pondělí 25. srpna 2014

Plitvice a národní park Plitvická jezera

Plitvická jezera nebo zkráceně Plitvice jsou mezi turisty velmi známé a zároveň i velmi oblíbené. Plitvice najdete v oblasti chorvatské Lika, v blízkosti hranic s Bosnou a Hercegovinou v nadmořské výšce přibližně 500 až 650 metrů. Pokud se chystáte navštívit tento národní park, podívejte se na cestovní mapu a zvolte si tu nejideálnější a nejkratší trasu.


Plitvická jezera součástí UNESCO již od roku 1979


První zmínka o této přírodní oblasti s tímto jménem se datuje jeÅ¡tÄ› v roce 1777. Oficiální název toto místo získalo podle místní říčky Plitvica, která padá vodopádem do kaňonu až pod nejníže položené jezero Novakovič Brod. Dalším významným historickým milníkem bylo prohlášení Plitvic za národní park, a to pÅ™esnÄ› 8. 4. 1949. Zajímavostí ovÅ¡em je i fakt, že až do roku 1958 nebyla tato oblast pro Å¡irokou veÅ™ejnost volnÄ› přístupná. O nÄ›co pozdÄ›ji, pÅ™esnÄ›ji v roce 1979 se Plitvice staly i součástí svÄ›tového dÄ›dictví UNESCO. O nÄ›co smutnÄ›jší události byla Občanská válka v Jugoslávii, která se nevyhnula ani tomuto místu. Na jaÅ™e 1991 se odehrál i známý „Incident na Plitvických jezerech“, kvůli kterému muselo být evakuováno nÄ›kolik stovek zahraničních turistů. ParadoxnÄ› právÄ› občanská válka zdejší přírodÄ› výraznÄ› pomohla, jelikož samotný park byl pro Å¡irokou veÅ™ejnost z tohoto důvodu nepřístupný.
plitvice

Dnes jsou Plitvice opět jedním z nejnavštěvovanějších oblastí v celém Chorvatsku. Ročně podle statistik toto místo navštíví přibližně 1 000 000 turistů z celého světa, který tu najdou obrovské množství přírodních zajímavosti.


Nejzajímavější místa, která musíte vidět


Národní park Plitvice, jako jeden z nejkrásnějších, ne-li vůbec nejkrásnější národní park Chorvatska je tvořen z celkem 16 jezer, která jsou vzájemné mezi sebou propojena kaskádami a vodopády. Celková plocha NP Plitvice je přibližně 295 km2, z nichž asi jen 2 km2 zabírá vodní plocha. Ostatek plochy zabírají selské obydlí (70km2) a především hustý lesní porost. Nejatraktívnějším cílem turistů je právě místní jezerní soustava, která se skládá z horní (Prošansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Vir, Veliki, Mali Jovinovac, Galovac, Milino jazero, Gradinsko jazero, Veliki Burget, Kozjak) a dolní, kterou tvoří zbývající čtyři jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluderovac a také Novakovića-brod). Nejvýše položeným jezerem Plitvic je Prošansko jezero, které se nachází ve výšce cca 639 m.n.m., nejníže položeným jezerem je zase Novakovič Brod, které se nachází ve výšce 503 mnm. Velmi pěkným místem, které se vyplatí navštívit je vodopád Sastavci, který je vysoký až 49 metrů.



Zdejší lesní porost, který tvoří většinu plochy oblasti, patří podle evropských odborníků mezi nejzachovalejší svého druhu. Najdete zde až celkově 1267 rostlinných druhů a také množství zvířecích druhů, jejichž počet se odhaduje na asi 126. Místní jezera jsou plné říčních pstruhů, což je jen znakem čistoty místních vod. Dodnes však mnoho částí parku stále není přístupných, a to především z důvodu ochrany a konzervace místního ekosystému. Přesto také i vy můžete odhalit množství krás tohoto skutečně nádherného a velkého národního parku.
plitvicka-jezera


Co byste ještě o tomto místě měli vědět


Do národního parku Plitvická jezera vedou celkem dva vstupy, kde můžete využít i placené parkoviÅ¡tÄ› (Vjezd/Ulaz 1 – Rastovac a Vjezd/Ulaz 2 – Hladovina z obce Plitvička jezera). NávÅ¡tÄ›vníkům jsou k dispozici kromÄ› místních hotelů a levnÄ›jších apartmánů, které byly rekonstruovány po skončení války i kilometry turistických cest a dÅ™evÄ›né chodníky, které vedou až k samotným vodopádům. Velmi oblíbenou atrakcí, která je již součástí vstupného je i místní cestoní vláček, díky kterému si můžete vychutnat i vzdálenÄ›jší místa parku. Jako turisté můžete NP Plitvice navÅ¡tívit i v jiném ročním období než je léto, velmi pÄ›kná scenérie se Vám naskytne pÅ™edevším v zimÄ›, když jsou zdejší jezera zamrzlé.
plitvice-vlacek
plitvice-mapa
Vstupné do Národního parku Plitvice je pro všechny návštěvníky zpoplatněn. V období od 1.7. do 31.8. je vstupné zpoplatněno pro dospělé částkou 180 HRK, studenty 110 HRK, děti (7-18 let) 80 HRK. V době mimo hlavní sezónu od 1.4. do 30.6. a od 1.9. do 31.10. je vstupné zpoplatněno pro dospělé částkou 110 HRK, studenty 80 HRK, děti (7-18 let) 55 HRK. Děti do 7 let mají vstup do této oblasti po celý rok zdarma. V ceně vstupného je převoz elektro-lodí a panoramatickým vláčkem. Parkování auta váš příjde na 7 Kun za hodinu. Park je otevřen každý den od 7 hodin ráno do 8 hodin večer a na prohlídku si vyhraďte alespoň 3 až 5 hodin v závislosti na vybrané trase.


ubytování Plitvice
Levné apartmány u Plitvických jezer








Plitvice a národní park Plitvická jezera

neděle 24. srpna 2014

Stanići u Omiše

Letovisko Staniči je původně malá rybářská osada, která v současnosti patří mezi největší a nejnavštěvovanější letoviska Omišské riviéry. Staniči je dnes rozděleno na dvě menší části. Stará, původní část se nachází dál od pobřeží (přibližně 300 metrů), moderní část, v níž bývá většina turistů je složena z množství moderních apartmánů, které jsou postaveny v blízkosti místních pláži.


Obecně je toto letovisko považováno za ideální destinaci pro rodiny s dětmi, které hledají spíše menší letoviska nacházející se v klidnějších částech Dalmácie. Zdejší pohoří, na kterém leží i samotné letovisko nabízí řadu možností pro procházky a tréninkové túry v okolí letoviska.
Staniči


Pláže letoviska a v jeho blízkém okolí


V letovisku Staniči najdete několik menších a větších pláži. Hlavní pláž letoviska se táhne od vstupu do letoviska až po jeho střed. Pláž ostatně sousedí s množstvím apartmánů, které jsou v její blízkosti postavené. Její výhodou je především pozvolný vstup do moře a dlouhá řada borovic. V jižní části pláže se nachází i bary s občerstvením, kde si můžete vychutnat pohodovou atmosféru letoviska. Ve zdejších půjčovnách si můžete zapůjčit také lehátka a slunečníky.


Pokud máte v oblibě nudistické pláže, tak můžete zajít do sousedního letoviska Ruskamen, kde je na místní hlavní pláži vyhrazená část pro nudisty. Zbylá část hlavní pláže v Ruskamenu je ovšem vhodná pro všechny věkové kategorie. Nachází se zde i několik půjčoven a menší bar Bikini, který najdete v jižnější části pláže.


Sport, zábava a kultura v Staniči


Dobré povětrnostní podmínky letoviska a jeho okolí přejí především windsurfingu. Ostatně si zde můžete zapůjčit vodní skútr, vodní kolo nebo zajít do některého potápěčského centra. Pokud jste vášnivými fanoušky cyklistiky a turistiky, tak vám doporučujeme využít některou vyznačenou cyklotrasu nebo některý z turistických chodníků, který vede i do vnitrozemí oblasti přes náročnější trasy pohoří Biokovo. Velmi oblíbená cyklotrasa vede i přes cestu v blízkosti kaňonu řeky Cetina. Ostatně například v letovisku Omiš, přes které prochází právě zmiňovaná řeka Cetina, si můžete vyzkoušet i adrenalinové sporty, jako je rafting.
Staniči plážz

Co se týče zábavy až na menší kulturní události, jako jsou Rybářské večery, v tomto letovisku nenajdete nic zajímavější. Jednou z možností je tak zajít do blízkého Omiše, které je kulturním a zábavním centrem celé oblasti. Najdete zde dostatek diskotékových barů, tanečním teras a dalších zábavních zařízení, kde se rozhodně nudit nebudete. Velmi oblíbenou událostí je například Omišské kulturní léto, kterého se nejednou účastní i obyvatelé Stanići.


Zajímavosti a zajímavá místa v okolí, které se vyplatí navštívit


Původní starou část Stanići, ve které dnes býva čím dál méně lidí, rozšířila novější a modernější část Staniči, která se začala stavět po výstavbě Jadranské magistrály v roce 1962. Ta měla a dnes také hraje důležitou roli v rozvoji turismu této jinak stále poměrně malé a klidné osady.


Pokud navštívíte Stanići bohužel významnější památky v tomto letovisku nenajdete. Za kulturními památkami však můžete zajít do Omiše, který je v tomto směru podstatně bohatší. Zajímavou památkou Omiše je například pevnostní věž Mirabela, která se tyčí nad centrem města. Ve starém historickém centru tohoto města najdete i několik starších kostelů, jako například barokní kostel sv. Michaela, který pochází ještě z první poloviny 17. století. Ostatně je však Omiš ideálním místem na celodenní výlet. Velmi pěkné písečné pláže a množství obchodů na místní promenádě dělají z tohoto letoviska skutečně exkluzivní místo pro rodinný výlet.


Pokud máte v oblibě výlety do přírody, můžete zajít například na vrchol některého vrchu pohoří Biokovo, nebo ideálněji k velkolepému kaňonu na řece Cetina, která se táhne na úpatí hor až v délce 105 km. Tento mohutný kaňon, který najdete u Omiše, byl v minulosti místem, kde se natáčel i slavný Vinnetou. V řece Cetina se během horkých letních dnů můžete i koupat, její teplota se obvykle pohybuje těsně nad 20 stupňů Celsia.
stanići moře
Stanići se nacházejí v půli cesty mezi Makarskou a Splitem a jsou ideální pro klidný odpočinek u čistého moře a pláží (Tice, Zavode, Rape). Při ubytování pod magistrálou to budete mít vždy zhruba tak 20 schodů do apartmánu a k magistrále je to pak zhruba 200 schodů. K dispozici jsou dva obchůdky s čerstvým pečivem, ovocem a zeleninou, jedna pizzerie a restaurace a zbytek najdete v blízké Omiši.


ubytování Staniči
Levné apartmány Staniči







Stanići u Omiše

Nejvhodnější trasa do Chorvatska

Chorvatsko je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů. Ročně jich sem zamíří na sto tisíc. Není proto na škodu znát co nejlepší způsoby jak se dostat bezpečně na Jadran a zase zpět. Nese to však značná úskalí na České straně a značná pozitiva na druhé straně.



Nejčastější trasa do Chorvatska putuje přes Vídeň, Maribor a Záhřeb. Jenže existuje velká řada dalších alternativních cest. Jednou z takových je cesta přes Mnichov, která vás pohodlně a rychle dovede až na Istrii a to bez zbytečných oklik. Pokud se rozhodnete cestovat s navigací a zapíšete cílovou destinaci Split, nejčastěji dostanete možnost trasy z Prahy do Brna na Mikulov k Vídni až přes Graz a Maribor, kde se dáte směrem k Záhřebu až rovnou do Splitu. Tato trasa do Chorvatska patří mezi nejvíce vytížené, jenže musíte platit drahé dálniční známky a doufat, že nenarazíte na kolonu.


bohemian-trekDalší trasou, kterou se můžete vydat, je cesta přes České Budějovice, Linec a Graz, kde se dále napojíte na dálnici z Vídně. Můžete také odbočit na Istrii, jestliže se chystáte právě tam. Pokud se rozhodnete vyrazit touto cestou, připravte se na zhruba 12 hodinovou cestu, která je ovšem nejkratší a měří jen 1039 kilometrů.

Zajímavou alternativou pro všechny trasy je cesta kolem Budapešti. Většina navigací ji řadí jako druhou nejlepší možností. Přestože na ni najedete o 150 kilometrů více (1250 kilometrů celkem) a 40 minut déle (11,5 hodin) je nejvíce pohodlnou, neboť za celou dobu nesjedete téměř z dálnice.

Dalším faktem, kterým je třeba se zabývat je konečné místo vaší trasy. Pokud cestujete na sever Istrie, většina navigací vám nabídne cestu přes Brno, Vídeň, Graz a Maribor. Dále se odpojíte směrem na Lublaň a pojedete dále do Puly. Celkem vám to zabere 9,5 hodiny.


Možností jak se vydat do Chorvatska je nespočet. Vše záleží na tom, jak moc spěcháte, kolik chcete investovat nebo kde bydlíte. Dávejte si však pozor na všechny bezpečnostní předpisy a zákazy. Pokuty v zahraničí jsou pořádně vysoké a mohou zkazit dovolenou během pár chvil.



Nejvhodnější trasa do Chorvatska

sobota 23. srpna 2014

Ruskamen u Omiše

Ruskamen u Omiše je malá turistická osada, která je stále administrativní součástí města Omiš se nachází na tzv. Omišské riviéře, přibližně 8 km jihovýchodně od největšího města oblasti Omiše. Ruskamen v současnosti patří mezi nejrychleji rozvíjející se letoviska Dalmácie, z toho důvodu zde najdete i množství nových apartmánů a budov.


Ruskamen byl již v minulosti velmi atraktivním místem i pro různé šlechtické rodiny. Na začátku minulého století jeho krásné okolí a hlavně prostorné oblázkové pláže přitáhli i rodinu Desković, která zde vybudovala vilu, při které v šedesátých letech minulého století vyrostl i místní hotel Ruskamen. V současnosti je obecně toto letovisko vyhledávané například mezi surfaři, díky velmi dobrým povětrnostním podmínkám na moři.
ruskamen


Známá nudistická pláž Ruskamen


Máte rádi nudistické pláže? V tom případě je Ruskamen pro vás velmi vhodnou destinací. Zdejší pláž, jejíž součástí je i nudistická část, je zařazena do mezinárodního nudistického kalendáře. Tato malá část hlavní pláže patří mezi nejoblíbenější místa nudistů v celé Dalmácii.


Zbylá část hlavní pláže je vhodná pro všechny věkové kategorie, tedy i pro rodiny s dětmi, které zde najdou dostatek místa a velmi dobrý pozvolný vstup do moře. Výhodou této skutečně široké pláže je i dostatek stínu, o který se starají blízké borové lesy a několik půjčoven, kde si můžete zapůjčit loď, vodní skútr nebo šlapadlo. V blízkosti pláže najdete i obchod a hotel Ruskamen, jehož součástí je i restaurace. V jižní části pláže, kde je podstatně více místa, než v ostatních částech najdete i menší plážový bar Bikini, kde si můžete v klidu vychutnat atmosféru tohoto letoviska.
ruskamen pláž


Sportovní atrakce a zábava v Ruskamenu


V blízkosti pláže najdete kromě místních půjčoven i menší multifunkčně hřiště, kde si můžete zahrát například fotbal nebo basketbal. Toto hřiště je však v průběhu sezóny častokrát využíváno turisty, proto byste se měli případné zvážit i jiné sportovní možnosti v letovisku. Konkrétně můžete navštívit například potápěčský klub Diving center Ruskamen, který pravidelně organizuje výlety k nalezišti vraku v lokalitě Mala Luka nebo si vyzkoušet některou cyklostezku v okolí letoviska. Celkově najdete v okolí Ruskamenu až tři vyznačené cyklistické stezky, které vás zavedou buď do vnitrozemí této oblasti, nebo do některého blízkého letoviska.


Kultura a noční život tu sice není až tak bohatý, pravidelně se zde však konají velmi oblíbené Rybářské večery, jejichž součástí je tradičně bohatý doprovodný program a živá hudba. Ostatně můžete zajít do nedalekého Omiše, kde je noční život podstatně bohatší nebo do 25km vzdálené Makarské.


Zajímavosti a kulturní památky Ruskamenu


Historie Ruskamenu sahá až k roku 1230, kdy několik šlechtických rodin spolu se svými zaměstnanci vytvořili na tomto místě novou osadu. Podle historických listin se výraznou mírou pod vznik Ruskamenu a sousední Lokva Rogoznica podepsal i tehdejší král Bela IV. V té době se většina z místních obyvatel živila především rybolovem, zemědělstvím, chovem ovcí a pěstováním vinné révy. Velký zájem turistů z okolí a zahraničí toto letoviska začalo pociťovat začátkem 20. století, kdy si šlechtická rodina Desković nedaleko pobřeží dala postavit vilu. Později k ní přibyl i dosud jediný hotel letoviska, který nese název podle samotného letoviska (Hotel Ruskamen). Podstatnou roli ovšem sehrála i výstavba jadranské magistrály v roce 1966.
Ruskamen moře

Zajímavý je i původ samotného názvu letoviska. Název Ruskamen vznikl podle velkého načervenalého („rusom“) kamene, kterého naleziÅ¡tÄ› se nachází na úpatí horského masivu Dinara. PrávÄ› z tohoto kamene byla vystavÄ›na i vila rodiny Desković, která je v současnosti již začlenÄ›ná k hotelu Ruskamen.

Mezi významné historické památky letoviska patří kromě vily rodiny Desković, která je postavena ve stylu opevněných Kaštelů i kostel Nanebevzetí Panny Marie a kostel sv. Kosma a Damiána, jehož základy pocházejí ještě z 16. století. Pokud máte v oblibě turistiku, můžete navštívit i kostel sv. Víta, který se nachází v nedaleké Lokvě Rogoznici ve výšce 639 m.n.m.
ruskamen apartmán
Ruskamen je menší klidné letovisko s krásnou pláží a jedním obchodem, restaurací a barem. Apartmány jsou většinou do schodů a máte možnost si vybrat ubytování nad či pod magistrálou. Na štěrkových plážích je možnost pronájmu šlapadel či lodiček a vstup do vody je pozvolný. Pro rušnější noci či výlet je blízko Omiš.


ubytování Ruskamen
Levné apartmány Ruskamen







Ruskamen u Omiše

pátek 22. srpna 2014

Slatine na ostrově Čiovo u Trogiru

Slatine je malé a klidné letovisko situované ve východní části ostrova Čiovo oproti Mysu ​​Marjan. Místní pobřeží je převážně skalnaté s několika oblázkovými plážemi. Zdejší obyvatelé se dodnes živí kromě turismu převážně zemědělstvím a rybolovem. V blízkosti letoviska najdete až dvě významná města Dalmácie a to historické město Trogir a druhé největší město země Split.


Letovisko Slatine je jedním z největších letovisek ostrova Čiovo, který patří mezi nejvíce rozmanité části Dalmácie. Bohatá vegetace, příjemné středomořské klima, četné a velmi pěkné pláže jsou hlavním lákadlem pro turisty.
slatine památky


Pláže v letovisku a v jeho blízkém okolí


Poněkud netypický název nese místní velmi oblíbená pláž Kava​​. Domácí tuto pláž nazývají i jednodušeji, pláž Slatine. Pláž Kava ​​se nachází na okraji tohoto letoviska, kde budete marně hledat jakýkoliv obchod, či kavárnu. Malou náplastí je alespoň menší stánek s občerstvením. Ostatně je tato pláž velmi vhodná pro děti s malými dětmi, díky pozvolnému vstupu do moře a skutečně zklidňujícímu okolí pláže, které působí asi na každého z nás pozitivně.


Velmi známou a hlavně oblíbenou pláží celého ostrova je pláž Copacabana, kterou najdete v letovisku Okrug Gornji. Toto letovisko je vzdáleno od Slatine přibližně 3 km, takže cesta autem k této pláži nezabere příliš mnoho času a ani pěšky to není tak daleko. Kromě udržované pláže a křišťálově čistého moře zde najdete četné množství pizzerií, restaurací, barů a velké množství zábavních atrakcí.
slatine pláž

Další pláží v blízkém okolí letoviska já pláž Sveti križ, která se nachází v nedalekém letovisku Arbanija. Tato dlouhá oblázková pláž nabízí svým návštěvníkům množství sportovních a zábavních atrakcí, včetně volejbalu a některých vodních sportů. V blízkosti pláže najdete i restauraci, kde se můžete během dne kdykoliv najíst.


Co dělat v Slatine a na ostrově Čiovo?


Dobré podmínky letoviska a celého ostrova nabízejí aktivním sportovcům nÄ›kolik možností jak využít volný čas na sportovní aktivity. Velmi oblíbeným sportem turistů, kteří se zde rozhodnou strávit dovolenou je například cykloturistika. Pronajmout kolo si (pokud jste si vlastní s sebou nevzali) můžete v nÄ›které půjčovnÄ› na ostrovÄ› za pÅ™ibližnÄ› 15 – 20 € na den. V cenÄ› je zahrnuta i potÅ™ebná cyklistická helma. Cyklotras je v okolí letoviska pomÄ›rnÄ› dost, tudíž budete mít možnost navÅ¡tívit i neobydlené části ostrova nebo i vrchol samotného ostrova ÄŒiovo.


Kulturní slavnosti, při kterých byste neměli chybět


Během letních měsíců se na celém ostrově Čiovo včetně letoviska Slatine, konají pravidelně Rybářské večery, které bývají doprovázeny i živými vystoupeními mnoha hudebních a tanečních seskupení. Samozřejmě, na programu jsou i mezi turisty velmi oblíbené ochutnávky rybích specialit a místního vína.
slatine plaz

Významnou kulturní událostí v okolí letoviska je i Trogirské kulturní léto, které se koná během celého trvání letní sezóny v nedalekém městě Trogir. Tato slavnost je doprovázena bohatým kulturním programem, během kterého jsou vystavovány i mnohé umělecká díla domácích autorů.


Co byste ještě měli o tomto letovisku vědět?


Název letoviska Slatine je odvozen od slova slatina. V dávných dobách byl ostrov bohatý na bažiny a množství vodních pramenů, díky čemuž byl poměrně atraktivním místem i pro lidi z okolí. V současnosti je sice letovisko závislé od obecního vodovodu z řeky Jadro, během suchých letních měsíců jsou však dodnes stále využívány i místní vodní nádrže.
slatine kostel

Další zajímavostí nebo spíše památkou, kterou byste mohli navštívit i vy při návštěvě tohoto letoviska je místní kostelík Panny Marie, který zde stojí již od 16. století. Tento kostelík najdete nedaleko pobřeží v jižní častí ostrova Čiovo. Interiér této poměrně nenápadné budovy ukrývá cenný obraz Panny Marie s dítětem, který je i pro umělce velmi cennou památkou. Pod vznik tohoto díla se podepsala slavná malířská škola v Krétě ještě v 14. století, proto není divu, že místní jsou na tento obraz skutečně pyšný.

V centru Slatine, které má shodou okolnosti administrativu na druhé straně zálivu, tedy ve městě Split, najdete historický dům, který byl postaven tradičním způsobem z místního vápence.

Pravidelné lodní linky ze Slatine vás odvezou do Trogiru za zhruba 50 Kč a nebo Splitu (za 30 min. jste na známé Splitské pěší zóně Riva).


ubytování Slatine
Levné apartmány Slatine







Slatine na ostrovÄ› ÄŒiovo u Trogiru