklistický výlet! Zasportujete si, poznáte okolí vaší destinace a také si „odpočinete“ od pláže. Jestliže se vaší dovolenkovou destinací stalo právě Chorvatsko a ostrov Hvar, pak pro vás máme tipy na cyklostezky!


Dugi Dolac


Trasa je dlouhá 25,2 kilometrů, převýšení je zde 335 metrů. Trasa se řadí mezi lehké, zvládnou jí i netrénovaní cyklisté a absolvujete jí zhruba za hodinu a půl.


Start je v obci Dugi Dolac, na východě ostrova. Celou trasu pojedete po hlavní ostrovní silnici mezi Jelsou a Sućurajem. Cílem této stezky je Sućuraje.


cyklistika na hvaru


Odtud se vracíte zpět na start, tedy do obce Dugi Dolac. Vyzkoušet můžete také jiný okruh a to z obce Dugi Dolac jet po silnici k západu k zátoce Pokrivenik. Odbočíte doprava a sjedete až dolů, k zátoce. Vystoupáte do obce Grudac, k silnici na které odbočíte vpravo a dojedete zpět do obce Dugi Dolac.


Stari Grad


Délka trasy je 24 kilometrů, převýšení je zde 500 metrů a jde o trasu středně těžkou. Trasu zvládnete přibližně za dvě hodiny, hodí se spíše pro zdatnější cyklisty.


Trasa začíná stoupáním z městečka Stari Grad po asfaltové cestě směrem k městu Hvar. Po cca 3,6 kilometrech stoupání vede odbočka doleva k vrcholu Sv. Nikola.


ostrov Hvar ChorvatskoZde zhruba ve výšce 500 metrů odbočuje vlevo a prudce klesá k severu, k obci Dol. Z obce dol pak trasa pokračuje asfaltovou cestou a dále se klesá do městečka Stari Grad na pobřeží, kde trasa končí.


Město Hvar


Celková délka trasy je 24,1 kilometrů, převýšení je 420 metrů a jde o cyklotrasu obtížnou, zvládnou jí jen zkušení cyklisté. Trasu ujedete přibližně za dvě hodiny.


Stezka začíná v městě Hvar, stoupáním po asfaltové silnici. Nad městem se trasa otáčí k východu, do obce Brusje ve vnitrozemí. Dále jedete okolo vyhlídkového bodu a zhruba po 300 metrech stezka odbočuje na cestu do obce Velo Grablje. Stezka vede přes Malo Grablje k pobřeží do Milny. Odtud již opět jedete po asfaltové silnici a jedete do startu cyklo výletu, do města Hvar.


ubytování Hvar
Levné apartmány na Hvaru






Cyklistické výlety po ostrově Hvar

pátek 23. října 2015

Kde se v Chorvatsku potápět?

Chorvatsko je místo, kde nejen můžete strávit hezkou letní dovolenou, ale také zde můžete provozovat různé sportovní aktivity. Mezi ně patří samozřejmě také potápění, které se těší stále narůstající oblibě. Jestliže i vy máte rádi aktivní dovolenou a chcete i v Chorvatsku něco zažít, pak jistě zvolte potápění.



Chorvatsko je bohaté na lokality pro potápění. Z dovolené si tak přivezete nejen krásné opálení z pláže, ale také nevšední a krásný zážitek. V tomto článku získáte tipy, kde jsou hezká a přitažlivá místa pro potápění. Vybrat si můžete jedno z nich.


Ostrov Cres, Lina


Na severozápadním pobřeží ostrova Cres najdete vrak obchodní lodi Lina. Ta se potopila i s nákladem dřeva roku 1914. Cestovala z Rijeky na Sicílii. V mlze narazila na podmořský útes. Příď lodi najdete v hloubce 22 metrů, záď lodi pak v hloubce 55 metrů. Vrak je ve velmi zachovalém stavu a potápět se zde doporučujeme velmi zkušeným potápěčům.


Ostrov Rašip, národní park Kornati


vraky lodí v chorvatskuV národním parku Kornati se můžete potápět na ostrově Rašip. Potápět se zde můžete, povolení získáte spolu se vstupenkou do národního parku. K vidění je zde pozoruhodná pestrobarevná podmořská lokalita. Skály na vnější straně ostrova jsou až v hloubce 65 metrů. Moře je velmi průzračné, skála porostlá korály. Vidění jsou zde hejna různých druhů ryb. Viditelnost je zde velmi dobrá, až přes 40 metrů. Lokalita je vhodná jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé potápěče.


Dubrovník, Taranto


Na západě mysu Petka, v Dubrovníku, v Grebeni leží velmi zachovalý vrak italské obchodní lodi Taranto. Ta se potopila roku 1943, kdy najela na minu. Trup této italské lodi se zlomil a na dně jsou roztroušeny trosky nákladu.


potápění v chorvatskuVe vraku naÅ¡lo svá útočiÅ¡tÄ› celá hejna nejrůznÄ›jších ryb. Hloubka vraku je 23 až 55 metrů. PotápÄ›t se zde mohou jen pokročilí potápěči.


Sveti Andrija, Elafitské ostrovy


Ostrůvek Sveti Andrija je součást Elafitských ostrovů. Vnější podmořská stěna spadá od 3 do 78 metrů a je téměř kolmo do hlubiny. Je porostlá mořskými organismy, vyskytuje se zde korál červený a to v nejspodnější části, v hloubce 40 metrů. Naleznete zde nejrůznější druhy ryb, krásnou bohatou faunu. V hloubce 26 metrů je podmořská jeskyně. Jde o jednu z nejkrásnějších potápěčských lokalit na Jadranu, vhodná pro začínající i pokročilé potápěče.


ubytování Dubrovník
Levné apartmány v Dubrovníku






Kde se v Chorvatsku potápět?

úterý 20. října 2015

Navštivte botanické zahrady v Chorvatsku 2

V prvním díle tohoto článku jsme se seznámili s Velebitskou botanickou zahradou. V následujícím článku se dozvíte, jaké další botanické zahrady je možno navštívit v Chorvatsku a užít si tak nejen skvělou dovolenou u moře, ale také dovolenou s výlety za poznáním a zábavou!



Botanická zahrada na ostrově Lokrum


Jde v podstatě o historický park, který byl založený na začátku druhé poloviny 19. století. Založil jej rakouský arcivévoda Maxmilián Habsburský, pozdější mexický císař. Na tomto ostrůvku si vybudoval své letní sídlo. Nedílnou součástí tohoto sídla je také park, který byl založen jako exotická zahrada. Arcivévoda nechal na ostrůvek Lokrum dovézt přibližně 500 druhů rostlin a to z tropických a subtropických krajů. Tyto rostliny zde našly svůj druhý domov. Najdete zde vzácné rostliny, například sbírku sukulentů. Na ostrůvek se dá dostat menšími loděmi.


zahrada chorvatsko


Botanické zahrady v Záhřebu


botanické zahrady chorvatskoI chorvatské vnitrozemí disponuje botanickými zahradami. Dvě najdeme v Záhřebu. První botanická zahrada je starší, založena roku 1889 a zakládala se jako barokní zahrada, převážně krajinářského typu. Za to dobu však prošla řadou úprav. Tato chorvatská botanická zahrada je přístupná všem. Využívají je vědci, studenti, žáci ke studijním a vědeckým účelům. Je také dostupná pro širokou veřejnost. Jde o nejoblíbenější park a zahradu v hlavním městě Chorvatské republiky, v Záhřebu. Nachází se v samém středu města, je součástí Přírodovědecké a matematické fakulty záhřebské univerzity.


Druhá záhřebská botanická zahrada patří Farmaceutické a biochemické fakultě záhřebské univerzity. Známá je také pod svým starým názvem Botanická zahrada Frana Kušana. Slouží převážně studentům a to pro odbornou výuku.


Park a arboretum, Trsteno


Založen byl již před 500 lety, spatřit zde lze jak renesanční a barokní prvky zahradní architektury, tak i prvky klasicismu a romantismu. V průběhu staletí se park a arboretum mění. Řadí se tedy mezi nejcennější parky v celé Středomoří. V arboretu najdete sbírku dřevin z celého světa. Arboretum však zasáhly dva ničivé požáry, které měly velký dopad na arboretum i na rostliny v něm. Požáry zničili na 20 tisíc stromů, keřů a dalších rostlin. Návštěvu arboreta lze i tak doporučit, jelikož od té doby prošlo mnohými renovacemi.


ubytování Trsteno
Levné apartmány v Trsteno




Navštivte botanické zahrady v Chorvatsku 2

sobota 17. října 2015

Navštivte botanické zahrady v Chorvatsku 1

Chorvatsko je zemí, která nenabízí jen letní dovolenou u moře a na pláži, i když takhle tuto zemi znají statisíce lidí. Jde o velmi oblíbenou letní destinaci, není tedy pochyb o tom, že je Chorvatsko opravdu hojně navštěvované. Avšak Chorvatsko toho může nabídnout mnohem víc, než je letní dovolenou, pláže, moře.



Disponuje mnoha památkami, národními parky a místy, které stojí za návštěvu. Pokud tedy hodláte strávit v Chorvatsku dovolenou, ale nechcete jí celou proležet na pláži, pak pro vás máme tipy na výlety! Navštivte v Chorvatsku botanické zahrady!


K výletům i k relaxaci


výlety v chorvatskuV Chorvatsku najdete několik botanických zahrad a pro turisty jsou velmi přitažlivé. Najít je můžete na pobřeží nebo také v přilehlém vnitrozemí. Slouží nejen k výletům, ale také pro odpočinek, relaxaci. Jsou také místem, kde se dozvíte mnoho nových informací a můžete zde zavítat, abyste si užili relax, našli svou oázu. Jedete-li na dovolenou do Chorvatska, pak jistě navštivte jednu z botanických zahrad.


Uděláte si výlet, skvěle si odpočinete, dozvíte se mnoho zajímavých informací a také se pokocháte bohatou flórou, která je v chorvatských botanických zahradách opravdu velmi krásná. Doslova vás láká k návštěvě!


Velebitská botanická zahrada (Velebitski botanički vrt)


Národní park Severní Velebit disponuje krásnou horskou botanickou zahradou. Najdeme jí v místě Modrić dol. V této botanické zahradě je většina druhů flóry národního parku. Tato flóra je na území celého Chorvatska nejvzácnější.


zahrady v chorvatsku


Uvidíte zde dokonce i druhy lesního porostu z jednotlivých výškových pásem Velebitu. Najdete zde dále alpínské rostliny, horské louky. Dále můžete narazit na vzácné endemity, vzácné horské rostliny. Jedná se o nejstarší horskou botanickou zahradu a její součástí je také botanická stanice.


ubytování Opatija
Levné apartmány v Opatiji






Navštivte botanické zahrady v Chorvatsku 1