sobota 24. ledna 2015

Malinska

Malinska je malebné městečko, kam míří rekreanti více než 100 let za bujnou mediteránskou vegetaci, čistým mořem i vzduchem. Léta jsou zde vlahá a zimy mírné. Krásné pláže jsou ale tím hlavním, co sem lidi láká, tak se sem podívejme nyní i my.



Poloha a doprava


Malinska je městečko ležící v široké zátoce na severozápadním pobřeží ostrova Krk, 15 km od mostu, přes který vede silnice na ostrov z pevniny. Městečko najdeme 21 kilometrů jižně od Rijeky, po silnici to je ale 35 km.


Historie


V minulosti v době panování vévodů Frankopanů ostrov Krk neměl ještě žádné městské centrum, oblast byla plná lesů a pastvin. Postupně se prostor zalidňoval, začala se využívat orná půda a vznikaly osady. Centrem oblasti byla Dubašnica, dnes osada patřící k obci Malinska. Jméno obce se datuje do 15. století, kdy zde byl postaven mlýn, podle kterého byla lokalita pojmenována (Melin, maliny). V roce 1866 zde poprvé na ostrově Krku přistál parník, který stál na počátku rozvoje přístavu pro vývoz dřeva. V době připojení ostrova k Rakousku se z Malinské stala oblíbená destinace vídeňské šlechty jako klimatické lázně. Návštěvníci Malinské ji nazývají pro její krásu často jako perlu Kvarnerských ostrovů.


Památky


VÄ›tÅ¡ina památek pochází až z období po roce 1480. Je to zejména v přístavu kostel sv. Máří Magdaleny a v jeho blízkosti frantiÅ¡kánský klášter. Nejstarší domy v obci jsou stavÄ›ny po roce 1788, ale až do konce 19. století je Malinska stále jen velmi malá vesnice. Zdejší muzeum v klášteÅ™e nabízí exponáty a zajímavosti z minulosti a z přírodního bohatství kraje, zejména je cenná etnografická sbírka. PÅ™ipomeneme jeÅ¡tÄ› v roce 1850 postavený mlýn na výrobu olivového oleje. Farní kostel sv. Apolináře byl postavený v 19. století na místÄ› bývalé kaple. Den 20. červenec je proto slaven nejen jako svátek sv Apolináře, ale i jako patrona farnosti a mÄ›sta. Oslava je známá jako tradiční „Malinské noci“


Cestovní ruch


I když celá oblast byla tradičně ekonomicky závislá na zemědělství, dnes je hlavním hospodářským odvětvím cestovní ruch. Kromě několika hotelů je zde velký počet soukromých ubytovacích zařízení. Nejen v centru Malinské, ale i v přilehlých čtvrtích, jsou otevřeny různé apartmány. Malinska je největší ze všech turistických destinací na ostrově Krk. Jmenovat všechna ubytovací zařízení ale nelze, takže připomeneme hotely Malin, Modré vlny, Pinia, Rova. Kdysi známý hotelová komplex Haludovo bohužel není funkční a není ani znám jeho osud. Holudovo bylo otevřeno v roce 1971 a šlo o největší exkluzivní letovisko na východním pobřeží Krku.


Malinska-Croatia-1Během roku se ve městě konají různé koncerty klasické a tradiční hudby, a to nejen v atriu františkánského kláštera, ale i na jiných místech, třeba v kostele sv. Apolináře. Komplex galerie Sv. Mikuláše ve středu města je novým centrem uměleckých akcí.


Pláže


Město obklopuje bujná vegetace, která místy sahá až k mořskému pobřeží. Najdeme tu proto místa ke koupání utopené v zeleni, k mnohým se dostaneme pouze na lodičce, odvážnější rekreanti si ji mohou v přístavu půjčit. V Malinske je na výběr deset oficiálních pláží, které se táhnou podél celé riviéry. Vesměs všechny jsou oblázkové, nebo skalnaté. Malinské pláže nabízejí slunce jasné modré moře. Z tech nejvýznamnějších můžeme jmenovat pláž Rupa, která nabízí kvalitní podmínky a veškeré potřebné služby. Za to také dostala uznání v podobě mezinárodního ocenění Modrá vlajka.



Malinska

úterý 20. ledna 2015

Mali Lošinj

Městečko Mali Lošinj leží na jihovýchodním konci dlouhého úzkého zálivu na jižní straně ostrova Lošinj, který je jedním z největších ostrovů v Jaderském moři. Je zajímavostí, že je to nejvíce obydlené místo na ostrově, byť je tu i Velki Lošinj, hlavním městem ostrova Lošinj je od roku 1806.



Shodou okolností je Mali Lošinj také největším městem nejen na ostrově Lošinj, ale také největším městem ze všech měst na chorvatských ostrovech, tedy mimo kontinent.


Poloha a doprava


Ostrov Lošinj navazuje ve své severní části na jižní část ostrova Cres, se kterým je propojen silnicí D100, která ma jeden z trajektových propojení v Meragu s Valbinskou na ostrově Krku a na severu v Porozině s kontinentálním přístavem Zagorje. Hlavním námořními trasami je Mali Lošinj spojen s mnoha městy severního Jadranu, Terstem, Pulou, Rijekou a Splitem. Na ostrově je v provozu také menší sportovní letiště. Městečko Mali Lošinj leží 88 km jižně od Rijeky.


Historie


Původně neobydlený, lesy a křovisky zarostlý ostrov sloužil v římské době pouze na pasení koz, ovcí a vepřů. Jejich stáda patřila bohatým obyvatelům města Osor na protilehlém ostrově Cres. Po Římanech ostrov opět zpustl a jako takový se uvádí roku 812 ve smlouvě o příměří mezi Karlem Velikým a Byzancí. Skupiny lidí se sem uchýlily před Tatary v roce1241. První zmínka o městě je z roku 1398 (Malo Selo -Malá Vesnička). Rozvoj města nastal až po roce 1868, kdy se pozvedl námořní obchod i loděnice a mohlo soupeřit s takovými městy jako Rijeka, Dubrovník, Terst či Benátky.


Památky


dopravaCentrum města se vyvinulo v19. století, najdeme tu upravené nábřeží i náměstí, pěkné kašny se sochařskou výzdobou a podobně. Dominantou města je kostel P. Marie z 18. století se zvonicí a pěkně upraveným Župním náměstím. Kostel sv. Martina byl postaven roku 1450, ale prošel později úpravami. V 15. století byla postavena strážní hrad, dnes ve zřícenině. Ze 17. století je také Křížová cesta a další menší církevní stavby ve městě.


Cestovní ruch


Začátky cestovního ruchu sahají až do roku 1885, kdy se začala rozvíjet zdravotní turistika, roku 1887 se postavil první hotel ve městě Mali Lošinj s názvem Vindobona. Roku 1892 bylo město prohlášeno za klimatické lázně, zejména vhodné pro léčbu onemocnění dýchacích cest a alergií. Tím pádem sem začala jezdit rakouská smetánka a tím také došlo k výstavbě vil a chat.

Po roce 1905 se začalo s budováním pláží a dalších hotelů a penzionů v jiných částech okolí (Cikat), vznikla přímořská promenáda o délce 6 km se sítí pěší stezek v délce 17 km.

Město nabízí mnoho možností ubytování, třeba z hotelů jmenujme Manoru, Anu, Alhambru, Auroru, Bellevue, Kredo a další, jsou tu penziony a podobně. Je zde čisté moře, čistý vzduch, pěkná flóra a fauna, zkrátka Lošanj je jeden z nejrozvinutějších ostrovů v Jaderském moři po stránce cestovního ruchu.



Mali Lošinj

pondělí 19. ledna 2015

Zavala na ostrově Hvar

Malá rybářská osada a zároveň i přístav Zavala leží v jižní části ostrova Hvar, asi 7 km jižně od letoviska Jelsa.

Zavalu se svými přibližně 140 stálými obyvateli můžeme bez problémů zařadit mezi nejmenší a zároveň i nejtišší lokace tohoto dalmatského ostrova.


Dodnes je obec tak trochu izolovaná od zbytku ostrova, protože jediná cesta, která sem vede je jednosměrný tunel Pitve, který byl vybudován ještě v roce 1962. Ten navíc není ani osvětlený a jeho rozměry dovolují projít pouze osobním autům a vozidlům, která nepřesahuje šířku 2,3 metrů a výšku 2,7 metrů. Zavala je velmi známá i pro zdejší víno, které je považováno za jedno z nejlepších na celém ostrově Hvar.
zavala


Pláže v Zavale


Samotné letovisko se může pyšnit hned několika oblázkovými plážemi a skrytými zátokami, kde se dá odpočívat nejednou i o samotě.

Hlavní pláž, která se nachází v zátoce vedle přístavu má velmi dobrý pozvolný vstup do moře, díky čemuž je velmi vhodná pro malé děti, neplavce a starší lidi. Obrovskou výhodou je i nabídka služeb, tj. blízká restaurace, kde si můžete odpočinout a zároveň doplnit síly nějakou místní pochoutkou. Snad jedinou nevýhodou je to, že je během léta hojně navštěvovaná ale místo se tu pro odpočinek dá najít bez problémů.


Další zajímavou pláží a možná i vůbec nejkrásnější je ta v zátoce Petarčica, která je ukryta mezi skalami. Dostanete se k ní západně po promenádě, která končí právě při této zátoce.
petarcica-zavala

Pokud hledáte klidnější zátoky, můžete si to nasměrovat západním směrem, kde pobřeží lemuje většinou skály. Občas tu najdete i nějakou menší pláž, kterou můžete také využít pro odpočinek a koupání v moři. Většina z nich je navíc v blízkosti husté vegetace, která zde vytváří příjemný přírodní stín.


Ideální podmínky pro vodní sporty


Zavala má ideální podmínky pro aktivní praktikování některých vodních sportů, jako potápění, podmořský rybolov, windsurfing a jachting. Pro aktivní odpočinek však můžete využít i turistické trasy, které vedou do vnitrozemských obcí Vrisnik, Svirče a Vrbanj.
zavala pláž width=


Zábava a noční život


Zavala nabízí možnost strávit příjemný večer v místní restauraci a pizzerii, kde si můžete dopřát kromě kvalitního zdejšího vína i nějakou gastronomickou pochoutku z plodů moře. Pokud budete chtít zajít na nějakou větší kulturní či zábavnou akci, namířit si to můžete do Jelse.


Zajímavé výletní místa v okolí


Jen 2 km jižně od letoviska se nachází malý ostrov Šćedro, který se svou rozlohou 7,5km2 patří mezi nejmenší ostrovy Dalmácie. Dodnes je tento ostrůvek mimo letních měsíců prakticky neobydlený. Šćedro však v minulosti byl obývaný i během celého roku, kdy se zde v hojném počtu produkovalo obilí. Najdete zde dokonce i pozůstatky kláštera v zátoce Mostir.


Dalším zajímavým místem pro fakultativní výlet ze Zavalu je i 3 km západně vzdálená obec Ivan Dolac, která je známá i díky proslavené vinné révě. Samotná obec je však zároveň i tichým letoviskem, které nabízí svým návštěvníkům několik apartmánů a také četné množství menších zátok.
zavala hvar

Pokud navštívíte letovisko Zavala, rozhodně byste si měli udělat procházku na blízký vrch sv. Nikoly, který je vůbec nejvyšším kopcem celého ostrova Hvar. Tyčí se do výšky 628 metrů, kde je součástí horského hřbetu, který se táhne od západní strany až k východu ostrova. Toto pohoří je známé pro svůj prudký jižní svah, který je viditelný právě z letoviska Zavala. Výstup na horu sv. Nikoly může být i pořádně náročným, jelikož zdejší skalnaté podloží je poměrně zrádné. Dostat se sem však můžete i po bezpečnějších trasách, které by měl zvládnout skoro každý. Za odměnu dostanete krásný výhled na okolí ostrova Hvar, ale také na horský masiv Biokovo s jeho nejvyšším vrchem Sveti Jure (1762 m) a na horský masiv poloostrova Pelješac s jeho nejvyšším vrchem Sveti Ilja, který se tyčí do výšky 961 metrů. Bez problémů však můžete vidět i část ostrova Korčula, který je od Hvaru vzdálený cca 15 km jižně.


ubytování Zavala
Levné apartmány v Zavale






Zavala na ostrovÄ› Hvar

Stomarica u Brely

Pod úpatím vysokých hor pohoří Biokovo najdete v blízkosti známého letoviska Baška Voda, jednu z nejoblíbenějších částí této riviéry, obec Brela a její část Stomarica, která se nachází asi 2 km severně od centra Brely.


Malé středisko pozůstávající se prakticky jen z několika apartmánů je typickým místem pro odpočinek v klidnější lokalitě. Výhodná poloha Stomarice navíc umožnuje její návštevníkům podnikat zajímavé výlety do historických měst v okolí, ale taktéž i do některých zajímavých přírodních lokalit.
stomarica


Křišťálově čisté moře a malebné oblázkové pláže


Tak jako pláže v sousední Brele, tak i v její části Stomarica najdete krásné pláže s drobnými oblázky. Neuvěřitelně klidné pláže, které jsou cílem především turistů, kteří hledají klidnější lokality, navíc s neuvěřitelně křišťálově čistým Jadranem. Ve zdejších místech není problém vidět dno moře i v případě, že je již hladina hluboká několik metrů, což je jednoznačně známkou kvality a čistoty zdejších vod. Pláže vhodné pro odpočinek najdete přímo pod skupinkou apartmánů, které tvoří víceméně celou Stomarici.


Velmi pěkné pláže se však vyskytují i směrem k Brele, kde je obklopuje i hustý borový les. Pokud byste se chtěli jít se jen tak podívat i na pláže ve zmíněné Brele, tak v tom případe pláž Punta Rata, která je i nositelkou prestižního ocenění Modré vlajky je asi tou nejlepší volbou.
stomarica-plaz


Za sportem a zábavou do Brely


Pokud vás již přestane bavit se slunit na pláži, pravděpodobně budete hledat možnosti pro aktivní strávení dovolené. V samotné Stomarici toho moc dělat nemůžete, jelikož samotné letovisko toho v této oblasti příliš nenabízí. Jedinou možností je například potápění, šnorchlováni, případně horská turistika.

O něco bohatší nabídka sportovišť je v Brele, kde se nachází menší tenisové centrum, minigolfové hřiště a také i hřiště pro oblíbenou hru místních bocciu.

Pokud vás ani tato nabídka neosloví, stačí zajít směrem na jih do letoviska Baška Voda, která je sousedem Brely.

Mnoho návštěvníků letoviska Stomarica si slabší kulturní nabídku v letovisku snaží vynahradit večerním výletem do Brely, kde se během hlavní sezóny konají například oblíbené rybářské večery, různé společenské akce, soutěže, ale i Mariánská pouť “Gospa od Karmena“, která je na programu 16. července. Za bohatší zábavnou a kulturní nabídku můžete vybrat i do Baška Voda nebo ideálněji do o něco vzdálenějšího města Makarská.


ubytování Stomarica
Levné apartmány v Stomarici






Stomarica u Brely

Kraljevica

Mezi chorvatská pobřežní městečka, která jsou dnes zejména letním cílem rekreantů nejen od nás, ale i z jiných zemí, je Kraljevica. Snoubí se tu krása moře, pěkných pláží, historické památky i romantika okolní přírody se všemi službami, které jsou potřebné i třeba k delšímu pobytu.



 


Samozřejmě je tu i mnoho jiného, kulturní a společenské akce, možnost sportování a relaxace, vždyť právě pro to vše se do Chorvatska jezdí nebo létá.


Poloha a doprava


Kraljevica se nachází na jižním okraji Bakarského zálivu 11 kilometrů jihovýchodně od Rijeky. Městečkem prochází pobřežní silnice D8, po které je to 21 km do Rijeky. Nedaleko také vede rychlostní silnice E65, která navazuje nedaleko Rijeky na dálnici A6, ovšem kratší spojení na dálnici je silnicí D501, do Karlovace je to 108 km a do Záhřebu pak 150 km. Do Prahy je to necelých 800 kilometrů přes Linz a Záhřeb.


Historie


Oblast města byla obývaná již v pravěku, zatím se podařilo nalézt stopy z doby římské, v raném středověku zejména ve Velkém Dole. V 15. století byl Bakarac přístavem významného města Hreljin, který stojí na planině nad osadou. O Kraljevici jsou písemné zprávy z roku 1242, pod se sem před náporem Mongolů uchýlil uherský král Béla IV. Stával zde menší hrad a vedle kaple sv. Mikuláše. Dějiny městečka jsou dále spojeny se dvěmi šlechtickými rody, Zrinských a Frankopanů. V době, kdy Kraljevica patřila pod Rakousko, za Karla VI zde byly v roce 1729 vybudovány vojenský přístav a loděnice jako protipól Benátkám. Loděnice jsou ta nejstarší na celém Jadranu. Následný rozvoj města se projevil zejména ve stavebním ruchu, ale i tak si město podrželo pobřežní charakter.


Památky


Dominantou městečka jsou Starý a Nový zámek, kdy oba objekty svým významu překračují daleko rámec oblasti po stránce historické i stavební. Součástí Starého hradu je i kostel sv.Mikuláše, který je od roku 1790 farní.


Z dalších památek je atraktivní zejména maják z roku 1872, vila Nirvána byla postavena na konci 19. století na základech bývalé rakouské pevnosti, která střežila vstup do zálivu Bakar.


Cestovní ruch


Výjimečností městečka je, že v letních měsících prostředí obou historických hradů žije jako centrum mnoha kulturních a zábavních akcí.


croa


Nabízí je tu ubytování v hotelích, motelech, soukromých domech a v kempu, nabízí se tu mnoho zařízení pro volný čas, ale také možnosti námořního cestování a dnes tak populární podvodní aktivity, v provozu jsou také zábavní a kulturní podniky. Kraljevica je proto vše velice atraktivní turistickou destinaci.


Ostatně Kraljevica má jednu j nejdelších tradic v cestovním ruchu, byla zde například v roce 1887 založena společnost pro koupání a v roce 1891 otevřena první pláž na pobřeží Jadranu. Zpočátku šlo spíše jen o ozdravné pobyty a ubytování v soukromých domech. Postupně se stavěly penziony, luxusní hotel Liburnija v roce 1904 ve stylu secese a dále. Po 2. sv. válce se cestovní ruch rychle zotavil, ale i když se tu projevil rozvoj průmyslu, zejména ropné rafinerie Urinj, koksovna v Bakaru, petrochemie v Omišalj a také rozšíření loděnice v Kraljevici, na rozvoj rekreace to nemělo větší vliv, vybudoval se zde dokonce nový kemp.



Kraljevica

neděle 18. ledna 2015

Zaton u Ninu

Zemědělská obec Zaton ležící asi 3 km jižně od Ninu je jedním z nejrušnějších turistických středisek Zadarského průlivu. Zaton, který je v současnosti domovem přibližně 1 100 obyvatel nabízí obrovské množství rekreačních možností a zábavy.


Zaton jako letovisko začalo růst hlavně v posledních letech, kdy začalo konkurovat nejnavštěvovanějším letoviskům celého Chorvatska. Dnes je atraktivní nejen pro domácí, ale i obrovské masy turistů z celé Evropy. Ti se kromě rozsáhlé nabídky služeb mohou těšit i na staré jádro obce, které si dodnes udrželo svůj původní vesnický styl. Nespornou výhodou je však i poloha letoviska k okolním destinacím, jako Zadar, Nin a národní park Paklenica, které jsou vhodnou zastávkou pro poznávací zájezdy.
zaton


Pláže v Zatonu


V letovisku Zaton najdete jednu z nejrozsáhlejších pláži celého Chorvatska. Pláž, která nese jméno po samotném letovisku, byla v minulosti zaslouženě oceněna i Modrou vlajkou kvality. Její předností kromě samotné rozlohy je i vynikající mělký vstup do průzračně čistého Jadranu, dále ji charakterizuje i písčito-štěrkové (z větší části pískové) pobřeží. Díky tomu je ideální zastávkou i pro nejmenší návštěvníky letoviska, kteří si zde mohou stavět například hrady z písku.
zaton pláž

Pláž Zaton je však samozřejmě ideální prakticky pro každého, protože zde najdete i četné množství zábavních a rekreačních atrakcí. Konkrétně si zde můžete zahrát plážový volejbal, tenis, picigin, badminton nebo si zde můžete zapůjčit i vodní skútr. Pokud se budete chtít během horkých dnů alespoň na chvilku ochladit, tak jednou z možností je si lehnout pod hustý borový lesík, který se táhne podél celé pláže, případně se můžete zajít do některé kavárny, restaurace nebo baru, kterých je u pláže hned několik. Samozřejmostí je i bezbariérový vstup na pláž.


V Zatonu také najdete známý resort „Zaton holiday resort“ kam má přístup i veÅ™ejnost a můžete využít jejich zázemí, bazénů, obchodů a restaurací.
zaton kemp holiday resort zaton


Sportovní a rekreační možnosti v Zatonu


Zaton svými službami v oblasti sportovní rekreace patří mezi to nejlepší, co nabízí tato oblast. Ze široké nabídky sportovišť si s velkou pravděpodobností vyberete něco i vy. Věnovat se zde můžete jachtingu, windsurfingu, vodnímu lyžování, dále si můžete zapůjčit vodní skútr, šlapadlo, případně můžete navštívit i potápěčské centrum Scuba.


Pro aktivní odpočinek můžete využít i zdejší víceúčelová hřiště, kde si můžete zahrát basketbal, házenou, volejbal, fotbal nebo bocciu. Kromě toho je v blízkosti Zatonu celkově 13 cyklostezek, z nichž až 9 začíná při místním hotelovém resortu. K dispozici zde máte i školu plavání, jezdeckou školu a jednu tenisovou školu.

Pro děti zde je zase připraven lunapark, dětská autoškola a menší hřiště. Pravidelně se zde konají i mnohé organizované soutěže právě pro nejmenší návštěvníky.
pláž Zaton


Noční život a kultura


Během hlavní sezóny se v letovisku Zaton koná několik kulturních, zábavních a sportovních akcí, které se velkou mírou podílejí na bohatém a rušném společenském životě v tomto středisku. Vůbec nejvýznamnější kulturní událostí obce je svátek sv. Rocha, který se slaví pravidelně 16. srpna. Pravidelně začíná dopoledním doprovodem dětí, který v popředí nesou ulicemi obce sochu sv. Rocha. Festival končí až ve večerních hodinách koncertem živé hudby a vystoupením místních folklórních skupin. Pravidelně se jí účastní tisíce návštěvníků a velké množství domácích, kteří v zábavě pokračují ještě do časných ranních hodin. Ostatně můžete navštívit i místní diskotéku Saturn nebo místní kasino.


Historické památky v Zatonu


Historie obce Zaton sahá ještě do doby bronzové. Do současné podoby se však Zaton začal rozvíjet podstatně později, a to konkrétně až v 17. století, kdy ho nejednou ohrožovali Turci. Mezi nejvýznamnější památky, které zde můžete najít, patří kostel svatého Mikuláše, který byl postaven v románském slohu na konci 11. století. V době nájezdů z Osmanské říše byla stavba doplněna i o pozorovací věž, kterou zde můžete také vidět.
zaton kemp

Důkazem toho, že toto místo obývali i Římané jsou i zbytky jistých budov, které pocházejí z této doby. Konkrétně zde archeologové našli zbytky římského přístavu, které v minulosti patřily antické Aenone, tedy dnešnímu Ninu. Vidět zde však můžete i kostel svatého Andreje, který aktivně sloužil až do 16. století, kdy ho zničili.


ubytování Zaton
Levné apartmány v Zatonu






Zaton u Ninu

sobota 17. ledna 2015

Premantura u Puly

Nevelká obec Premantura ležící v nejjižnější části poloostrova Istrie je poměrně mladou obcí, která nenabízí příliš mnoho historických skvostů.

Blízká poloha u známého města Pula však umožňuje i návštěvníkům Premantury spojit příjemnou dovolenou s poznávacím výletem právě do tohoto malého chorvatského Říma.


Premantura nabízí mimo trávení dovolené v klidném letovisku, které je do značné míry i sportovně orientované, i možnost vychutnat si čerstvé ústřice a slávky, které se zde ve velkém chovají. Místní gastronomie je ovšem bohatá i na jídla z čerstvých ryb. Dokonce v blízkosti ostrova Ceja najdete i jednu rybí restauraci.
premantura


Pláže v Premantuře


V samotné Premanture najdete několik převážně písčitě-oblázkových pláži, které však v jistých částech doplňují i betonové desky. Mnoho zdejších pláží je vhodných i pro malé děti díky velmi dobrému pozvolnému vstupu do moře.


Nedaleký mys Kamenjak, na kterém vyrostla i samotná obec má pobřeží dlouhé přibližně 30 kilometrů, najdete zde průzračné moře a chráněnou krajinu. Mys Kamenjak je kromě toho plný i množství pláži, které jsou ideální zastávkou pro všechny, kteří hledají soukromí a klid od běžného ruchu letoviska.

Velkou zajímavostí samotného mysu je chodník dinosaurů, který se nachází na pravé straně tohoto mysu. Tento rekreační, ale zároveň i nauční chodník se táhne v délce asi 600 metrů. Charakterizují ho především makety dinosaurů skutečné velikosti, které můžete vidět po jeho celé délce. Na konci samotného chodníku se nacházejí ovšem také skutečné stopy dinosaurů.
premantura pláž


Sportovní možnosti v letovisku


Celá oblast v okolí poloostrova Kamenjak je známá, jako ráj windsurfařů, kteří zde díky ideálnímu klimatu, geografické poloze a ideálnímu větru mohou surfovat prakticky po celý den. Obecně se dokonce mys Kamenjak považuje za jednu z nejoblíbenějších destinací pro windsurfing v celé Evropě.


Vynikající podmínky má okolí Premantury i pro cyklistiku, která je velmi populární prakticky na celém Istrijském poloostrovÄ›. Místní sportovní klub „Adrenalina“ dokonce pravidelnÄ› organizuje i cyklistické závody, kterých se účastní i cyklisté z okolních částí Chorvatska. Vy si vÅ¡ak můžete vyzkouÅ¡et například místní stezku, která vede celým poloostrovem Kamenjak pÅ™es vrch Volme a kolem podmoÅ™ské jeskynÄ› Kolombarica. KromÄ› této stezky pÅ™es letovisko vede jeÅ¡tÄ› jedna trasy, která vÅ¡ak v samotné Premanture končí. Samotný začátek má v nedalekém mÄ›stečku Medulin. OstatnÄ› můžete například navÅ¡tívit místní tenisovou Å¡kolu, zahrát si zde minigolf, kuželky, bocciu, případnÄ› se můžete vÄ›novat podmoÅ™skému rybolovu, protože zdejší pobÅ™eží je pomÄ›rnÄ› bohaté na podmoÅ™ský život.
premantura kamenjak


Kulturní slavnosti v letovisku


Během kalendářního roku se v Premanture nekoná tolik slavnosti, jako v jiných letoviscích Istrie, což však určitě neznamená, že to tady nežije. Zajímavou akcií je například slavnost Lovrečevo, která se koná 10. srpna, v květnu se zde zase pravidelně koná svátek korýšů.


Výlet do Puly za památkami


Pokud se rozhodnete strávit prázdniny v Premantuře, tak byste rozhodně neměli zapomenout navštívit jedno z nejkrásnějších míst Chorvatska, město Pula. To je administračním, ekonomickým, ale i kulturním centrem celé Istrie, díky čemuž zde můžete navštívit několik zajímavých míst. Pula je známá především jako malý Řím, s čímž souvisí i samotná architektura starého města. To bylo v minulosti významnou kolonií tehdejší Římské říše, která zde dokonce postavila i mohutný 23 000 amfiteátr, který je po římském Koloseu nejvelkolepější stavbou svého druhu na světě. V současnosti plní stále významnou funkci, jako centrum mnoha festivalů a kulturních akcí, které pořádá město Pula. Tento amfiteátr však zdaleka není jedinou památkou, kterou byste měli vidět. Známou stavbou je i Herkulova brána, která zde stojí již od 1. století před Kristem, dále Dvojitá brána (2. století), pozůstatky římského divadla, Římská mozaika nebo také Augustův chrám, která je dnes muzeem římských soch. Velkolepou stavbou je i Mariánská katedrála, která byla postavena v 15. století v renesančním duchu. V ní si můžete podívat například cennou sbírku kopií istrijských fresek od 11. až 17. století.


ubytování Premantura
Levné apartmány v Premantuře






Premantura u Puly

pátek 16. ledna 2015

Nejlepší pobyt v Chorvatsku a jak si ho užít

Chorvatsko je zemí zaslíbenou pro tisíce turistů z Čech i jiných částí světa. Nabízí spoustu možností ke strávení příjemné dovolené a záleží na každém, pro jaký pobyt se rozhodne.



 


Každý má jinou představu o dovolené, o způsobu jejího trávení a o místě, které chce navštívit. Někdo vyznává aktivní dovolenou, jiný relaxační odpočinek na pláži u moře.


V poslední době je stále populárnější dovolená v ekologickém prostředí na některém statku zejména v hornaté části Istrije. Můžete zde poznat práci na farmě, pomáhat při některých činnostech, vyzkoušet si jízdu na koni a podobné kratochvíle.


Milovníci pěší turistiky si nejvíce užijí překrásnou přírodu v pohoří Velebit či v přírodní rezervaci Národního parku Paklenica. Pohoří Učka a další místa v Chorvatsku jsou protkána cyklotrasami, které vedou jak nádhernou horskou krajinou, tak i po pobřeží. Při jízdě na kole si užijete zdravého pohybu a úchvatných výhledů na moře.


Paklenica_BuljmaPro někoho může být nejúžasnějším zážitkem robinsonovská dovolená v některém rybářském domku. Například na Murteru je jich turistům k dispozici několik. Umístěny jsou bezprostředně u vody, takže je to ideální dovolené pro rodiny s dětmi. Můžete být naprosto sami, na oběd si nachytat ryby a celý den se oddávat lenošení a koupání. Dalšími destinacemi vhodnými k robinsonovské dovolené jsou ostrov Brač, Kornatské ostrovy, Hvar nebo Pasman. Klidná zákoutí, solární buňky, které jsou jediným zdrojem elektřiny, možnost objednat si potraviny dovážené na člunu, to vše jsou ideální podmínky pro zapomenutí na všední starosti denního života.


Chorvatsko je známé nesmírně členitým pobřežím, tisícem ostrovů a příznivými podmínkami pro jachting. Dovolená na jachtě patří k těm nejkrásnějším. Celý den si můžete užívat slunce i vodu, večer zakotvit v některé známé marině, povídat si o zážitcích s přáteli nebo jinými milovníky tohoto krásného sportu, nebo v opuštěné zátoce u některého z ostrovů, rybařit, koupat se a vychutnávat si samotu, úžasný západ slunce na obzoru i hvězdnou noční oblohu.



Nejlepší pobyt v Chorvatsku a jak si ho užít