pondělí 24. srpna 2015

Za sluncem a vinicemi - Gornji Kneginec

Obec Gornji Kneginec leží ve Varaždinském kraji či župě, v její centrální části, 6 km jižně od města Varaždinu. Pokud navštívíte toto místo, určitě se vám tu bude líbit, protože zde najdete památky, slunné vinice, lesy, rybníky a také výjimečnou pohostinnost zdejších lidí a jejich autentické krajové pokrmy.



Poloha a doprava


Již jsme se zmínili o blízkosti Gornjiho Knegince od Varaždina, je to na silnici č. 2250, která spojuje toto krajské město s Varaždinskými Toplicemi. Jinak dopravně sem je asi nejsnazší cesta z dálnice A4 z exitu 4 přes Donji Kneginec, popřípadě i ze silnice D3 z Varaždína do Záhřebu, kdy odbočíme u Turčinu. Zde je také nejbližší vlaková zastávka.


Historie


O obci je první zmínka v roce 1209, kdy se uvádí věž zvaná „Kehne“, z nichž pozdÄ›ji vyvinul název obce Kneginec. Z toho také vyplívá, že Kneginec musel být založen nejménÄ› již ve 12. století, ne-li dříve. O tom, že by zde ve stÅ™edovÄ›ku existovala farnost, nejsou zmínky. V roce 1649 je jen zpráva, že v Gornji Kneginci je kaple Máří Magdalény a ves je farnosti pÅ™idruženou k biskupskému kostelu. Samostatná fara Kneginec byla založena v roce 1789. Zajímavá událost se zde odehrála 28. srpna 1848, kdy se sem od jihovýchodu pÅ™ihnal mrak obrovských sarančat, snesl se na pole a způsobil velké Å¡kody na plodinách a vinicích. Vesničané vÅ¡ak velkým kÅ™ikem, hlukem a kouÅ™em kobylky úspěšnÄ› zahnali a ty se daly smÄ›rem na Varaždinske Toplice.


Procházku historií si lze udÄ›lat v Kneginečské galerii, kde se ukazuje „hlava Kneginec“ z jižního průčelí kostela, pečeÅ¥ krále OndÅ™eje II s jeho obrazem, Bible z roku 1572 atd..


Památky


Kostel sv Máří Magdalény pochází z 15. století, ovšem prošel pozdějšími úpravami, zejména byl rozšířen v roce 1800. Fara byla postavená v roce 1797.


Věž Kehne či Ondřejská věž bylo opevněné místo, které chránilo obec. Z přelomu 18. a 19. století jsou zprávy o věži, zbytcích hradeb a o pozůstatcích dalších dvou věží a zděného domu. Věž je zrekonstruovaná. Stojí zde také socha svatého Jana Nepomuckého.


Vinařské usedlosti


V obci se pÄ›stuje staletí vinná réva, zdejší vinaÅ™i si stavÄ›li statky jako zámečky (kurie). Je jich pomÄ›rnÄ› hodnÄ›, takže jmenujme jen nÄ›které. Mali Vrh, Horvatova kurija stará asi 150 let s velkými hospodářskými budovami. Budova „Bílý bratÅ™i“ (dřívÄ›jší Herceziho vila) naproti HorvatovÄ› kuriji je stará asi 300 let, pÅ™i rekonstrukci byla obnovena i kaple. Grimsova kurija je z počátku 19. století patÅ™ila hrabatům Bombellesa. Antunovićevova kurija, Kettigova kurija asi z roku 1880, Vidakovićevova vila (Solarovo) u Horvatové vily atd. PÄ›kný je zámek Kussy (Varteksova vinice), je nyní obnovený.


Cestovní ruch


Okolí obce je známé svými idylickými vrchy a proto vždy přitahovalo a dodnes přitahuje milovníky přírody. Ti zde najdou nejen neporušenou přírodu, značené trasy a podobně, ale také restaurace s dobrou kuchyni, kde se vaří krajová jídla a podávají ještě lepší místní vína.


Rybník „Okoun“ je k dispozici zájemcům o rybaÅ™ení ve vÅ¡ední dny v odpoledních hodinách a o víkendech a svátcích celý den. Je si zde možno zakoupit denní vstupenky i pro noční lov sumců.


K ubytování se tu nabízí velmi hezký hotel Lagus (La’Gus) a lze doporučit i restaurant Zlatne gorice.


ubytování Chorvatsko
Levné apartmány v Chorvatsku






Za sluncem a vinicemi - Gornji Kneginec

sobota 22. srpna 2015

Last minute slevy na ubytování v Chorvatsku v září

Většina z vás již myslí pouze na práci ale ti co by si dopřáli ještě pár dní u moře a sluníčka mají tu výhodu levnějších cen ubytování na poslední chvíli a podle předpovědi počasí i teplot, které se mají pohybovat stále kolem 30°C ! Pokud zavítáte do Chorvatska v září najdete zde klídeček i na těch v létě nejrušnějších místech a vaše dovolená bude levnější i příjemnější.
Připravili jsme pro vás několik článků o rodinné dovolené a pár akčních nabídek levnějšího ubytování níže v tomto emailu nebo pak přímo na našem webu UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz kde najdete tisíce dalších apartmánů s kontakty přímo na majitele a bez provize cestovkám.


Vybíráme pro vás zajímavé články z našeho Magazínu o Chorvatsku :





Rodinná dovolená v Chorvatsku


Rodinná dovolená v Chorvatsku


VýbÄ›r chorvatských destinací pro rodinnou dovolenou či jak se dopravit a kde se koupat s dÄ›tmi. To vÅ¡e jsme popsali v nÄ›kolika článcích pro rodiče s dÄ›tmi a teenagery… Zobrazit celý článek >>




Nejslunečnější ostrov Hvar


slunečný ostrov Hvar


Pokud si chcete být pomÄ›rnÄ› jisti, že na vaší dovolené v Chorvatsku bude svítit sluníčko, tak není lepšího výbÄ›ru než ostrov Hvar. Je to nejslunečnÄ›jší místo StÅ™edozemí … Zobrazit celý článek >>



Slevy ubytování v Chorvatsku





Apartmány Jidra - Ražanac u ZadaruApartmány Margarita BiogradApartmány Irena Pakoatane

pokud se vám nějaká nabídka líbí, klikněte na ní a poté vyplňtě kontaktní formulář a do textu dotazu napište LAST MINUTE






Apartmány Pavić Sapavac na ViruApartmány Villa Riva Molunat u DubrovnikuApartmány Čikea Brela

pokud se vám nějaká nabídka líbí, klikněte na ní a poté vyplňtě kontaktní formulář a do textu dotazu napište LAST MINUTE






Apartmány Magda - Supetar na BračuApartmány Pearl KastelaApartmány Pearl - Drvenik Mali

Další nabídky výhodného ubytování v Chorvatsku na webu: Zobrazit další LAST MINUTE



Last minute slevy na ubytování v Chorvatsku v září

Přímořské letovisko - Karlobag

Město Karlobag leží na pobřeží Jaderského moře, v Podvelebitské oblasti. Jde o známé přímořské letovisko, kde rekreanti najdou zejména klid, ale i historii, přírodu a samozřejmě moře a slunce.



Poloha a doprava


Karlobag je vzdálen od Splitu 157 km jihovýchodně, 100 km severozápadně, 25 km západně od Gospiče. Městem prochází Jaderská silnice D8 (E65), nejsnazší spojení je ale z dálnice A1 od exitu 12 přes Gospič 46 km. Tato cesta vede právě přes Velebity a je velmi romantická.


Historie


Za doby Říma zde stála osada Vegium s vojenským, dopravním a obchodním významem. Ve 4. až 5. století osadu zničili Gótové, obyvatelé uprchl do Pagu. V 7. století Chorvaté postavili novou osadu na západ od římského města, nazvanou Skrisa. Za časů chorvatského krále Zvonimira oblast patřila pod biskupství v Rabu. V roce 1251 se osada připomíná jako Scrissa a patřila staré chorvatské rodině Tugomirićů a pak princi Kurjakovićovi. V roce 1387 se uvádí jako Bag, v 15.století to bylo panství královské. Roku 1525 Turci napadli město, spálili ho a obyvatele odvlekli do otroctví. Roku 1574 bylo město obnoveno, v roce 1580 se poprvé uvádí jako Karlobag podle arcivévody Karla, který se zasloužil o obnovu města.


Po odeznění tureckého nebezpečí se město dostalo pod Rakousko, roku 1710 byl založen kapucínský klášter s kostelem. Podle jedné teorie zdejší kapucíni založili město Gospić. Karlobagu byla roku 1757 udělena městská práva.


Památky


Kapucínský klášter je nejdůležitÄ›jší kulturní památkou ve mÄ›stÄ›, nabízí výstavu starých obrazů, ale i sbírku církevního umÄ›ní, archiv a knihovnu. Další kostely se vÄ›tÅ¡inou datují do 17. a 18. století, kostel Panny Marie Bolestné a farní kostel sv. Josefa z roku 1713 se zajímavým obrazem „Poslední večeÅ™e“ od neznámého autora.. Na kopci nad mÄ›stem jsou zříceniny stÅ™edovÄ›kého hradu s názvem Fortica a barokní kostel sv. Karla Boromejského z roku 1776, postavený na místÄ› staršího kostela z roku 1615. Spojenecké bombardování v roce 1943 těžce tento kostel poÅ¡kodilo a v roce 1958 byly zbytky odstranÄ›ny až na ochrannou věž.


4846083404_1831897759_z


Cestovní ruch


Území Velebitu nad Karlobagem bylo prohlášeno svÄ›tovou biosférickou rezervací, která zmÄ›nila toto mÄ›sto v atraktivní stÅ™edisko s možností kombinace dovolené u moÅ™e s horskou turistikou. Zdejší pláže mají tradici do roku 1920, kdy byl zřízeny. V roce 1985 byl postaven v Karlobagu hotel Zagreb. Dnes se Karlobag s okolními oblastmi Ribarica, Cesarica, Lukovo, Baric Draga a Baske Ostarije vyvinul do významného rekreačního centra, nabízí nedotčenou přírodu a čisté moÅ™e, ale také gastronomické požitky ze StÅ™edomoří a kontinentální ve „velebitském duchu“.


Většina malých obchodů se soustřeďuje do bezprostřední blízkosti přístavu, krámky se suvenýry najdeme víc v centru města.


Město má pláže podél pobřeží nově upravené, většinou zde najdete betonová mola s upravenými vstupy do vody. Zdejší riviéra je dlouhá 42 km. Letovisko Karlobag nabízí také dobré podmínky pro všechny druhy vodních sportů. Přístav je vystaven západním větrům, ale částečně chráněno před větry. Plavidla mohou zakotvit u dvou přístavních mol v hloubce 3 m, zatímco lodě s malým ponorem kotví u přístavní hráze. K ubytování zde najdeme např. hotel Horizont, apartmány Paola, Liza, Ribarica a mnoho dalších.


ubytování Karlobag
Levné apartmány v Karlobagu






Přímořské letovisko - Karlobag

čtvrtek 20. srpna 2015

Mezi mořem a horami se rozprostírá Split

Největším městem Dalmácie je Split s přibližně s dvěma sty tisíci obyvatel. Na krásném místě mezi mořem a horami ho v roce 295 založil římský císař Dioklecián, který se narodil v nedalekém městě Salona.



Vybudoval zde své sídlo, kam se uchýlil na stáří. Diokleciánův palác dodnes tvoří jádro města a je pozoruhodně zachovalý. Je to jakési „město ve městě“. Z mnoha původních římských budov sice zbyly jen základy v přízemí dnešních budov, na jejich místech ale stojí kavárny, bary, obchody a byty, které se tísní v omezeném prostoru sevřeném hradbami paláce. Ze všech stran na vás dýchá typická středomořská atmosféra a rušný život.


Pozoruhodným místem, které stojí za návštěvu, je katedrála svatého Domnia, postavená na místě Diokleciánova mauzolea ze 13. století. Vstup do mauzolea kdysi strážily dvě egyptské sfingy z černé žuly, které dnes stojí vpravo od vstupu. Hlavní bránu s výjevy ze života Krista vyřezal ze dřeva místní sochař Andrija Buvina v r. 1214. V katedrále lze vystoupit na románskou zvonici, odkud je krásný rozhled.


Vedle katedrály stojí Peristyl – malé náměstíčko s kolonádami, které je poněkud níže než okolní terén. Dnes zde můžete posedět v kavárně a vychutnávat nezaměnitelnou atmosféru tohoto místa.


img_name title


Severně od Diokleciánova paláce stojí za Zlatou bránou monumentální socha biskupa Grgura z Ninu od Ivana Meštroviče. Traduje se, že když se dotknete palce biskupa a budete si něco přát, vaše přání se splní. Palec určitě nepřehlédnete, jelikož jej za desetiletí ruce kolemjdoucích ohladily do zlatova.


Split je znám svým bujarým nočním životem. Podniky v Diokleciánově paláci zavírají ve 22 hodin a poté se zábava přesouvá do barů a kaváren na jižním nábřeží. Místní se večer procházejí po promenádě na ulici Marmontova, kde se zastavují v kavárnách a obchodech se značkovým oblečením.


Přibližně 5 km směrem do vnitrozemí se autobusem dostanete k ruinám kdysi vzkvétajícího římského města Salona. Jsou zde kromě mnoha jiných rozvalin i ruiny amfiteátru, který pojmul kolem 18 tisíc diváků.


img_name title
Levné apartmány ve Splitu






Mezi mořem a horami se rozprostírá Split

pondělí 17. srpna 2015

Plavby na plachetnicích

Chorvatsko má výborné jméno jako ráj pro jachtaře. Je to dáno příznivými větry a hlavně ohromně členitých pobřežím, které nabízí spoustu možností k zakotvení a trávení příjemných chvil o naprosté samotě. Proto se na lodích podél jaderského pobřeží prohánějí celebrity z celého světa.



Kouzlo Jadranu již objevili osobnosti zvučných jmen, jako je například Bill Gates, Bernie Eccleston, Luciano Benetton a další. Pro začátečníky jsou ideální chráněné oblasti, jako jsou například Kornatské ostrovy. Dobrodružnější povahy si mohou troufat dále na moře, kde místní větry bura a yugo dokážou potrápit i ostřílené a zkušené mořské vlky.


Podél pobřeží od města Umag v severní Istrii až po Cavtar na jihu Chorvatska se nachází celkem 48 přístavů vhodných pro jachty a plachetnice. Z nich celkem 21 patří společnosti Adriatic Croatian International (ACI – aci.hr), největší subjekt v tomto oboru. Některá přístaviště pro jachty jsou téměř turistickými středisky sama o sobě, jiné maríny, jako například ve městech Trogir a Rab, se nalézají v bezprostřední blízkosti starobylých center těchto měst.


img_name title


Zájemci o plavbu na plachetnici si mohou buď pronajmout loď bez posádky nebo si najmout i kapitána. Jestliže si chcete pronajmout loď bez posádky, musí alespoň jeden ze zájemců o plavbu mít kapitánské zkoušky a umět zacházet s krátkovlnnou vysílačkou. Pronájem lodi i s kapitánem je dražší a navíc budete mít na palubě pochopitelně o jedno místo méně, jelikož kapitán bude spát na lodi. Na druhou stranu za vás kapitán odvede tu nejnáročnější práci, jakou je navigace lodi a bude očekávat, že jinou monotónní dřinu na palubě zastanete sami.


Hodně prostoru plavbám na plachetnicích věnují webové stránky Chorvatské národní turistické kanceláře croatia.hr, kde naleznete také řadu užitečných odkazů na další stránky.


img_name title
Levné apartmány v Chorvatsku






Plavby na plachetnicích