neděle 30. listopadu 2014

Slano - malebné letovisko u Dubrovníku s krásnými plážemi

Asi 34 km severozápadně od města Dubrovník najdete malou obec Slano, která je součástí nejjižnější části Dalmácie. Letovisko Slano, které je dnes domovem něco přes 550 obyvatel je známé především pro svou bohatou zemědělskou činnost (olivy, vinná réva, ovoce, tabák) a rybolov, které byly donedávna hlavním příjmem obyvatel této obce. Známá je však tato obec i díky množství léčivých bylinek, které zde turisté velice rádi sbírají.
slano

Cestovní ruch v letovisku Slano se začal ve vÄ›tší míře rozvíjet jeÅ¡tÄ› pÅ™ed vyhlášením samostatnosti Chorvatska, tedy jeÅ¡tÄ› za dob bývalé Jugoslávie. BÄ›hem války v roce 1991 – 92 vÅ¡ak Slano utrpÄ›lo mohutné Å¡kody, které bránily dalšímu rozvoji letoviska v této oblasti. Jedna z dominant letoviska Hotel Admiral, byl totiž bÄ›hem tohoto konfliktu zcela zničen. K znovuotevÅ™ení hotelu, které si vyžádalo celkovou investici ve výši více než 40 milionů euro, doÅ¡lo až v roce 2008.

Od té doby se ze Slana stala opět atraktivní destinace, která má ambice se stát jedním z nejlepších letovisek celé Jižní Dalmácie. Dnes se zde prakticky neustále zkvalitňují služby v oblasti cestovního ruchu, kdy dochází k výstavbě nových moderních apartmánů a penzionů, které by měly v následujících letech pokrýt zájem turistů ze všech koutů světa, hlavně Evropy. V letovisku Slano samozřejmě najdete i několik restaurací, obchodů, malých stánků se suvenýry, kaváren, ale i několik zajímavých historických památek.
Slano pláž


Pláže v letovisku Slano


Většina pláži v letovisku Slano je tvořena z drobných oblázků, najdou se zde však i jisté zátoky s písčitým dnem. Velmi pěknou pláž najdete i v blízkosti zmiňovaného hotelu Admiral, která je tvořena na rozdíl od druhé známé pláže Osmine z oblázků. Pláž Osmine je však jednoznačně nejlepším místem pro odpočinek v tomto letovisku. Převážně písečná pláž s vynikajícím pozvolný vstupem je dlouhá přibližně více než 200 metrů, díky čemuž je během léta cílem mnoha turistů. Krásný výhled na okolí letoviska, ideálně teplý a hlavně čistý Jadran je prostě zárukou příjemné stráveného teplého odpoledne u moře. Pokud by vám však teplo už vadilo, jednoduše se můžete skrýt pod hustý porost borovic, který se táhne prakticky celým pobřežím letoviska. Najdete ji v blízkosti stejnojmenného hotelu, jehož součástí je i bazén. Nedávno byla pláž Osmine oceněna i modrou vlajkou.
Slano Osmine


Sportovní a rekreační možnosti


V současnosti letovisko Slano prakticky neustále pracuje na rozvíjení své infrastruktury, s níž souvisí i právě sportoviště. V roce 2012 byla v obci například otevřena nová víceúčelová hala, která během hlavní sezóny slouží i pro turisty, kteří si zde mohou zahrát prakticky jakýkoliv halový sport. V následujících letech má být otevřená i nová ACI Marina, která bude moderním místem pro kotvení menších lodí a jachet. Dnes se zde však kromě halových sportů můžete věnovat i některým vodním sportům, hlavně potápění nebo šnorchlováni. Nesmíme zapomenout ani na blízké cyklostezky a zajímavé turistické chodníčky v okolí.


Noční život


Kromě pár restaurací, kde si můžete dopřát nějakou tu místní specialitu a několika kaváren je Slano nejednou i místem mnoha kulturních akcí. Během léta se zde pořádají hlavně koncerty vážné hudby, různá vystoupení místních folklorních souborů, ale i menší zábavné akce na nábřeží letoviska. Každým rokem je však noční život stále bohatší o pár menších akcí, takže během večerních a nočních hodin byste se tu nudit neměli.
Slano pláž hotel Admiral


Historická místa obce


Slano v minulosti, jako součást Dubrovnické republiky (od 14. století) sloužilo především, jako zemědělská osada. V minulosti zde však sídlila i bohatá bosenská rodina, která byla jednou z nejbohatších rodin bývalé Dubrovnické republiky. Právě rodina Ohmučevićů zde měla postavený i letohrádek, který tu můžete vidět dodnes.

Významnou historickou památkou je i místní kostel sv. Jeronýma, který se nachází v blízkosti hotelu Admiral. Pod jeho výstavby se podepsali dva šlechtické rody, které tento klášter věnovali bosenským františkánům.


ubytování Slano
Levné apartmány v Slano








Slano - malebné letovisko u Dubrovníku s krásnými plážemi

pátek 28. listopadu 2014

Punat na ostrově Krk

Menší městečko Punat v jihozápadní části ostrova Krk leží v jedné z nejchráněnějších zátok celého Jadranu. Stále známější letovisko tohoto ostrova je velmi vhodnou destinací především pro rodiny s dětmi, ale i nadšence jachtingu a surfingu. Právě jachting má v tomto letovisku obrovskou historii, protože Punat je známý, jako nejstarší a největší jachtařský přístav celého Kvarnerského zálivu.


Samotný Punat je historicky rozdělen na dvě části. Stará část, která zahrnuje hlavně severní část obce, je tvořena převážně ze starších kamenných domků. Nová část, která byla vybudována, až v minulém století je typickou ukázkou moderního, ale zároveň nijak velkého přímořského střediska. Právě ta je v podstatě dnešním centrem města, které dnes obývá již oficiálně cca 1900 obyvatel. Ti v minulosti proslavily toto středisko i jako významné středisko pěstování olivovníků, ze kterých následně zpracovávají kvalitou proslulý olivový olej. Pro návštěvníky je tak Punat atraktivní ne jenom díky místním krásným oblázkovým plážím, ale také i kvůli místní výborné kuchyni.
punat


Pláže v Punatu


Letovisko Punat se může pochválit nÄ›kolika zajímavými oblázkovými a částečnÄ› i písečnými plážemi s vynikajícím pozvolným vstupem. Nejbližší pláží k centru mÄ›sta je pláž kempu Pila („plaža kampa Pila“), která se nachází v části stejnojmenného kempu, tedy pÅ™ibližnÄ› 100 metrů od centra letoviska. Tato pláž je bÄ›hem letní sezóny v hojném počtu navÅ¡tÄ›vovaná, s čímž souvisí i samotná nabídka služeb. Nechybí zde možnost zapůjčit si lehátko, slunečníky, taktéž zde vÅ¡ak najdete i cukrárny, bary, nákupní a zábavní místa.


Pokud upřednostňujete klidnější zátoky, tak jsou možná pro vás vhodné pláže, které se táhnou asi 2 km od centra obce směrem k letovisku Stara Baška. Najdete tam několik menších, ale zato téměř člověkem nedotknutých zátok. Jelikož v těchto místech budete těžko hledat nějaké stravovací zařízení, doporučujeme vám si s sebou vzít i nějaké zásoby jídla a vody.
punat pláž


Sportovní možnosti v letovisku


Punat je v oblasti sportovní rekreace proslulý pÅ™edevším v oblasti jachtingu, který má zde velmi bohatou historii. Dále vÅ¡ak toto mÄ›sto nabízí mnoho dalších zajímavých možností, jak využít svůj volný čas pro aktivní trávení dovolené. V místním hotelu Kanajt máte například k dispozici tenisové kurty, přímo v letovisku zase najdete až tÅ™i potápěčská centra, ve kterých nabídce jsou i speciální kurzy pro začátečníky, ale i pokročilé. Zajímavou atrakcí je i vodní vlek pro wakebarding a podvodní pirátský park („podvodni Gusarski Park“). Ve mÄ›stÄ› najdete kromÄ› toho také fitness centrum a nÄ›kolik víceúčelových sportovních hÅ™iÅ¡Å¥, kde si můžete zahrát fotbal, házenou, volejbal nebo basketbal.
pláž Punat


Noční život v letovisku Punat


V nočních hodinách město Punat rozhodně nespí. Pokud navštívíte i vy toto letovisko určitě byste měli vyzkoušet místní gastronomii, která je typickou ukázkou středomořské kuchyně. Téměř všechna jídla jsou výhradně připravoána na místním kvalitním olivovém oleji, který je jednou z pých Punatu. Kromě místních restaurací můžete navštívit i některé místní kulturní slavností a akce. Například zajímavou událostí je místní turnaj ve fotbale, který se pravidelně koná na začátku července, dále je to i malá škola námořní architektury, která je určena především pro školní děti, pak jsou tu rybářské slavnosti ale i folklórní vystoupení místních skupin.
Punat kemp Pila


Historie a zajímavá kulturní místa, která byste měli navštívit


Poprvé je Punat v historických pramenech zmiňován ještě v roce 1377 jako Villa di Ponte. Své současné jméno město získalo město podle mostu, který Punat spojoval s protilehlým poloostrovem. V samotném Punatu se dodnes zachovalo i několik menších historických památek. Nejstarší z nich je kostel svatého Josefa, který zde stojí již od 9. století. Tato skromná stavba je typickou ukázkou raného románského kostelu. Najdete ho při křižovatce cest vedoucích do Punatu, města Krk, Korniče a Vrbniku. Největší a zároveň i nejlepší zachovanou památek je zase kostel. Sv. Mikuláše, který je ovšem podstatně mladší a byl postaven v roce 1910, tedy před více než 100 lety.


ubytování Punat
Levné apartmány v Punatu







Punat na ostrovÄ› Krk

čtvrtek 27. listopadu 2014

Kornić na ostrově Krk

Mezi městy Krk a Punat se nachází malé letovisko Kornić, ze kterého je nádherný výhled na místní zátoku Košljun, která je jednou z nejchráněnějších zátok celého Jadranu. Zdejší moře je velmi čisté, díky čemuž je tato oblast velmi oblíbenou destinací.


Samotné letovisko Kornič nepatří mezi nijak rušná letoviska, jako například sousední Krk a Punat, které ovšem pro mnohé návštěvníky tohoto letoviska mohou zase sloužit, jako střediska zábavy a kultury.
kornic


Pláže v Korniču a jeho okolí


Centrum obce a v podstatÄ› i její velká část se nachází asi 200 – 300 metrů od pobÅ™eží Jadranu. Místní pláže jsou podobnÄ› jako v sousedních lokalitách tvoÅ™ené z drobných kamínků a jemného písku. PobÅ™eží obce je pomÄ›rnÄ› rozsáhlé, takže menších, ale i vÄ›tších pláži je zde hned nÄ›kolik. DobÅ™e zabezpečenou a zároveň i v hojném počte navÅ¡tÄ›vovanou pláží je pláž Dunat v blízkosti místního přístavu. V její blízkosti nechybí nÄ›kolik parkoviÅ¡Å¥ a Å¡iroká promenáda, se kterou sousedí i nÄ›kolik gastronomických zařízení. Alternativou je možnost zajít do sousedního Punatu, kde je nÄ›kolik pláži s modrou vlajkou.
kornič pláž


Sport a zábava


Letovisko Kornić je v podstatě typickou ukázkou tichého letoviska, které rozhodně nenabízí nijak širokou nabídku v oblasti rekreace a zábavy. Ideálním řešením je proto navštívit sousední letovisko Punat, případně město Krk, které jsou během hlavní sezóny centry kultury a zábavy. Konkrétně ve městě Krk se pořádají například mnohé lidové slavnosti, folklórní přestavení a také letní koncerty živé hudby. V Punatu se zase můžete zastavit na vynikající večeři.
Kornić Dunat


Historie a zajímavá místa


Původ jména názvu obce podle legendy pochází buď z latinského slova cornu, nebo ze slova cornix, které v překladu znamená vrána. Jedinou zachovanou významnější památkou je kostel sv. Jakuba, který byl postaven ještě v roce 1865. Najdete ho v blízkosti silnice vedoucí do Lakmartinu.


ubytování Kornič Krk
Levné apartmány v Kornič







pláž Kornič



Kornić na ostrově Krk

středa 26. listopadu 2014

Cavtat na rivéře Dubrovník

Jen 5 km západně od letiště Dubrovník leží jedno z nejoblíbenějších letovisek Jižní Dalmácie Cavtat. Právě díky blízkému letišti, které spojuje Dubrovník a celou tuto oblast se zbytkem světa, patří Cavtat mezi nejdostupnější letoviska Chorvatska.


Původní řecká kolonie patřila v době republiky Dubrovník mezi nejdůležitější přístavy republiky, díky čemuž zde v minulosti vyrostlo i několik významných budov. Významně se však na růstu obce podíleli i tehdejší šlechtické rodiny, které tu zanechali i své bývalé rezidence.

V současnosti je Cavtat pro turisty z různých důvodů velmi atraktivní. Kromě početného množství památek zde totiž můžete strávit dovolenou v jedné z nejteplejších destinací Chorvatska, která je známá i pro své dlouhé pláže tvořené z drobných oblázků a písku. Celkově však toho toto letovisko nabízí mnohem více, proto se rozhodně vyplatí ho navštívit.
cavtat


Krásné pláže s příjemně teplým a čistým mořem


Mezi jedny z předností Cavtatu určitě patří místní pláže, které jsou známe pro vynikající pozvolný vstup a hustou vegetaci. Jedna z velmi pěkných místních pláži je i ta při hotelech Albatros a Epidaurus, která je vhodným cílem prakticky pro všechny návštěvníky Cavtatu. V blízkosti této pláže samozřejmě nechybí ani gastronomická zařízení, kde se můžete kdykoliv občerstvit.


Další vynikající pláží je i ta na pobřeží poloostrova Rat v zátoce Tiha, která je dokonce mnohými označována, jako jedna z nejlepších pláži tohoto letoviska. Kromě ní si však můžete udělat příjemné odpoledne u moře na pláži u hotelu Croatia, který leží v severní části poloostrova Sustjepan. Ta byla dokonce před časem vyznamenána i modrou vlajkou kvality pláže.
cavtat pláž


Sportovní a rekreační možnosti


Pokud se plánujete během dovolené v Cavtatu věnovat i nějakým sportovním aktivitám, tak byste rozhodně měli navštívit místní potápěčská centra, nebo místní tenisové středisko, jehož součástí je několik antukových kurtů. Přímo v letovisku aktivně působí i dva kluby, a to klub vodní-polo Cavtat a místní fotbalový klub. Právě vodní pólo má v tomto letovisku velmi dobré zázemí, jelikož místní klub patří mezi nejúspěšnější v Chorvatsku. Vyzkoušet si tu navíc můžete i windsurfing, jachting, případně můžete zajít do zdejšího fitness centra nebo sauny.


Noční život v Cavtatu


Přímo v letovisku Cavtat se nachází několik restaurací, barů, tanečních teras a diskoték, dokonce zde najdete i jedno kasino, a to konkrétně v hotelu Croatia. Co se týče kulturních slavnosti, tak město rozhodně nezaostává za jinými letovisky v okolí. Během Cavtatského kulturního léta je totiž Cavtat centrem koncertů dalmatských lidových pěveckých souborů, vystoupení mažoretek, ale také několika menších akcí. Oblíbenou událostí je i vodně pólový festival, který byl vůbec prvním zápasem zdejší ligy, který se vysílal také v přímém přenosu.
cavtat přístav


Kde nakoupíte čerstvé potraviny?


Tento region nazývající se Konavle je známý pro bohatou zemědělskou činnost. Místní trhy, na kterých můžete právě koupit tradičně pěstované, zdravé a hlavně domácí zemědělské produkty, byste rozhodně proto měli navštívit. Nakoupit zde můžete například sušené fíky, domácí chutné hrozny, ale i mnoho jiných vypěstovaných produktů v této oblasti. Známé jsou mandarinky které se odsud vyváží i k nám.


Historie obce Cavtat


Prvními obyvateli tohoto místa byli pravděpodobně starověcí Řekové, kteří zde vybudovali i vlastní osadu Epidaurum. Později však stejně, jako celé středomoří, tuto oblast ovládli Římané, kteří zde od roku 228 před n. l. měli vlastní kolonii nesoucí název Epidaurus. V 7. století našeho letopočtu toto místo ovládli Slované a Avaři. Největší rozmach Cavtat zažil za éry Dubrovnické republiky, kdy celá oblast patřila bosenským šlechticům, kteří zde v té době postavili i velké rezidence. V té době Cavtat plnil významnou roli, jako jeden z největších přístavů a obchodních uzlů celé oblasti, díky tomu zde vznikalo mnohé obchodních a administračních budov. Po pádu republiky krátce celý region patřil Francii, později jej však ovládlo Rakousko-Uhersko, pod které město patřilo až do konce první světové války.
cavtat2


Zajímavá místa v Cavtatu


Na vrcholu poloostrova Rat se nachází nádherné mauzoleum rodiny Račić, které je součástí starého hřbitova města. Pod výstavbu tohoto mistrovského díla se podepsal jeden z nejslavnějších chorvatských sochařů a architektů Ivan Meštrović, který postavil několik známých budov na území Chorvatska a států bývalé Jugoslávie. Na místě bývalé kaple sv. Rocha postavil toto mauzoleum poměrně nedávno, a to konkrétně v roce 1921. Zajímavostí této budovy je především fakt, že je celá vytvořena z bílého bračského mramoru, bez použití jediného kousku dřeva, či jakéhokoliv jiného materiálu, tedy až na bronz, ze kterého byly vyrobeny dveře s klikou a také zvonek na dveřích. Samotný hřbitov je však i místem odpočinku mnoha kapitánů lodí, kteří právě zde našli svůj věčný klid.
cavtat dubrovnik

Další významnou památkou je i goticko-renesanční františkánský klášter, v němž je umístěna i významná umělecká sbírka autorů z okolí. Součástí této stavby je i kostel Panny Marie Cavtatské, kde se nachází několik děl starých dubrovnických mistrů, ale i starý dřevěný oltář.


Významným historickým místem pro místní je bezpochyby i dům, ve kterém vyrůstal Vlaho Bukovac, jeden z nejvýznamnějších chorvatských malířů. Dům postavený ještě v 19. století je rozdělen na dvě patra, kde dodnes můžete vidět i několik obrazů, které zde namaloval samotný Bukovac před odchodem do Paříže. Prostory tohoto domu jsou pro návštěvníky otevřeny prakticky během celého roku.


Dalším významným rodákem tohoto města byl i Baltazar Bogišić, který zde podobně jako Bukovac má pro širokou veřejnost přístupný rodný dům. Bogišić se proslavil jako právník a vědec, jeho sbírka, kterou zde můžete vidět dodnes, byla založena pouze rok po jeho smrti. Součástí této sbírky je konkrétně více než 35 000 archivních dokumentů, knihovna, či malé muzeum, které návštěvníky blíže seznamuje s tímto významným rodákem Cavtatu.


ubytování Cavtat
Levné apartmány v Cavtatu








Cavtat na rivéře Dubrovník

pondělí 24. listopadu 2014

Melita - Malta nebo Mljet?

Ostrov Melita je v kruzích osob vyznávajících křesťanskou víru opravdu velmi dobře znám. Pro ostatní kdo jí neznají si o ni něco málo v rychlosti povíme. Jedná se o ostrov, jehož jméno Melita pochází z řečtiny.



Na tomto ostrově měl údajně tři měsíce pobývat apoštol Pavel. Tento pobyt však nebyl dobrovolný, jelikož byl způsoben ztroskotáním jeho lodě právě u tohoto ostrova. Po celé dvě tisíciletí se mělo za to, že oním ostrovem je všem notoricky známá Malta, kterou nejvíce proslavil řád rytířů, který za sebou zanechal stopy po celé Evropě. Nyní se však vynořili spekulace, že by tak tomu nemuselo ve skutečnosti být.


Dalším hráčem v této hře je totiž chorvatský ostrov Mljet. Ostrov Malta byl vždy velmi strategickým místem, o které se přely přední evropské, africké a také arabské říše a mocnosti. Jeho poloha byla klíčovým námořním bodem v plavbě po Středozemním moři a díky tomu tento ostrov vešel ve všeobecnou známost.


Sveta_Marija_Monastery,_Mljet,_CroatiaNa druhou stranu Mljet je pouze jedním z mnoho ostrovů Jadranu a nikdy nehrál příliš důležitou roli v dějinách lidstva, až doposud! To už se totiž vracíme k apoštolu Pavlovi, který se svou družinou na ostrově musel strádat a zažil zde nepříjemné dobrodružství. Údajně ho na ostrově Melita měla uštknou zmije, která byla schována v roští, kterým chtěl Pavel přiložit. Zmije se mu zakousla do ruky a Pavel jí setřásl do ohně. K úžasu všech však toto zranění bez menších problémů přežil.


Podle výzkumů se ostrov Mljet jen hemžil jedovatými hady, které pomohly v předminulém a minulém století vymýtit až pomyky mungo. Avšak na Maltě, nebyl nikdy žádný jedovatý had spatřen. Jak je tedy možné, že zrovna na Maltě Pavla uštkla zmije je otázka, která vyvolává i v odborných kruzích značné diskuse, ve kterých je polemizováno, který z ostrovů tedy Pavel navštívil. Naše doporučení zní, navštivte oba dva, neprohloupíte!




ubytování Mljet
Levné apartmány na ostrově Mljet








Melita - Malta nebo Mljet?

neděle 23. listopadu 2014

Vrboska na ostrově Hvar

Malá rybářská a zemědělská obec Vrboska s přibližně 500 stálými obyvateli leží v severní části pobřeží ostrova Hvar. Jedna z nejtišších turistických destinací tohoto ostrova začala svou historii psát již v 15. století. Pro svůj typický vzhled si dokonce vysloužila i přezdívku Malé Benátky.


V minulosti byla Vrboska častokrát i terčem pirátských a tureckých útoků, čehož důsledkem zde můžete dnes sledovat skutečně netypickou stavbu opevněného kostela, který byl v minulosti útočištěm lidí právě v takových situacích. Dnešní letovisko kromě početných renesančních staveb zdobí křivolaké úzké uličky, množství moderních apartmánů, ale i množství větších a menších zátok. Vrboska je kromě toho velmi vhodným místem i pro milovníky dobré kuchyně, která sestává z kvalitních a čerstvých surovin a je jedním z hlavních lákadel Vrbosky.
vrboska


Pláže ve Vrbosce


Nejnavštěvovanější pláží v letovisku Vrobska je písečná pláž v zátoce Soline, kterou najdete východně od obce. Tato zátoka je velmi vhodným místem pro trávení odpoledne u moře i pro rodiny s dětmi, které hledají spíše zátoky s pozvolným vstupem do moře. Pozitivem zátoky Soline je příjemné čisté křišťálové moře a bohatá středomořská vegetace.


Další zátokou, kde můžete odpočívat je sousední zátoka Zavala, jejíž pláž je z větší části tvořena především z drobných oblázků. Ta není až tak navštěvovaná jako zátoka Soline, v její blízkosti však také nechybí pohostinské zařízení a sportoviště.
Vrboska pláž Soline

Ostatně můžete zajít i k pláži v blízkosti hotelu Adriatic, která je tvořena z drobných oblázků a betonových desek, nebo na ostrůvek Zečevo, který je položen východně od Vrbosky. Tam najdete i jednu nudistickou pláž, která byla jednou z prvních svého druhu na celém Jadranu.


Sportovní aktivity v letovisku


Letovisko Vrboska je velmi oblíbenou destinací pro jachtaře, kteří velmi rádi využívají služby místního jachtařského přístavu ACI Marina Vrboska. Moderní přístav, který je otevřen během celého roku, patří mezi nejmodernější přístavy v okolí. Nechybí zde bezdrátové WLAN připojení, čerpací stanice pohonných hmot, jeřáb, servis, půjčovna člunů a sportovního vybavení.


Vynikající podmínky tu jsou i pro vodní sporty, jako například potápění. U hotelu Adriatic stojí i jedna potápěčská základna, která pravidelně organizuje výlety do blízkých lokalit. Věnovat se zde však můžete i volejbalu, plážovému volejbalu, minigolfu, stolnímu tenisu nebo tenisu na místních antukových kurtů. Místní tenisový klub nabízí svým návštěvníkům i možnost zúčastnit se základní tenisové výuky, která vám aktivně pomůže blíže nahlédnout do tohoto sportu. K aktivnímu odpočinku můžete využít i cyklostezky na ostrově Hvar, nejbližší z nich vede od nedalekého letoviska Jelsa přes vnitrozemské obce až k letovisku Vrboska.
vrboska pláže


Kultura a noční život


Během hlavní letní sezóny můžete ve Vrbosce navštívit i několik kulturních slavností, jako například slavnost svatého Vavřince, která se koná pravidelně 10. srpna. Oblíbenou akcí jsou i Rybářské noci, které se konají začátkem srpna. Během nich si můžete v ulicích obce vychutnat grilované ryby a speciality z mořských plodů. Pravidelnou kulturní slavností je i letní karneval a závod bláznivých plavidel.


Kulturní památky obce


Během více než 600 leté historie obce Vrboska se zde postavilo několik menších ale i větších staveb, které dodnes připomínají bujarou historii letoviska. Nejpozoruhodnější z nich je opevněný křesťanský kostel Sveta Marija, který zde stojí již od 16. století. Najdete ho na vyvýšeném místě, odkud vyčnívá nad ostatní stavby obce. Mohutná stavba v minulosti kromě církevních obřadů sloužila i jako obrovská skrýš obyvatel obce, kteří se zde skrývali před nájezdy Turků z Osmanské říše.
vrboska kostel

Staré centrum obce je typické pro velký počet stÅ™edomoÅ™ských kamenných domků, které od sebe dÄ›lí úzké uličky. Zajímavým místem v této části je i zdejší rybářské muzeum, které zachycuje bohatou rybářskou kulturu tohoto letoviska. Součástí muzea je velké množství rybářského náčiní, rybářských lodí a ryb. Muzeum je pro veÅ™ejnost pravidelnÄ› otevÅ™eno od pondÄ›lí do nedÄ›le v dobÄ› od 10:00 – 12:30 a 18:30 – 21:00.


ubytování Vrboska
Levné apartmány ve Vrbosce







Vrboska na ostrovÄ› Hvar