úterý 31. března 2015

Nově letecky z Prahy do Záhřebu

Air Croatia spouští linku ze Záhřebu do Prahy. Ve čtvrtek přistane v Praze první letadlo z chorvatského Záhřebu.

Spojení chorvatské a české metropole nabídne společnost Air Croatia.


Společnost Air Croatia spouští po řadě odkladů leteckou linku ze Záhřebu do Prahy. Spojení chorvatské a české metropole nabídne třikrát týdně. Letadlo ze Záhřebu do Prahy poprvé odstartuje tento čtvrtek.


Do Česka budou Air Croatia létat v úterý, ve čtvrtek a v neděli. Jako tzv. virtuální dopravce nemá společnost k dispozici žádná vlastní letadla, provozovat ji bude nizozemská firma Denim Air. Na linku nasadí stroj ATR 42 s kapacitou až 52 cestujících.


O spuÅ¡tÄ›ní linky informovala chorvatská média. „Linka je naplánovaná na aktuální letový řád, jestli jí bude dopravce provozovat i v zimÄ›, nyní nevíme,“ uvedla mluvčí LetiÅ¡tÄ› Praha Marika JanouÅ¡ková.


Do Chorvatska se lze dostat letecky z Prahy do Splitu, Dubrovníku, Zadaru, Puly, Rijeky i na ostrov Brač. Ceny letenek se pochybují již od 3500,- do 6000,- v závislosti na termínu.

Pro zajímavost existuje pak i luxusní možnost pronájmu soukromého letadla a zaletět do Chorvatska na prodloužený víkend za 10.000 Kč na osobu :-)


letenky chorvatsko



Nově letecky z Prahy do Záhřebu

úterý 24. března 2015

Nin u Zadaru

Chorvatsko může každého neustále překvapovat. Velké množství lidí se neustále vrací na jedno místo, kde to znají, ale není to škoda?



 


Služby pro rekreanty jsou všude perfektní, moře všude modré, slunce žhavé, ale přece jen to není všude stejné, rozdílné jsou přírodní podmínky a pak každé místo nabízí třeba jiné pamětihodnosti. Jedním z takových míst, pro která těžko budeme hledat v Chorvatsku podobnost, je Nin.


Poloha a doprava


Nin je městečko, které leží 14 km severně od Zadaru, ze kterého sem vede silnice D306. Když míříme do Ninu, nemusíme přes Zadar, ale můžeme odbočit z dálnice A1 na exitu 17 na silnici D8 a z Murvice po D6011 je to do Ninu 28 km.

Městečko Nin leží na malém ostrůvku asi 500 metrů dlouhém, který je spojen s pevninou dvěma starobylými mosty s předměstími. Ostrov je obklopen mělčinou Miljačić Jaruge, která je úžinou propojená s mořem.


Historie


NinPrvními obyvateli ostrůvků byl ilyrský kmen Liburnové, Řekové zde měli osadu Hemionoi či Ainon a Římané Aenonu. Tehdy měl Nin statutární autonomii. V době prvních Chorvatů byl Nin politickým, kulturním a náboženským centrem a důležitým přístavem. V době, kdy území spadalo pod uherskou korunu, byl Nin nezávislou městskou obcí, jak bylo potvrzeno roku 1205, roku 1371 byl Nin potvrzen jako hlavní město Dalmácie. V době bojů s Turky bylo město několikrát dobyto oběma stranami, Turky a zpět Benátčany, ale po skončení válek význam města značně poklesl. Větší růst nastal až ve 20. století, zejména po roce 1945, kdy se zde objevil průmysl (cihelna, solivar).


Památky


Zvláštní památkou je ViÅ¡eslav, tedy mramorová kÅ™titelnice prince ViÅ¡eslava z dob raného chorvatského království, originál je ve Splitu, kopie v NinÄ› v muzeu. Kostel sv. Kříže je nejznámÄ›jší stavební památkou mÄ›sta, jde o „nejmenší katedrálu na svÄ›tÄ›“, pochází z 9. století a její tvar pÅ™ipomíná Å™ecký kříž. Byl to kaple Knížecího paláce, který stál vedle. Kostel sv. Anselma a Marcella byl podle legendy korunovačním chrámem sedmi chorvatských králů. Pochází ze 6. století, ale byl pozdÄ›ji pÅ™estavován, naposledy v 18. století.

Jihozápadně od města na malém kopečku stojí kostel sv. Mikuláše z 12. století, ale byl v době tureckého nebezpečí upraven cimbuřím jako pevnost.

Ve zdejším muzeum jsou také vystaveny lodě upomínající dobu raných Chorvatů, kdy byl Nin královským přístavem.


Riviera


Ninská riviéra nabízí mnoho překrásných míst, kde najdeme nejen pěkné posezení v restauracích či vinárnách, ale i příhodná místa ke koupání. Například jižně na druhé straně poloostrova vesnička Zaton je vybavena kempy a stojí zde Kaštelina věž z 16. století na obranu před Turky. Zde také u mysu Kremenjača jsou pozůstatky antického přístavu staré Niny, poblíž stojí zbytky kostela sv. Andreje ze 6. století.

Východně od Niny je ves Grbe postavená na zbytcích tabákové továrny v 19. století. Zachovala se zde monumentální tovární brána.

Privlaka je rybářská ves 4 km západně od Niny je ze tří stran obklopená mořem a krásnými plážemi.


Cestovní ruch


Město Nin nabízí nepřeberné možnosti ubytování, apartmány, hotely, špičkový turistický komplex v Zatonu. Nin a okolí je jedinečným místem na dovolenou, vedle koupání se tu lze věnovat aktivnímu sportu, je zde na 110 kilometrů cyklistických stezek, dále tenisové kurty, volejbalová hřiště, fotbal, bowling, stolní tenis i mini-golf. Pro nejmenší jsou tu i písečné pláže. K dispozici jsou také služby pro potápění, windsurfingu, parasailingu a podobně. Ninské laguny mají příznivý vítr vhodný pro windsurfing i stále populárnější létání za lodí. Pro začátečníky jsou v mnohých sportech organizovány kurzy a školy. Zvláštností je možnost jízdy na koních i s výukou a terapeutickým ježděním. Tím výčet možností nekončí, přijeďte, uvidíte a zažijete.


 


ubytování Nin

Levné apartmány v Ninu






Nin u Zadaru

sobota 21. března 2015

Jarní zajímavosti z Chorvatska

Pláže, poplatky a zlevněné ubytování


Hlavní turistická sezóna probíhá tak jako vÅ¡ude v EvropÄ› v dobÄ› letních prázdnin, to znamená v červenci a srpnu. OvÅ¡em Chorvatsko nabízí své krásy i v jiných ročních obdobích. Jednou z variant pro krásnou dovolenou je i duben či kvÄ›ten. V tomto období nenajdete u jaderského pobÅ™eží téměř žádné turisty a můžete si užívat klidu a slunce…Probouzející se příroda, která po nepříjemné zimÄ› nabízí již teplé sluneční paprsky, rozkvétající stromy a kvÄ›tiny.FIRST MINUTE SLEVY V Chorvatsku má být již příští víkend vÅ¡ude kolem 20°C, dlouhodobá pÅ™edpověď počasí je také optimální. Pokud se rozhodnete s vaší rodinkou či přáteli udÄ›lat si brzy výlet za pohodou určitÄ› se to vyplatí i finančnÄ›, protože máme pro vás výhodnou nabídku FIRST MINUTE ubytování v Chorvatsku a na naÅ¡em webu UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz najdete tisíce dalších apartmánů s kontakty přímo na majitele a bez provize cestovkám. ​








Vybíráme pro vás zajímavé články z našeho Magazínu o Chorvatsku :




Písečné pláže v Chorvatsku


Pláže


Je nÄ›kde v Chorvatsku u moÅ™e písek? – Chorvatské pobÅ™eží je velmi členité a vÄ›tÅ¡ina jeho pláží je kamenitých, oblázkových nebo jsou u nÄ›kterých letovisek vybudována betonová mola. OvÅ¡em u Jadranu nejsou výjimkou ani klasické písečné pláže…







Poplatky na dálnicích 2015


dálnice



Poplatky na chorvatských dálnicích v roce 2015 – Pokud se vydáte na dovolenou k Jaderskému moÅ™i vlastním automobilem a zvolíte nejkratší trasu, nevyhnete se dálnicím. Po dálnici cesta rychleji utíká, ale také se za toto pohodlí musí pÅ™iplatit…







Výběr z výhodných First Minute nabídek





Beach apartments CrikvenicaVilla Riva MolunatApartmány Nikolić Podaca




Vila Filipovic ZivogosceApartmány A&J TuranjApartmány Tomislav Novalja

Další nabídky výhodného ubytování v Chorvatsku v našem katalogu:
Zobrazit další FIRST MINUTE nabídky


first minute Chorvatsko

Připojte se k milovníkům Chorvatska na FB:

Máme rádi Chorvatsko na Facebooku

 



Jarní zajímavosti z Chorvatska

středa 18. března 2015

Novi Marof - zastávka při cestě do Chorvatska

Při cestě Chorvatskem bychom se občas mohli zastavit v některém z menších měst, a zjistíme, kolik je tu zajímavých věcí. jedním z takových měst je určitě Novi Marof v severní části Chorvatska.



Poloha a doprava


Novi Marof se nachází v údolí řeky Bedjna pod kopci Grebengradu v jižní část Varaždinského kraje, jen 15 km právě od města Varaždin. Pouhých 60 km leží Novi Marof severovýchodně od Záhřebu, při cestě od nás bude asi nejlepší spojení přes Maribor, pak je to 90 km jihovýchodně. Městem prochází silnice D3 z Varaždina směrem k Záhřebu, trochu jižně pak vede silnice D24, která spojuje dálnice A2 a A4. Tím je také dáno spojení po dálnici, od sjezdu z A4 u Zaboku to je sem 47 km a od A2 od sjezdu 6 u Moždence necelé 4 km. Město má i železniční spojení, nejblíž je to z Varaždina.


Historie


Novi Marof nemá dlouhou historii, i když v okolí je doloženo osídlení v dávné minulosti. Stály zde hrady, zejména Ivanščica a Grebengrad, který byl postaven roku 1247 knížetem Farkasem, v roce1702 je uváděn již jako zřícenina. V okolí působil významný řád johanitů. První zmínka o Novém Marofu je z roku 1666, byl založen důstojníkem kavalérie Mikulášem III. Patačićem. Syn Baltazar II. nechal u kostela P. Marie vystavět rodinnou hrobku. Roku 1886 město získalo železnici, v roce 1926 bylo otevřeno státní sanatoriu státu pro léčbu plicním nemocí.


Památky


Klášterní kostel Panny Marie, královny sv. růžence v nedalekém Remetincu, je z roku 1467 a jde o jeden z nejkrásnější příkladů pozdní gotiky v Chorvatsku. Barokní kaple sv. Fabiána a Šebestiána je z 2. pol. 18. století. Kostel sv. Vida a Jiřího v nedalekém Mađarevu je ze 14. století.


Highway_A4_Croatia_Novi_MarofVe městě stojí mohutný klasicistní zámek patřící až do roku 1923 zakladatelskému roku Patačićů. Stavbu obklopuje rozsáhlý park. Zámek koupil stát a právě zde byla roku 1926 zřízeno zmíněné sanatorium.


Nedaleko stojí již zřícenina již zmíněného hradu Grebengrad, trochu vzdálenější je zřícenina pevnosti nad vsí Bela.


Cestovní ruch


Novi Marof nemá moře, ale nabízí moře lesů, zejména v pohoří kolem hradu Grebengrad, kde ve stejnojmenné horské vesnici stojí horská chata z roku 1986, nabízí nejen občerstvení, ale i ubytování. Plánuje se zde otevření etnologického muzea.


Krajem vedou značené cyklostezky, místy i pro ty, kteří touží po adrenalinu a jízdě v horském terénu. Údolí řeky Bednja je atraktivní zejména pro rybolov, ale i procházky a relaxaci.


pří cestě do Chorvatska
Levné apartmány v Chorvatsku


pondělí 16. března 2015

Poplatky na chorvatských dálnicích v roce 2015

Pokud se vydáte na dovolenou k Jaderskému moři vlastním automobilem a zvolíte nejkratší trasu, nevyhnete se dálnicím. Po dálnici cesta rychleji utíká, ale také se za toto pohodlí musí připlatit. Na české dálnici musíte mít samozřejmě platnou dálniční známku.



 


Při trase přes Rakousko nebo i Maďarsko to je obdobné. Rakouská dálnice začíná již 30 km za Mikulovem, proto je třeba si známku pořídit buď v předstihu, nebo hned za hraničním přechodem. Většinou to vychází líp pořídit si ji v Rakousku a zaplatit v Eurech (8,7 € / desetidenní) protože v Čechách to vyjde dráž.


Podobné je to na Slovensku (10 € / desetidenní) a v Maďarsku (10 € / týdenní).

Ve Slovinsku, přes které musíte projet při cestě přes Rakousko, zdražili mýtné pro dodávky, jinak pro osobáky zůstává 15 € / týdenní a 30 € / měsíční.


dálnice ChorvatskoNa vjezdu na chorvatskou dálnici obdržíte kartu, kterou pak na konci dálnice při výjezdu z ní odevzdáte a zaplatíte příslušný poplatek. Jiné to je v případě mýtného, které se hradí již před vjezdem. Platí to například v případě použití mostu (Krk) nebo tunelu, s výjimkou určitých úseků dálnic, jejichž přehled zjistíte na internetovém portálu dálnice v Chorvatsku.


Poplatky či mýtné se v Chorvatsku platí v kunách, ale i v eurech či pomocí platební karty. Pro příklad lze uvést dálniční poplatky v kunách za úsek ze Záhřebu k níže uvedenému místu dálnice. Nejprve však musíte zaplatit za dálniční úsek z hraničního přechodu Macelj ve Slovinsku do Záhřebu, což činí 48 kun. Dál již záleží na tom, kam chcete dojet. Uvádíme jen ty nejznámější destinace, do kterých se ze Záhřebu dostanete po dálnici, od nejnižšího až po nejvyšší poplatek v kunách:



  • Karlovac 18




  • Novigrad 24




  • Rijeka 69




  • Gospič 87




  • Maslenica 115




  • Zadar 125




  • Benkovac (do Biogradu) 135




  • Å ibenik (do PrimoÅ¡tenu) 154




  • Vrgorac 220



Pokud se budete chtít při směřování na Záhřeb vyhnout placenému úseku přes Maribor, dostanete se opět na dálnici, kde byste bez známky mohli zaplatit vysokou pokutu. Za dálniční poplatky v Chorvatsku zalatíte v jednom směru 48 + 135 kun.




dálniční poplatky Chorvatsko
Levné apartmány v Chorvatsku






Poplatky na chorvatských dálnicích v roce 2015

sobota 14. března 2015

Existuje mapa chorvatského pobřeží?

Kromě mapy celého území tohoto přímořského státu, existují i podrobné mapy nejen celého pobřeží, ale také jeho jednotlivých částí, mapy všech turisticky zajímavých míst a jednotlivých letovisek.



 


Navíc má každé město vlastní stránky rozdělené do různých sekcí. Můžete tak studovat počasí, historii i současnost v daném místě, stejně jako ubytovací možnosti s potřebným komentářem včetně fotodokumentace.


Nejvíce informací se patrně dozvíte na internetu, kde si můžete prohlížet všechny mapy. Pokud se nechcete omezit pouze na internet, můžete po příjezdu na místo navštívit informační centrum, které najdete v každém městě i letovisku. Zde obdržíte všechny potřebné informace včetně map města i pobřeží.


Chorvatské ostrovyInternetový server Mapy Google nabízí nejrůznÄ›jší mapy ÄŒeské republiky i celého svÄ›ta, mezi nimiž pochopitelnÄ› nechybí i praktická mapa Chorvatska a jeho pobÅ™eží. Ve velkém rozliÅ¡ení tak máte možnost pohlížet si postupnÄ› celé pobÅ™eží, ale i ostrovy nebo vnitrozemí od slovinských hranic na Istrijském poloostrovÄ› až po Dubrovník na jihu. Je to unikátní dílo a vzhledem k zakreslení dálnice D1, která byla dostavÄ›na nedávno až k mÄ›stu Vrgorac, je tato mapa i velice aktuální. Přímo ve mÄ›stech je pak možné použít funkce „street view“ která vám umožní se procházet ulicemi mÄ›sta.


Patrně nejlepší mapou Chorvatska je interaktivní mapa Chorvatské republiky, jejímž autorem je chorvatský autoklub HAC. Kliknutím na obraz mapy se vám zobrazí celé Chorvatsko a vy si můžete vybrat konkrétní místo, které se vám znázorní do všech podrobností. Na Českém webu Mapy.cz pak můžete také najít mapu Chorvatska, plánovat trasy či měřit vzdálenosti.



Mapy Chorvatska














mapa Chorvatska městamapa Chorvatska regionymapa dálnice Chorvatska
mapa Chorvatska městamapa Chorvatska regionymapa Chorvatsko dálnice
mapa Chorvatska ostrovymapa Chorvatska parkymapa Chorvatsko
mapa Chorvatsko ostrovymapa Chorvatsko parkymapa Chorvatsko

Na internetovém serveru gps-navigace-mapy.cz najdete k zakoupení mapu středozemního moře, chorvatského pobřeží od Trščanského zálivu po Zadar a další mapy, které si můžete objednat a zakoupit za přijatelné ceny, které jsou nižší, než v kamenných obchodech. Chorvatské pobřeží je na dvanácti malých mapách v měřítku 1:100000.


chorvatské pobřeží
Levné apartmány v Chorvatsku






Existuje mapa chorvatského pobřeží?