čtvrtek 26. února 2015

Ceny potravin v Chorvatsku 2015

Češi jezdí do Chorvatska na dovolenou rádi již několik desetiletí. U místních obyvatel mají vcelku dobrou pověst, ikdyž je všeobecně známý pojem „paštikáři“. Toto poněkud hanlivé označení si čeští turisté vysloužili díky tomu, že byli známi svými vlastními potravinami, které si na dovolenou vozili.



 


Koupili si místní pečivo a na ně si mazali českou paštiku z konzervy. Místní majitelé obchůdků a restaurací tak měli pochopitelně malé tržby a tak začali Čechům říkat paštikáři.


V dnešní době se již nákup potravin v Česku a jejich vožení na dovolenou nevyplácí, ikdyž se díky znalosti cen jednotlivých produktů dá sehnat levnější jídlo. Ovšem rozdíly mezi cenami v Česku a Chorvatsku jsou tak zanedbatelné, že je lepší si kupovat čerstvé potraviny až na místě. Dalším důvodem je možnost poznat a ochutnat o dovolené zase něco jiného. Kdo se nechce zabývat cenami, nebo nechce utrácet na dovolené za jídlo, má možnost zvolit pobyt ve formě all inclusive.


ceny v chorvatskuV Chorvatsku se nemusíte obávat nedostatku obchodů, neboť například Konzum nebo Billa je snad na každém kroku. V těchto supermarketech jsou ceny potravin rozhodně nižší, než v různých malých obchůdcích, zejména v těch, které jsou v kempech, blízko pláží nebo na promenádách. Porovnat ceny jednotlivých výrobků na celém území Chorvatska je možné na internetových stránkách Supermarketi, kde jsou uvedeny všechny základní potraviny i další zboží s použitím aktuálního kurzu 3,7 chorvatské kuny za 1 Kč.


Ceny potravin ve větších obchodech a supermarketech jsou v r. 2015 přibližně následující:

mléko 1l – 20,50 Kč,

bochník bílého chleba – 20,50 Kč,

plato vajec 12 ks – 51,- Kč,

rýže 1 kg – 40 Kč,

místní sýr 1 kg – 170,- Kč,

jablka 1 kg – 31,- Kč,

pomeranče 1 kg – 34,- Kč,

brambory 1 kg – 17,- Kč,

balená voda 1,5 l – 20,50 Kč,

místní pivo láhev 0,5 l – 24,- Kč,

dovezené pivo láhev 0,33 l – 30,- Kč.


Každopádně ale stejně na pláž je prostě nejlepší pečivo, paštika a rajče :-) Že jo?




Ceny potravin v Chorvatsku 2015

úterý 24. února 2015

Nový aquapark na Istrii - Aquacolors Poreč

Po nedavném otevření aquaparku Istralandia u města Novigrad v severní části Istrie se nám otevírá další aquaprk na Istrii a to u města Poreč.


Aquacolors Poreč má být jeden z největších aquaparků v této části Evropy a současně jeden z nejmodernějších v Evropě.

Od poloviny května 2015 se tedy budete moci svézt na nových tobogánech! Chloubou aquaparku je jeho dvanáct tobogánů a skluzavek, především jedinečný Magicone, ale i další: Looping Rockets, Multislide, Free Fall, Uphill Navigatour, Black Hole, Rafting Slide, Turbolance a další.

Tobogány od rodinných, které zvládnou i malé děti až po ty, na které si troufnou jen nejodvážnější milovníci adrenalinu.
aquacolors poreč
Aquacolors klade důraz na barevné řešení celého areálu i jednotlivých atrakcí a různé barevné efekty. Tobogány a skluzavky jsou dlouhé 100 až 200 metrů. Polovina z nich se absolvuje na gumových člunech, zbývající polovina jsou tzv. body slide.
aqucolors akvapark

Nechybí ani „Líná Å™eka“, která vás bude unášet pomalu uprostÅ™ed zelenÄ› jako vodní tok Å¡iroký 3 metry a dlouhý 500 metrů povede v četných zákrutech celým parkem.


Veprostřed aquaparku Aquacolors je pak na ploše 2 700 m2 umístěn ohromný bazén s umělými vlnami.

Kolem něj jsou odpočinkové plochy určené ke slunění s tisícem lehátek a slunečníků, sportovní část s terénem pro plážový volejbal, boxerský ring, rodeo býk, simulátor surfování, vodní fotbal, trampolíny a jiné. V areálu je zdarma wifi připojení k internetu. Nechybí ani několik restaurací.


Do akvaparku můžete přijít s dětmi bez omezení věku. V Aquacolors je zde pro ně dětský bazén, spousta bezpečných atrakcí a pro nejmenší je k dispozici brouzdaliště. Bohužel své čtyřnohé miláčky budete muset nechat doma.


V hlavní sezóně, tedy od 1. července do 31. srpna bude aquapark Aquacolors otevřen od 10 do 20 hodin.

Předtím a potom tj. květen, červen a září bude v provozu od 10 do 18 hodin.


Ceny vstupného do akvaparku Aquacolors jsou

pro dospělého za celodenní vstupenku 185 kun (cca 660 Kč) a za

děti do 15 let a studenty do 26 let 145 kun (cca 520 Kč).

Rodinná vstupenka (rodiče a 2 děti do 15 let) bude stát 580 kun (cca 2065 Kč),

přičemž děti do 6 let a osoby na vozíčku vstupné neplatí.

Odpolední vstupné od 15h bude pak za dospělou osobu 135 kun, za osobu se slevou 100 kun a rodinná vstupenka bude stát 390 kun.

V ceně vstupného je zahrnuto použití všech atrakcí.


aqucolors aquapark


aquacolors řeka


aquacolors tobogan


aquacolors mapa



Nový aquapark na Istrii - Aquacolors Poreč

Motovun

Cesty od nás do Chorvatska vedou většinou k moři. Prásknout sebou na pláž a třeba dva týdny se rožnit na sluníčku, občas se smočit v moři, to je vzor dovolené většiny našinců. Je to ale škoda, protože Chorvatsko nabízí víc než jen šumění mořských pláží a sluníčko, je tu mnoho přírodních a historických památek, hory, romantické soutěsky a můžeme pokračovat ve výčtu.



 


Samostatnou kapitolou by v Chorvatsku mohl být Istrijský poloostrov, nejzápadnější část země, a uprostřed najdeme také tajemné historické městečko Motovun.


Poloha a doprava


Za skutečnou perlou vnitrozemí Istrijského poloostrova je považováno malebné městečko Motovun, italsky Montona, což v italštině znamená hornatý. A Motovun je skutečně horským městečkem, někdy se mu dokonce říká „orlí hnízdo“. Ve skutečnosti jde o městečko s necelým tisícem stálých obyvatel. Najdeme ho v severozápadní části Istrie na výrazném kopci v nadmořské výšce 312 m, nedaleko měst Buzetu (20 km) a Pazinu (23 km). Není přímo na mořském pobřeží, k moři to je asi 20 km, ale leží nedaleko silnice D44 (5209) spojující Novigrad (28 km) a Opatii (54 km), resp. Rijeku (69 km).


Historie


Na úpatí Motovunu na řece Mirně plul mýtický Jason s Argonauty, ovšem první obyvatelé, kteří zde zanechali stopy, tu žili před 3.500 lety. Městečko se poprvé připomíná roku 804. Majitelé byli různí, v letech 1278 až 1797 to byli Benátčané. V době vlády Rakouska se zde pěstované dřevo na stavbu lodí.


Památky


Opevnění Motovunu se skládala ze dvou okruhů hradeb, vnitřní je starší z 13. a 14. století, městské brány jsou z 15. století. Náměstí je nazváno podle renesančního skladatele Andrea Antica, který se tu narodil. Stojí zde barokní kostel sv. Štěpána z roku 1614 na místě staršího kostela. Zvonice pochází ze 13. století. Na tomto místě v pozdní antice stávala raně křesťanská bazilika. Naproti kostelu je palác Polesiniů z 12. století, a v 16. a 17. st. rozšířený, Městský palác je ze14. století. Pod náměstím se nalézá velká nádrž zásobující město vodou. Lodžie na dolním náměstí je z roku 1331, dnes je pojmenovaná po Josefu Resslovi, českém vynálezce lodního šroubu, který zde trávil část svého života.


Do horní části Motovunu lze vyjít po 1052 schodech, což je nejdelší schodiště v Chorvatsku. Po bývalé železnici, zrušené v roce 1935, zde najdeme zachovanou stanici a tunel.


Sportovní aktivity


motovun_istria_walls_570_x_358K největším zážitkům z města patří procházka po obvodu hradebních okruhů s nádherným výhledem na podhradí a po celém okolí města. K lákadlům také patří na opačné straně údolí řeky Mirny zbytek tzv. motovunského lesa, což je asi 10 km čtverečných porostu dubu letního. Původně mnohem větší les byl ve středověku vykácen Benátčany pro dřevo na stavbu lodí. Část trasy staré železniční tratě byl upraven na cyklotrasu a pěší stezku, jezdí se zde i závody horských kol a veřejnosti slouží půjčovna kol. Od roku 2012 se zde provozuje paragliding.


Cestovní ruch


V Motovunu se vždy koncem července pořádá velký festival s nezávislou filmovou produkcí. Jde o pětidenní maratón s celodenními projekcemi, které uspokojí i ty nejnáročnější diváky.


Pokud někdo hledá místo na klidnou dovolenou, je zde správně. Romantické město na každém rohu vyzařuje historii, pozitivní energie a klid. Z ubytovacích možností můžeme uvést hotel Kastel, ale jinak Motovun a jeho okolí nabízejí velké množství pokojů a apartmánů. Jsou zde moderní zařízení, ale i možnost ubytování v některém z historických domů postavených v tradičním istrijském stylu. Na úpatí vrchu s městem najdeme i dobře vybavený kemp.


A až tady budete, určitě si nezapomeňte zavdat místním kvalitním vínem nebo ochutnat z bohaté nabídky zdejších ovocnářů, vybírat lze z jablek, švestek, hrušek, broskví, meruněk, ale také z několika odrůd oliv, fíků a třešní, a v blízkosti se nacházejí i lanýže.


 


ubytování Istrie

Levné apartmány v Istrii






Motovun

středa 18. února 2015

Novalja na Pagu

Na členitém pobřeží Chorvatska a na přilehlých ostrovech leží mnoho městeček, které mají bohatou historii většinou spojenou právě s mořem, u kterého leží. A jedním z takových městeček je i Novalja.



Poloha a doprava


Novalja leží na ostrově Pag v zátoce na jeho severozápadní části, je vzdálená 50 km jižně od Senje, 55 km severozápadně od Zadaru.

Ostrov Pag nemá na severu přímé silniční spojení s kontinentem, trajekty se lze ale přeplavit z pobřežní silnice D8 (E65), kde odbočce na silnici D406 do přístavu v Prizně, a pak po ostrově pokračujeme silnicí D106 a po 6,5 km odbočce vpravo silnicí 5151 a už jsme v Novalji.

Silniční spojení je ale možné i bez lodní přepravy, z dálnice A1 na exitu 16 u Posedarje sjedeme na již zmíněnou silnici D106 a do Novalje je to pak přes Pašský most 68 km. Lodní doprava spojuje Novalju s Lošinjem, Rabem a Rijekou, v létě ještě na Silbu a Susak.


Historie


Oblast města byla obydlená již v době Říma, kdy zde byl významný přístav. V době raného křesťanství město dosáhlo asi největšího rozkvětu a významu, vznikly zde například tři baziliky.


Památky


Ve městě najdeme pozůstatky již zmíněných tří raně křesťanských bazilik z 4. a 5. století Pozůstatky podlahové mozaiky jedné z baziliky můžeme vidět v gotickém kostele Panny Marie Růžencové v centru města.

U východně ležící osady Caska jsou v moři pozůstatky starého města Cissa, které existovala od starověku až do konce 4. století, kdy se potopilo při velkém zemětřesení. Obyvatelé se vystěhoval na do dnešního města Pag a místo je nyní nazvaný Staré město.

Městské muzeum v Novalji je zajímavé nejen pro bohaté expozice, ale i proto, že stojí u vchodu do podzemního tunelu přivádějícího pitnou vodu do města. Akvadukt byl postaven v 1. století před n. l. a je dlouhý 1.042 m s průměrnou šířkou asi 60 cm. Veřejnosti je přístupná část této unikání památky v délce asi 150 metrů.

Jen pár kilometrů od centra mÄ›sta je přírodní zajímavost, kamenné megalitické otisky známé jako „Pagský trojúhelník“. Je to rovnoramenný kámen o velikosti stran 32x32x22 metrů a vylézt nahoru není jednoduché. Tento úkaz nebyl zcela objasnÄ›n a mnozí ho spojují s mimozemskými civilizacemi.


Kulturní dění


ZrceVe městě se pořádá pro obyvatele i návštěvníky mnoho různých akcí z těch hlavních můžeme jmenovat Novaljanské kulturní léto, tradiční únorový Karneval i Májový festival, z folkloru také vychází Novaljanské fuštan. Z dalších to jsou Dětský hudební festival Antonja, Festival písní ostrova Pag a na závěr roku Novaljanské vánoční zpívání.


Cestovní ruch


Novalja je turistickým centrem a hlavním přístavem ostrova a kraje Lika-Senj. Vedle přírodních krás nabízí krásné a široké písečné pláže, speciality místní kuchyně a výborné dopravní spojení s pevninou a s okolními ostrovy. Rozvoj Novalja jako rekreačního střediska město zažívá v posledních 50 letech a proto je většina zařízení moderní, ať již jde o hlavní infrastrukturu a inženýrské sítě. Návštěvníci si mohou vybírat k ubytování z velkého množství moderně zařízených pokojů a apartmánů v soukromých domech, hotelů, ale také v jednom z největších a nejkrásnějších kempů na pobřeží Jaderského moře ve kempu Straško.


 


ubytování Novalja

Levné apartmány v Novalje






Novalja na Pagu

pondělí 16. února 2015

Chorvatsko se psem - pláže pro psy v Chorvatsku

Stále více turistů se vydává na dovolenou se svým domácím mazlíčkem. Převážně se jedná o pejsky. I Chorvatsko nabízí řadu ubytovacích kapacit, ať už se jedná o kempy nebo apartmány, kde je možné prožít dovolenou s celou rodinou včetně psa.



 


Některé kempy tolerují přítomnost psů, ale přístup na pláž je jim zapovězen. Jsou však i kempy, u kterých jsou vyhraženy zvláštní úseky pláží, kde se psi mohou vyřádit. Před cestou je dobré se informovat u cestovní kanceláře, nebo si v pohodlí svého domova na internetových stránkách najít vhodný kemp či pláž pro psy v dostatečném předstihu. Dozvíte se i výše poplatků za psa.


Vyberete-li si některý z apartmánů, je lepší se předem domluvit, zda majitelům pes nebude vadit. Vesměs se jedná o soukromé apartmány a jejich majitelé požadují příplatek za psa, který se pohybuje zhruba od 3 do 10 EUR za noc. Soukromé apartmány bývají obvykle v blízkosti pláže. Pokud není v blízkosti pláž vyhrazená i psům a na pláži u apartmánů by váš pes vadil ostatním návštěvníkům pláže, je dobré se řídit těmito radami:


dog_beachNa pláž chodit buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne, kdy už tam většinou nebývá příliš mnoho turistů. Ovšem daleko výhodnějším způsobem trávení dovolené se psem, je vyrazit do Chorvatska mimo hlavní turistickou sezónu, která bývá od května do konce června. Například v květnu či začátkem června bývá na plážích minimum lidí a navíc budete mít příležitost kochat se rozkvétající přírodou. Druhá varianta je září až říjen. V té době již nenarazíte na rodiny s dětmi, ale spíše na tolerantní starší turisty, a přitom je moře ještě dostatečně vyhřáté letním sluníčkem.


Úplně nejlepší variantou je vydat se do míst, kde jsou i pláže určené pro psy. Takovou najdete v Novigradu na Istrii, kde se nachází apartmánový dům ve velice klidné části na okraji tohoto historického města. nebo v letovisku Baška na ostrově Krk.


Pláže pro psy v Chorvatsku


Pláž pro psy – Lovran

pobřežní část u Lungomare směrem k vesnici Ika


Pláž pro psy – Split

Pláž pro psy Kašuni


Pláž pro psy – Medulin

Pláž pro psy u hotelu Hilde


Pláže pro psy, Rovinj

několik pláží pro psy v Rovinju


Pláž pro psy – Pula

několik pláží pro psy v Pule


Pláž pro psy – Poreč

několik pláží pro psy v Poreču


Pláž pro psy – Murter


Pláže pro psy, Lošinj


Pláž pro psy – Opatija

Pláž pro psy Punta kolovi


Pláže pro psy – Rijeka

Pláž pro psy Brajdica

Pláž pro psy Kantrida


Pláž pro psy – Punat

Pláž pro psy Mala Krasa


Pláž pro psy – Njivice

Pláž pro psy Kijac


Pláž pro psy – Å ilo


Pláž pro psy – BaÅ¡ka

Pláž pro psy na části pláže Vele Plaže


Pláž pro psy – Krk

Pláž pro psy Redagara


Pláž pro psy – Komiža

Pláž pro psy Vartalac


Pláže pro psy – Cres

Pláž v turistickém městečku Stara Gavza

Pláž pro psy u ACI Marina

Pláž pro psy v kempu Kovačine


Pláž pro psy – Crikvenica

Pláž pro psy Podvorska



Chorvatsko se psem - pláže pro psy v Chorvatsku

čtvrtek 12. února 2015

Nuda pláže v Chorvatsku

Nudismus má i v Chorvatsku svou tradici. První nuda pláž vznikla ve 30. letech 20. století. Dnes najdete nuda pláže zhruba na 30 místech chorvatského pobřeží a dohromady je těchto pláží více než stovka.



Vyznavači „kultu volného těla“, čili německy FKK, mají na jadranském pobřeží tedy spoustu možností, jak se opalovat, koupat nebo hrát plážový volejbal bez plavek, aniž by někoho pohoršovali. Avšak i nudisté musí dodržovat určitá pravidla. Na pláži mohou být nazí, ovšem při vstupu do baru nebo plážového obchůdku se musí obléknout. Strikně se musí dodržovat zákaz fotografování sebe a hlavně ostatních naháčů. Pokud jsou nuda pláže součástí běžných pláží, pak u nich najdete označení FKK.


Některé nuda pláže jsou součástí kempů, hotelů či rezortů, některé jsou ve volné přírodě stranou obvyklého turistického ruchu. Například některé apartmány nabízené na internetových portálech jsou označeny jako ubytování v blízkosti nuda pláže. Kromě samostatných pláží jsou v Chorvatsku i celé cempy, ve kterých můžete strávit nudistickou dovolenou. Týká se to například autokempu Istra naturist ve Funtaně, což je svou rozlohou výjimka mezi nuda plážemi, neboť na ploše o cca 40 ha je místo pro 3500 nudistů. Další nuda kemp Kažela najdete ve známém Medulinu.


img-makarska-mala_duba-07Jedny z nejhezčích nuda pláží, u kterých jsou zároveň apartmány, jsou na ostrovech Hvar, Pag, dále v Živogošče, v Brele, v letoviscích Podgora, Zaostrog nebo také na Istrijském poloostrově. V Kvarnerském zálivu jsou krásné nuda pláže v zátokách poloostrova Lopar na ostrově Rab. Na rozdíl od jiných kamenitých či oblázkových nuda pláží, jsou zde krásné písečné pláže. Jmenovat lze například Ciganku, Saharu nebo Stolac.


Z ostatních částí jadranského pobřeží lze jmenovat některé vyhlášené nuda pláže. Patří k nim kemp i nuda pláž Kanegra na Umagu, Solaris centrum, hotel Fortuna či Zelena Laguna v Poreči, nebo osm nuda pláží v letovisku Rovinj, stejný počet u Zadaru nebo Šibeniku.



Nuda pláže v Chorvatsku

úterý 10. února 2015

Chorvatsko letecky all inclusive

Přes relativně malou vzdálenost Chorvatska od ČR, je i s touto zemí letecké spojení. Z Prahy, Brna a Ostravy létají linky do Splitu, Zadaru a Dubrovníku. V roce 2015 bude jejich četnost leteckých spojů z Prahy rozšířena na 5 dnů v týdnu.



 


Další novinkou, která se připravuje pro rok 2015, je zcela nová letecká linka z Mnichova do Dubrovníku. To může být výhodné zejména pro obyvatele Západních Čech, kteří mají výhodné dopravní spojení po dálnici do této bavorské metropole.


I když to do Chorvatska trvá po silnici necelých 24 hodin, pořád je to poměrně hodně. Přičteme-li k tomu nutnost se soustředit na jízdu v kolonách, únavu, dopravní zácpy v době letních prázdnin a další nepříjemnosti, je pohodlí a rychlost leteckého spojení nesrovnatelná. Za necelé dvě hodiny můžete být v Chorvatsku, prodloužit si tak pobyt a ušetřit nervy. To samé platí o zpáteční cestě, takže v případě nástupu do práce hned další den po příjezdu se efekt odpočinkové dovolené poněkud vytrácí.


croatia_airlines-31V Chorvatsku se nejčastěji přistává na mezinárodních letištích v Dubrovníku a ve Splitu, odkud se do místa pobytu dopravíte autobusem. Pokud využijete služeb cestovní kanceláře, většina z nich zajišťuje transfer z letiště až k hotelu.


Tak jako do jiných zemí, můžete se vydat i do Chorvatska letecky s all inclusive, ikdyž zde tato forma stravování nemá žádnou tradici. Pobyt all inclusive je ovšem stále populárnější a rovněž Chorvatsko se tomuto trendu dovolených snaží přizpůsobit. Nejvíce hotelů s nabídkou all inclusive najdete v Dubrovníku, Poreči a Opatiji. Jedná se o hotely nabízející kategorii tří a více hvězdiček. Stravování all inclusive představuje maximální pohodlí, neboť nejste odkázáni pouze na tradiční rituál snídaně-oběd-večeře. Stravovat se můžete téměř v průběhu celého dne až do pozdních večerních hodin a ani na pláži nejste ochuzení o nápoje či malé přesnídávky. Přestože jsou letecké zájezdy s all inclusive do Chorvatska v průměru o něco dražší než do Turecka či Afriky, lze pořídit takovýto zájezd i do částky 15 tisíc Kč.



Chorvatsko letecky all inclusive

neděle 8. února 2015

Gumový člun v Chorvatsku - najdu pro něj využití?

Používání plavidel v chorvatský vodách, včetně gumových člunů, má svá pravidla, která stojí za prostudování ještě před cestou na dovolenou, abyste se vyhnuli případným potížím na místě. Předně budete muset zaplatit povinný poplatek, který se týká všech plavidel nad 4m délky bez motoru a plavidel nad 3m s motorem o výkonu vyšším než 5 koní (4 kW).



I v případě nafukovacích gumových člunů se vyplatí znalost místních předpisů. Obecně platí, že provoz motorových člunů se dělí na dvě skupiny.


Do první skupiny patří nafukovací gumové čluny s délkou do 2,5 m a motorem do 5 koní. Podle vyhlášky byste měli mít i na samostatném nafukovacím člunu delším než 2,5 m povolení k plavbě v podobě viněty, avšek chorvatské pobřežní střážce většinou zajímá jen výkon motoru. To však není vždy pravidlem. Důležité je chovat se tak, abyste vyloučili riziko nehody, ohrožení plavců nebo sebe samotných. Nedoporučuje se jezdit například zbytečně do velkých přístavů a neprovokovat tím pobřežní stráž.


master57001_velikaDo druhé skupiny spadají všechna ostatní plavidla s motorem o výkonu nad 5 koní. Pro motory nad 15 koní včetně musíte mít tzv. Modrou kartu, což je doklad o povinném ručení.


U větších člunů se po příjezdu a před použitím člunu raději ihned vypravte do místního přístavu, kde získáte potřebné informace. Zpravidla budete muset zažádat o povolení k plavbě, předložit osvědčení o kapitánských zkouškách, lodní doklady apd. Plavidlo s motorem nad 15 kW musí být pojištěno proti škodám způsobeným třetí osobou, buď u pojišťovny v zahraničí nebo v Chorvatsku. To se pochopitelně netýká malých nafukovacích gumových členů určených pro dětské vodní radovánky.


Gumové čluny mohou samozřejmě sloužit k různým účelům. Rozeznáváme gumové čluny nafukovací, motorové či rybářské. Při rybolovu na gumovém člunu budete samozřejmě potřebovat povolení k rybaření a dále budete povinni zaplatit poplatek podle výše uvedených kritérií.



Gumový člun v Chorvatsku - najdu pro něj využití?

pátek 6. února 2015

Chorvatsko 2015 bez cestovky

Chorvatsko je u našich turistů nejoblíbenější a nejnavštěvovanější zemí. Je to díky nádhernému Jaderskému moři, úžasně členitému pobřeží a více než tisíci ostrovů. To vše jsou lákadla ke strávení krásné letní dovolené u moře.



 


A jelikož není chorvatské pobřeží příliš vzdálené od ČR a jeho dostupnost po silnici je rok od roku lepší, je pro českého turistu snadné se do Chorvatska vypravit i bez cestovní kanceláře, to znamená „po vlastní ose“.


V roce 2015 budou na turisty čekat některé příjemné novinky, které usnadní cestu i samotný pobyt. Pro větší klid je lepší si dovolenou zajistit v předstihu. Například v chorvatských kempech je většinou dostatek místa pro všechny, přesto se vyplatí si v těch nejznámějších rezervovat místo dopředu.


xalong-dalmatian-coast-2015.jpg,qitok=EGngaesb.pagespeed.ic.0IxVgdRvDxPokud pojedete vlastním vozidlem, můžete se těšit na některé nové úseky silnic. Především na Istrii vás mile překvapí nové silniční úseky a zdejší systém dálnic a rychlostních silnic umožňujících o poznání pohodlnější spojení při cestě do istrijských letovisek.


Komu se nechce nervovat se na silnicích, může využít leteckého spojení. V roce 2015 se zvýší počet leteckých spojů z Prahy do Splitu a Zadaru. Novinkou bude nová letecká linka z Mnichova do Dubrovníku, což může být zajímavé zejména pro obyvatele Západních Čech, kteří to mají do Mnichova nejblíže. Vlastním autem do Mnichova a odtud letadlem do Dubrovníku je příjemná myšlenka.


Bez cestovky lze strávit i stále oblíběnější natur či lifestyle dovolenou. Na tento styl turismu se i Chorvatsko začíná orientovat a v r. 2015 můžete trávit dovolenou na některém statku v hornaté části Istrie. Poznáte na vlastní kůži farmářský život a užijete si romantiku uprostřed krásné přírody.


Na internetu si můžete také objednat pobyt v některém rybářském domě, kterých je na chorvatském pobřeží dostatek. Vyznavači aktivní dovolené v podobě cykloturistiky rovněž nepotřebují služby cestovek. Stačí vlastní nebo na místě pronajaté jízdní kolo a stan a můžete podniknout několikadenní výlet po značených cyklotrasách například v pohoří Učka.



Chorvatsko 2015 bez cestovky

středa 4. února 2015

Jak najít krásný apartmán v Chorvatsku

Zřejmě nejsnadnějším způsobem, jak najít krásný apartmán v Chorvatsku je vlastní zkušenost z minulé dovolené, nebo doporučení přátel. To však není jediná varianta, která bývá navíc dosti vzácná.



 


Proto je nutné se spolehnout na nabídky cestovních kanceláří a vybírat si podle svých představ a přání. Každý z nás má jiný vkus a jiná měřítka. Pro koho je některý apartmán krásný, může jinému připadat nedostatečný. Důležité je také nejen jeho vybavení, ale také jeho umístění v prostředí, vzdálenost o rušné silnice, nočních zábavních podniků a zejména vzdálenost od moře. To vše hraje svou roli při posuzování kvality apartmánu.


ap.CroatiaV pohodlí svého domova si můžete již v zimních měsících vybírat dovolenou na příští léto protože ty nejlepší apartmány bývají zarezervované už začátkem roku.


Některé portály nabízejí kompletní seznamy ubytovacích možností roztříděných podle jednotlivých regionů a letovisek.


Dále můžete hledat vhodný apartmán podle místa, ceny, vzdálenosti od moře, kapacity apartmánu, jeho vybavení a podle dalších kritérií. Také se vyplatí vyhledat diskuse lidí, kteří již udělali s konkrétním ubytováním vlastní zkušenost. Jejich hodnocení bývají mnohdy rozhodujícím měřítkem, ikdyž pocity druhých mohou být subjektivně zabarvené.


Nejlepší volbou bývají soukromé apartmány u moře. V nabídce jsou vždy snímky interiéru i venkovního vzhledu, případně prostředí, ve kterém je apartmán zasazen. To umožňuje každému vybrat si pro sebe co nejvýhodnější a nejkrásnější apartmán. Pro někoho může být nejkrásnějším apartmánem některý z levných. Jak na Istrii, tak i v Dalmácii jsou nabízeny vedle levných apartmánů i velice luxusní a komfortně vybavené apartmány. Některé z nich mají například i svůj vlastní bazén. Někdo dává přednost před rušným pobřežím raději vnitrozemí. I zde jsou nabízeny krásné apartmány, ve kterých najdete příjemný odpočinek po celodenní pěší túře po krásných chorvatských horách.


Zkuste se při vašem hledání podívat na web www.UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz který nabízí již třináct let právě soukromé apartmány v Chorvatsku a to s přímými kontakty na majitele objektů bez provize cestovkám.



Jak najít krásný apartmán v Chorvatsku

pondělí 2. února 2015

Kapitánské zkoušky v Chorvatsku

Chorvatsko je díky nádhernému Jaderskému moři, obrovsky členitému pobřeží a více než tisíci ostrovů ideálním destinací pro jachting. Proto není divu, že lze v této zemi absolvovat i kapitánské kurzy a po složení zkoušky získat kapitánský průkaz.



Kapitánská licence je základním průkazem opravňujícím vést malá plavidla. Kapitánský průkaz se vyžaduje k řízení lodě s vlastním pohonem nad 4 kW, nebo s celkovou plochou plachet nad 12 m2, či lodě o celkové hmotnosti nad 1.000 kg.


Zájemci z Čech mohou absolvovat kapitánské zkoušky v Chorvatsku prostřednictvím některé české společnosti. Ta zvěřejňuje například na internetu jarní, letní a podzimní termíny, ze kterých si vyberete a podáte přihlášku. Kapitánské kurzy probíhají v Chorvatsku pod vedením zkušeného certifikovaného kapitána obvykle na běžných jachtách. Na lodi probíhá i výuka teoretické části. Po ukončení kurzu složíte zkoušku a obdržíte chorvatský kapitánský průkaz. Úspěšným absolvováním kurzu splníte i podmínku o praktické zkoušce, která je vyžadována u nás pro vystavení průkazu MDČR.


Leonardo-Ferragamo-on-boardZa kurz musíte pochopitelně zaplatit. Nejjednodušší zkoušky se vyžadují u kategorie B, která opravňuje k řízení rekreačních plavidel. V ceně, která se obvykle pohybuje kolem 3.000 Kč je pronájem lodi, její pojištění, složení kauce, teoretická i praktická výuka a studijní skripta. Rovněž budete platit za spotřebované pohonné hmoty při plavbě, lůžkoviny a úkli lodi.


Obsahem kapitánského kurzu je výuka všech činností, které souvisejí s řízením jachty. To znamená od navigace, přes námořní právo, manévrování s motorem i pod plachtami, v přístavu, obsluhu radiostanice až po administrativní úkony v přístavech.


Kapitánský průkaz získaný v Chorvatsku vás bude opravňovat k řízení lodi pouze v chorvatských výsostných vodách. Ovšem mnohdy vám na tento průkaz půjčí loď v marinách i v jiných zemích světa, neboť zájem o výdělek předčí i předpisy.



Kapitánské zkoušky v Chorvatsku