čtvrtek 17. září 2015

Zajímavá spojka na ostrov Brač - Stomorska

Stomorska je jedno ze známých místo v Dalmácii, kam se jezdí především za mořem, sluncem, sportem a zábavou. Vydejme se tam i krátce nyní, i když jen v řádcích a mezi řádky.



Poloha a doprava


Letovisko Stomorska leží na severovýchodním pobřeží ostrova Šolta. Je to 17 km severovýchodně do Splitu a stejně tak severozápadně do Trogiru. Protože se Stomorska nachází na ostrově, lze se sem dostat po moři, pravidelná linka vede odsud do Splitu s mezipřistáním v Rogači, ale také je spojení na sousední ostrov Brač do přístavu Milna. Po ostrově je možno se dopravit po silnici D111.


Historie


Stomorska je nejstarší pobřežní vesnicí na Šolta a známá je od 17. století. Ovšem jsou tu stopy po daleko starších obyvatelích, nad obcí najdeme řadu prehistorických mohyl, na vrchu Vela Straža stávala illyrijská pevnost. Ostrov stála na hranicích mezi Osmanskou říší a Benátskou republikou, proto byl často pleněn, zejména se vyznamenávali piráti z Omiše. Již v 14. století zde žili lidé, jméno vsi bylo odvozeno od kostela Panny Marie Stomorinské. V té době zde byl klášter Santa Maria na Šoltě, píše se zde i jakémsi hradu.


Protože Stomorska je velmi blízko Splitu, vozilo se odsud do města dřevo, vápna, maso, ryby, olej, víno, mandle, rohovník , fíky a med. Olivový olej a víno byly vyváženy plachetnicemi i do Itálie. Dnes jich tu zbylo už jen pár a místo místních produktů vozí turisty na výlety kolem pobřeží a na sousední ostrovy Brač a Hvar.


5870645869_d77bf6919c_z


Památky


Molo s kotvištěm v zálivu bylo postaveno na počátku 19. století. Kostel sv. Mikuláše na východní straně obce pochází z roku 1870. Pěkná je i zřícenina vápenky z roku 1916.


Cestovní ruch


Stomorska se rozprostírá podél několika na sebe navazujících zátok s krásnými oblázkovými plážemi. Nabídka a možnosti pro rekreaci jsou v obci na velmi dobré úrovni. Je zde například spousta restaurací, které nabízejí nejrůznější dalmatské speciality,jako jsou domácí víno Dobričić, místní olivový olej Šoltanka, šoltanský perník Paprenjak nebo rozmarýnový med. V městečku jsou dále k dispozici kavárny, pizzerie, trafiky, obchody s potravinami, stánky se suvenýry, informační stánek pro turisty a bankomat. Kavárny a taverny nabízejí i živou hudbu pro milovníky nočního života, ale najdete tu i moderní disco-bar. Ve Stomorské jsou pořádány časté rybářské zábavy.


5871211400_f5dcc90fe6_z


K dispozici je zde hlavní pláž přímo v centru Stomorska, který má velmi snadný přístup do moře. Stomorska se může pochlubit dalšími krásnými oblázkovými plážemi s pozvolným vstupem do moře. Koupat se ovšem můžete i v jiných částech pobřeží, jež je tvořeno plochými přírodními kameny, které jsou zárukou soukromí. Nabízejí se zde i projížďky na loďkách. Na své si přijdou i sportovci, pro plavání jsou zde výborné podmínky a také pro potápění. Do centra ostrova můžete vyrazit na turistické a cyklistické výlety, případně využít místní tenisové kurty.


Turistika zde má bohatou tradici a první hotel tu byl postaven již v roce 1938. Protože jde o malou obec, je ideálním místem pro toho, kdo chce prožít klidnou dovolenou a nepřelidněné pláže. Stomorska nabízí dobré možnosti ubytování, například apartmány Sidrana, Pelegrino a Ivo.


Foto: flickr.com (Julita B.C.)



Zajímavá spojka na ostrov Brač - Stomorska

úterý 15. září 2015

Dějinami protkaný Kaptol

Obec Kaptol najdeme v severní části Chorvatska, kam ale asi jezdí z ČR málokdo. Je to proto, že nás nejvíc láká moře a kraje lesů a hor, ty nás již tolik nepřitahují. Ale je to škoda, právě Kaptol a jeho dějiny, kultura, pěkné okolí, by si jistě naši větší přízeň zasloužilo.



Poloha a doprava


Obec Kaptol leží 140 km jihovýchodně od Záhřebu, v severovýchodní části Chorvatska v geografické části Slavonie. Z bližších měst to je bližší zejména Požega, 10 km na jih, ale také Kutjevo 12 km východně. Doprava sem je možná jedině po silnici, z dálnice A3 od exitu 13 je to 38 km přes Požegu, od exitu 12 45 km, opět přes Požegu. Od severu z Orahovice je to 33 km přes Kutjevo.


 


Historie


Zdejší kraj byl osídlen již v 7. století př.n.l. Kelty v halštatském období. O tom svědčí četné pohřební mohyly poblíž Kapitolu na úpatí Papuku. Původně centrum obce Kaptol byl jmenováno jako Kolegiátní kapitula sv. Peter pécsské diecéze Pětikostelí, i když do Pecse je odsud daleko.


Flores_en_la_calle_Kaptol,_Zagreb,_Croacia,_2014-04-13,_DD_01Poprvé se uvádí v roce 1221 a hrál v dějinách chorvatsko-maďarské státní unie vcelku významnou roli, byla tu například škola. V době pronikání Turků se Kaptol stal významnou pevností. V 16 století zde stála renesanční šestiboká pevnost. Do obranného systému patřila obec i kostel.


Turci nakonec město obsadili (1537-1691), po jejich vyhnání statek koupil od císařské komory Petar Crnkovic. Do osvobození Petrovaradina tu sídlil biskup, za kterých byla pevnost změněna na residenci. Dekretem císaře Františka I. získala obec statut města, což byl impuls k rozvoji. V roce 1764 byla otevřena triviální škola, která je dodnes v provozu. Od roku 1865 do tohoto kraje začala proudit imigrace Čechů.


Památky


Zdejší barokní kostel sv. Jiří je z roku 1752 a má krásně zdobený klenutý strop, ale v základech najdeme původní románské zdivo. V 70. letech 18. století byl postaven farní kostel sv. Petra a Pavla. Zmíněná pevnost dnes stojí v obci jako mohutná zřícenina.


Příroda


Obec Kaptol leží na slunných svazích pohoří Papuk a vzhlíží se své polohy na celé údolí Požegy. Tato oblast je bohatá na vodu. Krása této oblasti Potplaninsko je ve velkých sadech, vinicích a dalších polí. StÅ™edem této oblasti se táhne od západu k východ „zelená dálnice“, která spojuje nÄ›kolik obcí od Požegy pÅ™es Slavonii, jmenovitÄ› ÄŒaglin, Kutjeva, Kaptol a další.


Cestovní ruch


Kaptol2Do Kaptolu se cestuje nejen za přírodou, ale i za kulturou. Ta má své centrum v požární stanici, kde se odehrává mnoho i společenských akcí. Pro nás je důležité, že zde stále máme českou menšinu, která je stále aktivní v České besedě založené již v roce 1923. V besedě jsou zapojeny folklorní skupiny, pěvecký sbor aj., dospělí i děti. Pořádají se tu také akce, například Naše jaro. Česká škola byla v provozu v letech 1924 až 1990.


Z dalších organizací jistě zaujme Asociace vína vinařů a ovocných pěstitelů, které zde pořádá některé akce spojené s vinařství, výrobou vína a pěstováním ovoce.


 



Dějinami protkaný Kaptol

sobota 5. září 2015

Neuvěřitelné Chorvatsko: dalších 5 věcí o Chorvatsku které vás ohromí

Máme tady poslední třetí článek o celkem 25 zajímavých skutečnostech o Chorvatsku, které jste zřejmě nevěděli.

Pokud jste nečetli tak první článek najdete na „Neuvěřitelné Chorvatsko: 25 věcí o Chorvatsku které vás ohromí“ , druhý článek „Neuvěřitelné Chorvatsko: dalších 10 věcí o Chorvatsku které vás ohromí“ a dnes si představíme posledních pět zajímavostí o Chorvatsku:


21. Chorvat může za to, že se nebojíte tmy


baterky z chorvatska mag light

Chorvat Magljica vyrobil světoznámé baterky



22. V Chorvatsku žila největší komunita neandertálců


neandertálci chorvatsko

Chorvatsko má největší kolekci pozůstatků neandertálců na světě. Muzeum neandertálců můžete vidět ve městě Krapina.



23. Propiska co držíte byla vynalezena v Chorvatsku


penkala propiska chorvatsko

V roce 1906 vynalezl mechanickou tužku Chorvat Slavoljub Penkala a tak vzniklo také anglické slovo „pen“ pro propisku



24. Každý den nová pláž


pláž zlatni rat bol ostrov brač
Zlatni Rat je pláž na ostrově Brač, která každý den mění tvar a barvu v závislosti na větru


25. Bojovali zde i gladiátoři


amfiteátr pula

Amfiteátr ve městě Pula na Istrii je jedním z pouhých tří zachováných na světě.



Snad jsme i vás přesvědčili, že stojí za to jet se podívat do Chorvatska za neuvěřitelným množstvím historie, památek, přírodních krás či zábavy na tak malém místě.


ubytování chorvatsko
Levné apartmány v Chorvatsku






Neuvěřitelné Chorvatsko: dalších 5 věcí o Chorvatsku které vás ohromí

čtvrtek 3. září 2015

Neuvěřitelné Chorvatsko: dalších 10 věcí o Chorvatsku které vás ohromí

V návaznosti na náš první článek o neuvěřitelných a málo známých skutečnostech o Chorvatsku „Neuvěřitelné Chorvatsko: 25 vÄ›cí o Chorvatsku které vás ohromí“ vám pÅ™inášíme druhou část této série a dalších 10 zajímavostí o Chorvatsku o kterých jste možná nemÄ›li ani potuchy.


11. Zde i moře doslovně hraje


mořské varhany zadar

První mořské varhany ve kterých samotné vlny vyrábějí zvuky se nachází v Zadaru


12. Nejmenší město na světě


Nejmenší město na světě Hum

V Chorvatsku se nachází nejmenší město na světě. Jeho název je Hum.


13. I staří Egypťané se snažili dostat do této oblasti


sfinga ve splitu

Sfinga ve Splitu byla přivezena z Egypta za dob římského císaře Diokleciána a je stará více než 4000 let


14. Zde se na vás i slunce stále usmívá


sluneční svit v Chorvatsku

Chorvatsko má 2,715 hodin slunečního svitu za rok. Více než australské Sydney.


15. Nejkrásnější západ slunce a jeho pozdrav


pozdrav sluncy v Zadaru

Alfred Hitchcock označil západ slunce v Zadaru za nejkrásnÄ›jší na svÄ›tÄ›. V Zadaru je také na pobÅ™eží instalace „Pozdrav slunci“ o průmÄ›ru 22 metrů, která má 300 sklenÄ›ných ploch se solárními moduly jenž tvoří v noci různé barevné kombinace.


16. Vlast muže který rozsvítil svět


nikola tesla chorvat

Nikola Tesla se narodil ve vesnici Smiljani u Plitvických jezer. Objevil žárovku, rentgen, střídavý proud, bezdrátovou energii, bezdrátový vysílač, transformátor, radiotelegraf a dalších cca 700 objevů.


17. Torpédo bylo vynalezeno v Chorvatsku


chorvatské torpedo ivan lupis

V 19. století bylo postaveno první torpédo a to v Rijece inženýrem Ivanem Lupisem.


18. Největší lanýže na světě


lanýže v chorvatsku

Chorvatsko je domovem největších lanýžů na světě.


19. Nejvíce kulturního dědictví v Evropě


unesco chorvatsko

Chorvatsko má největší počet nehmotného kulturního dědictví pod ochranou UNESCO v Evropě.


20. Všechny tyto zázraky jsou na dosah ruky


Chorvatsko je až 127. země na světě podle velikosti

Chorvatsko je až 127. země na světě podle velikosti a tak máte všechny tyto krásy na dosah ruky



v posledním článku pÅ™ineseme příštÄ› dalších 5 neuvěřitelných a málo známých skutečností o Chorvatsku…


ubytování Zadar
Apartmány v Zadaru






Neuvěřitelné Chorvatsko: dalších 10 věcí o Chorvatsku které vás ohromí

úterý 1. září 2015

Neuvěřitelné Chorvatsko: 25 věcí o Chorvatsku které vás ohromí

Slyšeli jste o Chorvatsku ale je ještě stále dost z vás, kteří tam nebyli. Většina z těch co v Chorvatsku byli si zamilovali tu zemi, její kultůru, gastronomii i pobřeží a těší se právě na další dovolenou v Chorvatsku.

Přinášíme vám 25 neuvěřitelných věcí, které jste nevěděli a které vás potěší:


1. Chorvatsko je domovem populárních Dalmatínů


chorvatsko je domovem populárních dalmatínů

Toto plemeno je také maskotem amerických hasičských sborů (v ranních dobách požárníků běhal před vozem a varoval lidi, aby uhli)


2. Dubrovník je známé místo již staletími



Neuvěřitelné Chorvatsko: 25 věcí o Chorvatsku které vás ohromí