úterý 29. dubna 2014

Podgora - jižní Dalmácie

Tradiční a především oblíbené letovisko nacházející se v jižní části Makarské riviéry, známé i díky svým sladkovodním pramenům. Tahle malá, přibližně 2,5 tisícová obec je situována pod vysokým horským svahem, který dotváří jedinečnou atmosféru letoviska. Kromě toho je však Podgora známá i díky olivovníkům a vínu z místních vinic.


Obec, která je vzdálena od Prahy zhruba 1100 km se původně skládala ze dvou částí. Naneštěstí oblast v roce 1962 zasáhlo silné zemětřesení, které zničilo velkou část Podgory, která se nacházela na horském svahu. Dolní část obce je však dodnes osídlena a za poslední roky zaznamenala obrovský ekonomický růst právě kvůli přílivu turistů. Dnes zde tak můžete najít mnoho moderních domů, vil, obchůdků a restaurací. Tedy vše, co potřebujete k příjemné dovolené.
Podgora


Krásná a dlouhá pláž


V PodgoÅ™e najdete pláž, která se táhne pÅ™es celé letovisko. Hlavní pláž nebo místními nazývaná „Plaža Centar„, se nachází přímo pod pobÅ™ežní komunikací, určitÄ› se tedy nestane, že pláž nenajdete. Pláž je složena z oblázků a písku, což je pro mnohé ideální kombinace. Pláž Centar je kromÄ› toho velmi dobÅ™e dostupná pro dÄ›ti s rodinami a starší lidí, z důvodu velmi dobrého vstupu do moÅ™e. Tahle krásná, no pomÄ›rnÄ› úzká pláž byla dokonce ocenÄ›na i tzv. Modrou vlajkou kvality, která je udÄ›lována jen tÄ›m nejlepším plážím v Chorvatsku.


Velmi dobrá pláž je i oblázková pláž „PleÅ¡ivac“, která je v určité části vyhrazené i pro nudisty. Tuhle pláž najdete za přístavem, kde najdete i příjemný stín díky množství borových stromů. SamozÅ™ejmostí jsou i sprchy a budky na pÅ™evlékání, které najdete i na “Plaža Centar“.


Bohaté sportovní a rekreační možnosti


Přímo v letovisku i v jeho blízkém okolí máte poměrně bohatý výběr možností na sportování. Přímo na moři můžete využít služeb místních sportovních zařízení, kde si můžete vyzkoušet například jízdu na banánu, jízdu na vodním skútru, který je možné si v některé půjčovně zapůjčit, nebo pro odvážnější parasailling, tedy let s padákem taženým motorovým člunem.


KromÄ› toho můžete využít i služby místního potápěčského centra „Birgmaier sub“. Tento potápěčský klub organizuje denní, ale i noční potápÄ›ní na mnoha místech pobÅ™eží v PodgoÅ™e. PotápÄ›ní probíhá v místech vzdálených nÄ›kolik minut jízdy lodí od pobÅ™eží, kde můžete i vy zkoumat podmoÅ™ský svÄ›t oblasti. Jedno potápÄ›ní vás vide 30 euro na osobu, v případÄ› využití kurzů pro začátečníky si vÅ¡ak pÅ™ipravte od 300 euro za pÄ›t denní kurz až po 400 euro za osm denní kurz. Pokud jste zkuÅ¡enÄ›jší, máte možnost si dokonce zapůjčit za menší poplatek vÅ¡e, co budete potÅ™ebovat k potápÄ›ní.


Pokud jste však fanouškem „sportů na souši“, můžete si zde zahrát prakticky všechny míčové hry v místních víceúčelových hřištích jako malou kopanou, házenu, basketbal nebo volejbal. Pokud vás však ani to nezaujme, vyzkoušejte jízdu na kole po místním okolí. Cyklostezek je zde poměrně dost a místní půjčovny vám za poplatek bez problémů zapůjčí kolo.
Podgora Chorvatsko


Historické památky obce


PÅ™esto, že je Podgora pomÄ›rnÄ› malou obcí, můžete zde najít hned nÄ›kolik zajímavých historických památek. Jednou z nich je památník k vítÄ›zství v druhé svÄ›tové války, místními nazývaný „Spomenik Galebova krila„. Tento památník odhalil v roce 1962 tehdejší prezident Jugoslávie Josip Broz Tito. Památník je postaven ve tvaru křídel racka, které symbolizují vítÄ›zství nad faÅ¡ismem v zemi. Výška pomníku dosahuje pÅ™ibližnÄ› dvacet metrů.


Další zajímavou památkou, jen podstatně starší je kostel svaté Tekly, který zde stojí již od roku 1630. V tomto období zde probíhaly boje mezi tehdejší Benátskou republikou a Osmanskou říší, která úspěšně některé oblastí Dalmácie i získala. Kostel je však dodnes prakticky v původním stavu, vedle něj můžete dokonce najít i malý hřbitov s množstvím kamenných náhrobků a památek z dob středověku.


Třetí zajímavou památkou, kterou Vám doporučujeme navštívit je Kaple svatého Srdce Ježíšova ( Kapela Svetog srca Isusovog ), kterou zde dala postavit rodina Mrkušic v roce 1804. Ta dodnes slouží svému účelu a najdete ji ve staré části Podgory, kde jsou ještě dodnes zachovány i některé věže, které sloužily k ochraně podobně významných budov a samotného města před nápady Turků z Osmanské říše.


Množství zábavy a zajímavá místa v okolí, které se vyplatí navštívit


Přesto, že je toto letovisko poměrně malé, zábavy je zde hlavně během letních dnů opravdu hodně. Každý večer se zde pravidelně konají různé menší zábavné akce, jako například rybářské dny. Během noci je zde otevřeno i množství malých obchůdků a restaurací, kde hraje i příjemná dalmátská hudba. V polovině srpna se zde koná i Den města Podgora, který je asi nejzábavnějším dnem roku tohoto letoviska. Mimo toho se v okolí nachází i několik diskotékových klubů, které rádi využije především mladší generace rekreantů, kteří sem zavítají.


Pokud sem zavítáte s dětmi, určitě je vezměte na nějaký výlet v oblasti. Celodenní rodinný výlet si můžete udělat například do Přírodního parku Biokovo. Ten se nachází v pohoří Biokovo, které je jedno z nejkrásnějších přímořských pohoří Evropy. Nejvyšším bodem pohoří je vrch Sveti Jure, který je možné vidět i z Podgory. Do této chráněné oblasti se můžete dostat buď pěšky, na autě nebo mikrobusem, jelikož větší vozidla se sem nedostanou. V samotné rezervací je několik autochtonních druhů rostlin. Otevřené tady je pravidelně každý den od sedmé do osmé hodiny večer.


Zajímavý výlet můžete díky poměrně dobře poloze letoviska absolvovat i lodí do Dubrovníku. Toto historické město je jedním z nejkrásnějších míst v celém Chorvatsku, dodnes se zde zachovalo množství historických památek jako městské hradby z 13. až 17. století, Pevnost Minčeta, Dubrovnická katedrála, Kostel sv. Blažeje, Knížecí palác a mnoho dalších památek, které se stojí za to vidět. Staré centrum Dubrovníku je dokonce i součástí seznamu památek UNESCO. Pokud tedy chcete vidět krásné a historické město, určitě absolvujte celodenní výlet do Dubrovníku.


Pokud Vás nezaujala ani jedna možnost, můžete jít na celodenní výlet na nedaleký ostrov Brač. Na tento ostrov se lze dostat lodí, která pravidelně vyplouvá z místního přístavu. Ostrov Brač je známý především díky své pláži Zlatni Rat, která je ve tvaru trojúhelníku. Během sezóny je však obvykle přeplněná. Nachází se zde například i skalní klášter Blaca, který najdete asi 10 km západně od pláže Zlatni Rat. Přesto pokud budete mít čas, určitě tento klášter navštivte.


ubytování Podgora

Levné apartmány v Podgoře






Podgora - jižní Dalmácie

pondělí 28. dubna 2014

Kompletní přehled mýtného v Chorvatsku

Jelikož nám v Chorvatsku přepočítali mýtné protože měli špatně změřené úseky dálnic tak tu máme nové ceny.


Nové ceny mýtného v Chorvatsku se zas tak moc neliší od původních, u některých úseků došlo ke zlevnění a u některých k malému zdražení. V Chorvatsku je stanovena cena mýtného na kilometr dálnice a vzhledem k novému geodetskému přeměření došlu i k této revizi cen. 


Původní cena mýtného pro úsek dálnice A1 od ZáhÅ™ebu do Splitu byla 181 Kun a po revizi je teď 174 Kun. Mýtné od ZáhÅ™ebu až do Ploče (Karamatići) je z původních 228 Kun na 222 Kun. Na dálnici A6 například cena za úsek ZáhÅ™eb – Rijeka byla zmÄ›nÄ›na ze 69 Kun na 70 Kun a na dálnici A3 mýtné pro úsek ZáhÅ™eb – Lipovac (smÄ›r Srbsko) ze 121 Kun na 122 Kun atd. Celkové doÅ¡lo ke zmÄ›nám na 1646 úsecích kde mýtné bude zlevnÄ›né a na 1298 úsecích kde dojde ke zdražení.


Níže vám přinášíme kompletní přehled cen mýtného v Chorvatsku a mapu dálnic Chorvatska.











mýtné Chorvatskodálnice Chorvatsko
ceník mýtného v Chorvatskumapa dálnice v Chorvatsku
*v roce 2013 byly ještě spuštěné části dálníce Vrgorac-Ploče-Karamatići v délce 16,1 km na dálnici A1 Záhřeb – Split – Dubrovnik a část dálnice od Ploče do hranice s BaH v délce 7,5km na dálnici A10


Kompletní přehled mýtného v Chorvatsku

čtvrtek 24. dubna 2014

Poznáváme Slavonii a Baranju

Slavonie se nachází mezi řekou Sávou, Drávou a Dunajem. Celá oblast Slavonie je zvlněná nížina zasazená do kopce, které pokrývají husté, bujné lesy a vinice. V dřívějších dobách se zde nacházeli mokřady, které vznikaly především díky již zmíněným řekám.



11122Území Baranje je vytyčeno do tvaru trojúhelníku na severovýchodě, díky cípu řeky Dráva či Dunaj a kolem maďarské hranice. Okolo nížin se táhnou kukuřičná a obilná pole, kolem kopců se naopak pyšní vinohrady a zdejší víno je velmi chutné. Během jara a podzimu se v jižní části oblasti Baranju vylévá řeka a vznikají zde značné mokřady a bažiny, které jsou součástí národního parku Kopački Rit.


Národní park je chloubou Chorvatska a ukrývá v sobě přes stovku ptačích druhů včetně velmi vzácného čápa černého, ale i ostatní divokou zvěř. Na pravém rameni řeky Dráva se nachází správní středisko Slavonie, Osijek. Ten je známí svými širokými třídami, parky, domy v architektonickém stylu Vídně z 19. století a impozantní neogotickou katedrálou. Kromě těchto památek, můžete v Osijeku navštívit i muzeum Slavonie, která vystavuje geologické, řecké, římské a ilyrské předměty. Za návštěvu jistě stojí i kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven během neogotického období a byl navržen architektem Franzem Langenberg .


Celý kostel zdobí čtyřicet vitráží, které vytvářejí úžasný dojem. Pokud máte rádi kulturu se vším všudy a máte čas, určitě se zajděte podívat do chorvatského národního divadla, postavená v 19. století v maurském stylu. K vidění je zde mnoho divadelních a operních představení. Hlavní sezóna probíhá od září do května. Během celého roku, pak zde probíhá spoustu festivalů a tradičních jarmarků, které vám přiblíží historii oblasti Slavonie a Baranju, ale zároveň vás seznámí i s dnešním stylem života Chorvatů.



Poznáváme Slavonii a Baranju

středa 23. dubna 2014

Tučepi

Oblíbené a vyhlášené letovisko Makarské riviéry, plné tropických rostlin, krásných pláží a malebných mramorových domů. I tak se dá popsat jedno z nejnavštěvovanějších letovisek Chorvatska, Tučepi. Malý turistický ráj vzdálený jen 5 km jižně od města Makarska, Vás zaručeně pohltí svým skvělým prostředím, ve kterém se během dovolené rozhodně nudit nebudete.


Malé letovisko nacházející se v jižní části Dalmácie je vzdáleno více než 1000 km od metropole České republiky, Prahy. Výhodná poloha, příjemné teplé podnebí a krásné moře v kombinaci s čistým vzduchem řadí Tučepi mezi nejvyhledávanější turistické lokality v celé Evropě. Není se čemu divit, jelikož samotné překrásné prostředí tohoto letoviska doplňuje i udržovaná a především čistá oblast, včetně dlouhé promenády s velkým počtem restaurací, obchůdků a půjčoven. To vše najdete v tomto malém, ale zato jedinečném letovisku.
Tučepi


Jedna z nejdelších pláži Jadranu


Pláž v Tučepi je jedním ze symbolů tohoto letoviska. Téměř 4 kilometry dlouhá pláž je složená z hrubého písku a drobných oblázků. Táhne se prakticky celým letoviskem až po městečko Podgora. Zajímavostí, ale i velmi velkou výhodou této pláže je dlouhá a především upravená promenáda plná malých restaurací a obchůdků. Velkou část pláže pokrývá i borový les, který dodává pláži ještě větší exkluzivitu v podobě přírodního stínu, který během horkých dní každého potěší. Pláž disponuje i spoustou lehátek, slunečníků i množstvím sprch. Pokud jedete sem i s malými dětmi, určitě Vás potěší, že pláž má velmi dobrý pozvolný vstup a právě z toho důvodu je ideálním místem i pro menší děti. Mimo jiné byla oceněna i modrou vlajkou kvality, která se uděluje těm nejlepším plážím v zemi.


Bohatá historie oblast za sebou zanechala i historické památky


První osídlení v Tučepi se datuje jeÅ¡tÄ› v dobÄ› pravÄ›ku. Doposud se zde zachovalo mnoho naleziÅ¡Å¥, které tento fakt potvrzují. Jedním z nich je samotné nejstarší naleziÅ¡tÄ› “ GrobiÅ¡te „, které se nachází v jižní části vrchu Sutvid. Ve zdejších naleziÅ¡tích, archeologové naÅ¡li mnohé desky, které pocházejí jeÅ¡tÄ› z pravÄ›ku, ale i mince z období starovÄ›ku, kdy zde mÄ›la své území Římská říše. Pokud se rozhodnete jít do Tučepi určitÄ› sem zajdÄ›te, poznáte historii oblasti a také se pokocháte krásným výhledem na moÅ™e z vrchu Sutvid.


Další historickou památkou, která se nachází v okolí letoviska je opevnÄ›ní mÄ›sta, které bylo postaveno v rozmezí 15. až 18. století. OpevnÄ›ní sloužilo jako ochrana vesnice pÅ™ed útoky z okolních oblastí, které zde byly do té doby na denním pořádku. Součástí trosek opevnÄ›ní je i nÄ›kolik věží, které můžete najít v části “ Gornji Tučepi „.


Zajímavou stavbou, která je dodnes aktivně využívána je bývalý letohrádek Opata Grubišiče, který můžete najít v blízkosti pobřeží. Letohrádek postaven v barokním stylu je v současné době využíván jako 4 hvězdičkový hotel Kaštelet. Tato téměř 250 let stará stavba dodnes mnoha návštěvníků láká na svou jedinečnou atmosféru, kterou nenajdete pravděpodobně v žádné jiné budově v Tučepi. Uvnitř této překrásné staré vily si kromě toho můžete vychutnat i zdejší speciality.


Množství adrenalinu a zábavy


Během dovolené v tomto překrásném letovisku se rozhodně nudit nebudete. Díky své pláži, ale i výhodné poloze zde můžete praktikovat velké množství sportů buď přímo na pláži jako volejbal nebo na moři jako jachting, windsurfing a badminton. Díky velkému množství půjčoven, které jsou součástí promenády si můžete půjčit prakticky cokoliv, co budete potřebovat k aktivnímu sportování v oblasti.


Pokud byste vÅ¡ak hledali místní sportovní kluby, můžete zajít například do místního tenisového klubu „Slatina“. Toto tenisové centrum disponuje celkem pÄ›ti hÅ™iÅ¡ti pokrytími antukovým povrchem. NezkuÅ¡ený zde dokonce mohou využít možnost zúčastnit se individuálního tréninku ve skupinÄ› a to v cenÄ› 25-30 euro za hodinu. Pokud ovÅ¡em plánujte v tenisovém centru Slatina hrát ve dvojici nebo ve čtveÅ™ici, pÅ™ipravte si kromÄ› raket i 5-10 euro na hodinu v závislosti od času využití kurtu. Kurty disponují i ​​umÄ›lým osvÄ›tlením, takže jsou vhodné i na večerní zápasy.


V případě, že Vás fascinuje představa se potápět ve zdejších vodách, určitě navštivte místní klub Butterfly Diving Club Tučepi. Ve zdejším potápěčském centru máte možnost využít hned několik individuálních balíků potápění. Pokud se již rozhodnete potápět z lodi, potápět se přímo z pláže nebo využít kurzy potápění pro začátečníky, je to jen na Vás. Ceny se pohybuje v rozmezí 23 euro za ponor z pláže až po nejdražší kurz z nabídky v ceně 799 euro na osobu. Pokud Vás tedy láká představa se potápět a zkoumat zdejší záhady přímo pod vodou, potápěčské centrum Butterfly Diving Club určitě navštivte.


Kam na výlet s rodinou?


Tučepi díky výhodné poloze poskytuje svým návštěvníkům možnost navštívit hned několik zajímavých oblastí v blízkém okolí. Jedním z nejzajímavějších výletů, který zde rekreanti mohou absolvovat je výlet lodí na ostrov Brač. Ničím výjimečným během tohoto výletu lodí je zpozorovat i delfíny, které občas „doprovázejí“ lodě na ostrov Brač. Samotný ostrov je největší ze všech ostrovů v Dalmácii a jeho moře je jedním z nejčistších v oblasti. Pokud tedy hledáte příjemné zpestření dovolené, výlet na ostrov Brač je dobrou volbou.


Pro návštěvníky, kteří by chtěli znát i kulturu okolních států mohou zavítat například na poutní místo Medjugorje v Bosně a Harcegovině. Toto proslulé poutní místo se nachází přibližně 70 km od letoviska a ročně sem zavítá obrovské množství poutníků z celého světa. Nachází se zde i velká stavba kostel sv. apoštola Jakuba, který byl postaven až v roce 1934.


Dalším zajímavým místem v okolí Tučepi je město Mostar, který najdete podobně jako Medjugorje v Bosně a Hercegovině. Toto historické město je dodnes známé jako okno do Orientu, protože svého času bylo i centrem Osmanské říše v zdejším okolí. Najdete zde množství historických staveb postavených v islámském stylu jako například místní mešitu, typické turecké domy nebo slavný starý most z dob středověku.


ubytování Tučepi

Levné apartmány v Tučepi






Tučepi

úterý 22. dubna 2014

Neobyčejné město Varaždin

Stopy osídlení okolo Varaždinského zámku vypovídají o tom, že zdejší oblast byla osídlena již v době neolitu, laténské doby a z éry Římanů. První dochovaná písemná zmínka o městu však pochází až z roku 1181, kdy král Béla III. udělil práva záhřebské kurii na termální lázně.



1122O pár desítek let později, v roce 1209 udělil městu Varaždin, král Ondřej II. titul královského svobodného města a zdejší oblast začala mohutně vzkvétat a to především v oblasti obchodu. V historii města a jeho vlády se vystřídalo několik rodů. Mezi nejvýznamnější patří rod Frankopanů, Braniborů či rod Celjských. Město bylo na pokraji vyhlazení během roku 1446, kdy město zachvátilo požár a v roce 1527 jej pro změnu napadli Turci.


Poslední zářez byl rok 1776, kdy město zachvátilo další požár, nicméně barokní budovy, které jsou chloubou a výsadou města Varaždin, byly jako zázrakem ušetřeny tomuto ničivému požáru. Z původního hradu je dnes městské muzeum. Hrad byl postaven na troskách rozhledny a během 15. století k němu byli přistavěny dvě válcové věže. Roku 1560 byl hrad zrekonstruován italským architektem Domenicem dell´Allio, který jej přestavěl na nádherný renesanční palác se zdobenými arkádami a chodbami kolem nádvoří. Zdejší městské muzeum v něj uchovává historické předměty a archeologické nálezy. Sbírka zbraní, porcelánu, nábytku či řemeslných výrobků je k vidění během celého roku a zároveň zde probíhají i tematické večery.


Ve městě Varaždin je pak několik dalších kulturních stánků, které jsou ozdobou města. Na mysli máme Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie, Palác Herzer, Národní divadlo či Galerii starých a moderních mistrů, anebo Kostel sv. Jana Křtitele. Kromě památek si ve městě můžete vychutnat i skvělou atmosféru a výbornou kuchyni. Ve městě se nachází několik restaurací a kaváren, které jsou velmi oblíbené pro svojí středověkou autentičnost.



Neobyčejné město Varaždin

neděle 20. dubna 2014

Zadar s bohatou historií

Původní obyvatelé na tomto úzkém ostrovÄ› sídlili již od dob římské éry. V té dobÄ› bylo zdejší mÄ›sto důležitým bodem pro obchod se dÅ™evem a vínem. BÄ›hem stÅ™edovÄ›ku, konkrétnÄ› ve 12. – 13. Století svedli boj o Zadar Benátky a Uhry. Necelých pár let po celém incidentu, prodal Zikmund Lucemburský Zadar Benátkám za 100 000 dukátů.



1112Zadar pod vládou Benátek začal opět vzkvétat a byl přejmenován na Zara. V tomto období se zde vybudovala většina historických památek v podobě kostelů a paláců. Po skončení druhé světové války a podle domluvené smlouvy připadlo město Italům, jenže po vytvoření Jugoslávie v roce 1947 většina Italů oblast Zadaru opustilo. Druhá světová válka se na Zadaru značně podepsala. Město bylo neustále bombardováno a některé památky byly díky bombardování nadobro zničeny. Nicméně i přes války a hrůzy, které město potkali, si Zadar zachovává svůj osobitý ráz.

Pokud se rozhodnete navštívit město Zadar, čeká vás plno památek a historických budov, které vás nadchnou svojí atmosférou či architektonickým řešením. Městské brány a hradby byly vybudovány v roce 1543 architektem Sanmichelim. Tyto honosné hradby společně s hlavní branou měli být první, co návštěvník města uvidí. Nad hlavní branou se tyčí reliéfy svatého Chrysogona a svatého Marka. Samotným srdcem města je Národní náměstí, kde se v minulosti pořádali politické debaty a i v dnešních dobách slouží pro konání festivalů a tradic města Zadar.


Pokud chcete být správný obyvatel Zadaru, musíte projít Přístavní bránou, která byla postavena na počest rodiny Sergiů nebo navštívit Archeologické muzeum, kde jsou vystaveny všechny důležité informace a artefakty z historie města Zadar. Během turistické sezóny pak v Zadaru probíhá plno festivalů, divadelních představení a průvodů, které oslavují příchod léta či konec zemědělské sezóny nebo velebí duchovní, které mají něco společného s krajem.



Zadar s bohatou historií

sobota 19. dubna 2014

Vyhlášení soutěže o 5ti denní pobyt

Máme tu pro vás výsledky soutěže o 5ti denní pobyt v Chorvatsku pro 2 osoby. Naší jarní soutěže se zúčastnilo celkem 1131 účastníků. Na všechny otázky správně zodpověděla a nejblíže k počtu soutěžících byla, paní S. Mašková, která se netrefila jen o 3 účastníky (1128). Vítězi gratulujeme a předáváme voucher na 5ti denní pobyt v apartmánu MUTI v krásné prázdninové destinaci v letovisku Banjole. 


Všichni ostatní, kteří neměli takové štěstí a správný odhad, nevěšte hlavu. Zúčastnit se můžete zase příště. Pokud toužíte po příjemné dovolené v Chorvatsku a ještě nemáte zarezervovaný apartmán, můžete tak učinit v našem největším českém katalogu chorvatských soukromých apartmánů. Rezervaci si zařídíte bez jakékoliv provize cestovní kanceláři, přímo s vlastníkem či správcem apartmánů.



S. Mašková, výherkyně soutěže

S. Mašková, šťastná výherkyně soutěže



Jak nezmeškat další soutěž?




Vyhlášení soutěže o 5ti denní pobyt

pátek 18. dubna 2014

Veselé Velikonoce v Chorvatsku

StejnÄ› jako u nás jsou symbolem Velikonoc („Uskrs„) v Chorvatsku malované kraslice.


Barevnému velikonočnímu vajíčku se v Chorvatsku říká „pisanica“. Vajíčka, symbol nového života, se barví v celém Chorvatsku. Říká se, že nejhezčí jsou v okolí Dubrovníku. Tradičně se barvilo cibulí a červenou řepou do červena, kapustou zase do modra. Vosk se používal pro vytváření ozdob a kreseb. V dnešní době, kdy už nadšení pro umělé barvy klesá, se lidé znovu vracejí k přírodním technikám barvení vajíček.


Jedním ze zvyků je pÅ™iÅ¥ukávání si vajíčkem („tuckanje„). S jeho obdobou se můžete setkat tÅ™eba v Řecku, kde si lidé pÅ™i setkání pÅ™iÅ¥ukávají kraslicemi. V Chorvatsku jde spíše než o společenskou záležitost o soutěž. Ten, komu se nenakřápne skořápka, si pÅ™iÅ¥ukává s dalším a dalším a dalším… Komu vydrží vejce nejdéle celé, vyhrává.


Další tradicí je požehnání jídla. Na Bílou sobotu nosí lidé do kostela jídlo, aby bylo požehnáno. Na konci mše se jídlo světí. Teprve po svěcení se může jíst.


Chorvaté také pletou pomlázky, nikoli však z vrbového proutí, ale z větví olivovníku.


Ve vnitrozemí Chorvatska se na oslavu Ježíšova zmrtvýchvstání chystají vysoké ohně, které se zapálí ráno na Velikonoce. Nejvyšší „krijes“ (přes 20m) se zapaluje ve vesnici Popovac Kalnički u města Kalnik Jen.


V mnohých chorvatských městech se na Velikonoce organizují oslavy, řemeslné trhy a tradiční tance v krojích. Koleda bohužel v Chorvatsku není.


Na ty, kteří mají raději ticho a klid, už čekají sluncem vyhřáté oblázky na zatím liduprázdných plážích Chorvatska.


Každopádně přejeme Vám všem příjemně prožité a veselé Velikonce neboli Sretan Uskrs !
velikonoce v Chorvatsku


velikonoce v Chorvatsku


velikonoce v Chorvatsku


velikonoce v Chorvatsku


velikonoce v ChorvatskuVelikonoční výzdoba v chorvatském městě Grabovnica vytvořila rodina Salajova. Jejich zahradu zdobí více než 2700 velikonočních předmětů, jako jsou vejce, zajíci, slepice a kohouti. Všechny dekorace v noci svítí



Veselé Velikonoce v Chorvatsku

Trogir, klenot dalmatského pobřeží

Jedním z klenotů dalmatského pobřeží je i městečko Trogir, které najdeme na stejnojmenném ostrůvku blízko pevniny. První osídlení zde bylo kolem roku 380 před Kristem. Zdejší krajina se zalíbila Řekům společně z Issy a dohromady zde vybudovaly opevněné městečko Tragyrion.



223V roce 78 po Kristu připadlo město Římanům a bylo přejmenováno na Tragurium. V roce 1123 byl ostrůvek dobit Saracéni a odešli poslední hrstka obyvatel. Jen o několik desítek let později město opět ožilo a nový obyvatelé se zasloužili o kulturní a společenský rozkvět zdejšího kraje. V té době patřilo město pod uherskou vládu a později v roce 1420 si na město nárokovali právo Benátčané. Po roce 1997 se Trogir dostal na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


Hlavní část starověké a historické části města Trogir se nachází na ostrůvku obehnaném kamennou hradbou se dvěma bránami. Jeden most pak spojuje zdejší oblast s pevninou a druhý můstek zase s dalším ostrovem, který se nachází jen několik desítek metrů dál a jmenuje se Čiovo. Hlavní příjem zdejších obyvatel plyne z turistického ruchu a to především díky výtečné atmosféře, krásnému podnebí a přátelskému zázemí. Kolem náměstí se nachází několik výborných restaurací, kde vám nabídnou ty nejlepší pokrmy z chorvatské kuchyně. Hlavní a důležité památky se již několikátým rokem restaurují a opět se dostávají do provozu. Za návštěvu jistě stojí Městská brán, která dříve fungovala jako brána s padacím mostem a v pozdějších letech byla přestavěna a nyní se nad obloukem pyšní podobizna sv. Jana Trogirského patrona města. Na druhé straně městské brány se nachází Městské muzeum s bohatou sbírkou archeologických předmětů a nálezů z různých časových období. Všechny předměty souvisejí z historií města a samotné muzeum se nachází v srdci jedné významné budovy z 18. století.



Trogir, klenot dalmatského pobřeží

Split - jižní Dalmácie

Srdce Dalmácie fascinuje návštěvníky již několik staletí. Dokonce v roce 305 našeho letopočtu za dob Římské říše toto město natolik okouzlilo mocného Diokleciána, že se zde rozhodl si dát postavit palác, ve kterém strávil poslední léta svého života. Když takový mocný a jistě i vybíravý muž, kterému svého času patřila téměř celá Evropa, chtěl přežít důchod na tomto místě, určitě je to jakousi zárukou nezapomenutelné dovolené pro nejednoho turistu, který váha zda je Split to ideální místo pro letní dovolenou.


Jedno z nejkrásnějších měst Chorvatska se nachází ve střední Dalmácii, přibližně 1000 km od Prahy. Split je ekonomickým, administrativním, kulturním a zábavním centrem oblasti. V tomto historickém centru regionu se tak určitě nudit během dovolené nebudete. Určitě však nesmíme zapomenout ani na místní vegetaci, která je díky teplému středomořskému podnebí bohatá na množství subtropických plodin jako agáve, nebo palmy.


Z ÄŒeska se do tohoto mÄ›sta můžete dostat buď pÅ™es dálnici ZáhÅ™eb – Split nebo letadlem. Velké množství, nejen českých turistů sem zavítá ze zvÄ›davosti vidÄ›t asi nejvýznamnÄ›jší stavbu mÄ›sta, Diokleciánův palác. PrávÄ› stavba z dob Římské říše v kombinaci s vůní moÅ™e, stÅ™edozemního podnebí a bohatým kulturním vyžitím je velkým lákadlem pro mnohé turisty z celé Evropy.
Split


Město mnoha pláži


Na riviéře Split najdete mnoho pláži, ať už písčité, nebo oblázkové. Asi nejznámější je pláž Bačvice. Tato písčitá pláž se pyšní modrou vlajkou, která je zárukou kvality pláže. Na pláži máte možnost i využít pronájem lehátek nebo slunečníků. Pokud Vás tato pláž nezaujme, zkuste zavítat na jinou písečnou pláž Stobreč. Ta se nachází v nepříliš velké vesničce asi 6 km jihovýchodně od Splitu. Díky pozvolnému vstupu do moře je Stobreč ideální pro rodiny s dětmi.


Pokud hledáte oblázková pláž, jistě Vás osloví pláž Trsetník. Na pláži najdete množství barů, stánků s občerstvením, či sportovní hřiště. Výhodou této pláže je to, že je dostupná i pro vozíčkáře. Blízko pláže Trstenik najdete ještě jednu oblázkové pláže, Žnjan. Tá vás uchvátí krásným výhledem na moderní část města Split. Kromě toho má i množství atrakcí, negativum pláže je ovšem to, že tu není možné si pronajmout lehátka. Další oblázková pláž, která je navíc ohodnocena modrou vlajkou je místními nazývána Punta Ruta. Tato krásná oblázková pláž byla před lety ohodnocena jako jedna z desetich nejkrásnějších pláži světa. A proč je tomu tak? Kromě vysoké kvality služeb, čistoty, průzračného moře je pláž známá i díky vyčnívající skále, kterou hlavně mladí využívají jako skokanský můstek. Výhodou je možnost zapůjčení si lehátek, velké množství barů a sportovišť.


Památky na každém rohu


Město, které založil v 3.století římský císař Dioklecián je svými památkami známé po celé Evropě. Samozřejmě, největší pozornost poutá sídlo císaře Diokleciána, které si zde dal i sám postavit. Tento palác je dá se říci jednou z prvních staveb Splitu a jednou z nejvýznamnějších celého města. Celá výstavba paláce trvala zhruba 10 let a je postavena ve stylu římských starověkých staveb. Palác je dodnes navzdory svému věku ve velmi dobrém stavu. Kompletní stavba , která je složena z několika částí je od roku 1979 zapsána v světovém dědictví UNESCO. Přestože za Diokleciánovy éry byli křesťané stíhání a pronásledování, v komplexu paláce můžete najít i katedrálu sv. Dominia. Tahle katedrála však původně vůbec katedrálou nebyla, protože do 7.století kdy byla vysvěcena sloužila jako mauzoleum, kde byly umístěny i císařovy pozůstatky. Nyní jich zde však nenajdete, protože před vysvěcením byly všechny pozůstatky Diokleciána odstraněny. Přesto zde dosud však najdete starořímské stavby inspirované egyptskou kulturou. Tento obrovský komplex však kromě katedrály obsahuje ještě několik staveb, které určitě musíte vidět. Konkrétně jde o zvonici postavenou v prostorách paláce za středověku, podzemí, které bylo objeveno až v 60. letech minulého století nebo náměstí s velkou věží a hodinami z 15. století.


Další zajímavou památkou, která stojí za povšimnutí jsou ruiny starověkého města Salonae. Historické pozůstatky tohoto města najdete přibližně 6 km od města Split, konkrétně v blízkosti městečka Solin, které stojí právě na pozůstatcích Salonae. Salonae hrálo významnou roli při dobývání oblasti Římany, kteří toto město využili jako hlavní město tehdejší provincie Dalmácie. Právě podle jména je mnohým předem jasné komu toto město původně patřilo. Řekové toto místo využívali ještě téměř 1000 let před Kristem jako tržiště. Po obsazení Římany zde však vyrostly mnohé římské stavby, jejichž části se zde zachovaly dodnes. V současnosti zde tak turisté ze všech koutů světa mohou obdivovat pozůstatky amfiteátru, divadla nebo stěny kdysi prosperujícího města. Solonae je postavena opravdu v krásném prostředí, takže pokud do Splitu nebo jeho okolí zavítáte, určitě se zde zastavte.


Velmi zajímavou památkou je i MÄ›stské muzeum ve Splitu. Toto muzeum můžete najít v prostorách paláce Papalić, kdysi bohaté a významné rodiny v celé oblasti. Celá stavba je pÅ™estavÄ›na v goticko – renesančním stylu architektem Jurajem Dalmatincem. Najdete zde mnohé pozůstatky z mÄ›sta Solin, ale také pÅ™edmÄ›ty z období Benátské republiky.


Slavný Hajduk Split, sportovní kluby a množství zábavy


Split jako druhé největší město Chorvatska se může pyšnit množstvím sportovních klubů, které jsou známé i po světě. Jedním z nich je Hajduk Split, hrající na místním stadionu Poljud, patří již dlouhá léta mezi nejúspěšnější balkánské fotbalové kluby.


Velmi zajímavou sportovní atrakcí v blízkosti města je potápěčsky klub Geronimo. V potápěčském klubu Geronimo můžete využít možnost rekreačně se potápět, hrát podvodný hokej nebo využít i tzv. freediving Potápění je dostupné dokonce i pro osoby se zdravotním postižením.


Kromě místních sportovních klubů zde můžete hrát na místních hřištích tenis, případně přímo v tenisové škole v Stobreč, různé sportovní hry nebo na plážích volejbal. Turisté, kteří by chtěli rádi vyzkoušet jízdu na vodním skútru, člunu nebo malém motorovém člunu si je mohou v místních půjčovnách kdykoliv za malý poplatek půjčit.


K dovolené samozřejmě patří i zábava a té je ve Splitu opravdu hodně. Během léta zde návštěvníci mohou zajít na festival populární hudby nebo Diokleciánovy dny, které se konají ke konci léta, nebo v kterýkoliv den do některého z místních diskotékových klubů. Kromě toho se zde pravidelně konají různé menší akce přímo v centru města jako koncerty, či festivaly.


Celodenní výlet během dovolené? Objevte i vy krásy okolí Splitu


Nejen samotný Split, ale i jeho okolí se vyplatí navštívit. Velmi zajímavou přírodní atrakcí je ostrov Bišovo, který najdete přibližně 60 km od Splitu. Ostrov Bišovo je známý především díky modré jeskyni, ke které se dostanete buď malým člunem a to přes poměrně úzký otvor o šířce 2,5 metru a výšce něco více než 1,5 metru, nebo pro zdatnější ponorem pod hladinu vody. Vnitřek jeskyně je však opravdu stojí zato. Krásné vápencové útvary a průzračně čistá voda Vás doslova pohltí.


Další zajímavou jeskyní v okolí, kterou Vám doporučujeme navštívit je jeskyně Vranjača. Tato asi 20 km vzdálená jeskyně se nachází v blízkosti vesničky Kotlenice. Tato jeskyně byla objevena v roce 1903 a dodnes její výzdoba fascinuje všechny turisty, kteří sem zavítají. Jeskyně se skládá z několika chodeb, které mají celkovou délku téměř 400 metrů. Uvnitř si můžete odpočinout od horkého středozemního podnebí, jelikož zdejší teplota chodeb má jen něco kolem 15 stupňů. Proto, pokud se rozhodnete jít sem s dětmi, určitě jim nezapomeňte vzít i nějaké teplejší oblečení.


Velmi zajímavým místem pro výlet je i nedaleké Modré a Červené jezero. Tyhle jezera najdete v blízkosti obce Imotski přibližně 70 km od Splitu. Jezera návštěvníky fascinují především díky umístění v několik sta metrů hlubokém kráteru. Modré jezero místní využívají dokonce i jako malé koupaliště. Červené jezero je však zdejším unikátem , neboť pobřeží tohoto jezera je zabarvené červeně . Hloubka jezer se přesně odhadnout nedá, protože je závislá na stavu počasí, běžně se však pohybuje na úrovní více než 100 metrů.


ubytování Split

Levné apartmány ve Splitu






Split - jižní Dalmácie

středa 16. dubna 2014

Historické skvosty Šibeniku

Vznik Šibeniku, dříve Castrum Sebenici se udává k roku 1066, díky záznamům krále Petra Krešimíra IV., který se zmínil o městu jako o trojúhelníkové pevnosti. Ve 12. Století se město dostalo pod Uhersko-Chorvatskou nadvládu a v letech 1412 až 1797 patřilo celé město Benátkám, které se zasadili o rozkvět města jak v kulturním aspektu tak ve výstavbě architektonických skvostů v podobě nádherných zdobených paláců či mohutných pevností.



111Během vlády Benátčanů, velmi prosperovalo v této oblasti umění a Šibenik se stal jedním z nejrušnějších a nejbohatších oblasti novodobého Chorvatska. Během celé historie Šibeniku se ještě vystřídaly ve vládě nad městem na krátko Fancouzi a posléze převzali žezlo Rakušané, v jejichž moci zůstal až do roku 1917. Díky událostem, které zachvátilo Chorvatsko, místní průmysl v Šibeniku upadl a prudce se zvýšila nezaměstnanost. Většina dnešních obyvatel se živí především díky cestovnímu ruchu či rybářství. V celém městě je několik památek, které patří mezi architektonické skvosty.


Jedním z takových skvostů je kostel sv. Františka, který se rýsuje na rušném nábřeží v jižní části historického centra. Byť z původního honosného kostela zbylo jen pár sloupů a oblouků, stále na vás dýchne velkolepost a atmosféra dřívější doby. Dále od kostela se nachází Knížecí palác, který dnes funguje jako městské muzeum. Dříve sloužil jako renesanční palác pro šlechtu a knížectvo. Nyní v něm najdete honosné sbírky mincí, archeologických vykopávek od dob neolitu až po římskou éru. Dále za návštěvu stojí Foscolův palác postaven ve stylu benátské gotiky z roku 1450 či Katedrála sv. Jakuba. V centru města můžete nelézt útočiště ve stínu v místních kavárnách a vychutnat si zdejší dobroty či navštívit místní restaurace a dopřát si tradiční chorvatské jídlo s dobrým místním vínem.



Historické skvosty Šibeniku

pondělí 14. dubna 2014

Splitské léto

V létě nabízí Chorvatsko plno festivalů a další zábavy. Split se v období od 14. července do 14. srpna mění k nepoznání. Jeho scénické umění, které se soustředí na exkluzivní zážitky pro pozorovatele a turisty, je pro všechny opravdu zážitkem na celý život.



112Pokud tedy budete ve Splitu někde v kempu nebo projíždět zrovna kolem a směřovat do Chorvatska dále, určitě vám stojí za to, udělat si menší zastávku i tu. Zvláště pro milovníky operního zpěvu a divadla Split nabízí mnohé scény s touto tématikou. Inspirace antickým divadelním prostředím tvoří i fakt, že ve Splitu je prostředí jako stvořené pro zpěv, tanec, balet i herectví. Kolébka krásného umění, kterou tu objevíte celý měsíc (je opravdu dost času, vypravit se sem, zrovna v tomto období). Zvukové kulisy fantasticky doplňují a dotvoří kouzelnou atmosféru, podtrhne je i prostředí ulice Diokleciánova paláce.

Opera je jen dílčí aktivitou, zpozorovat tu můžete i jiná dramatická pÅ™edstavení, výstavy a balety. Splitské léto je od jisté doby i tvůrčí snůškou z jiných odvÄ›tví (jazz – koncerty, filmové produkce, pouliční divadla). AÅ¥ už jedete na dovolenou k moÅ™i, nikdy není pozdÄ› do vaÅ¡eho programu zaÅ™adit i multižánrové vnímání, které ve Splitu jistÄ› ucítíte na vlastní kůži. Kulturní festival Splitské léto je plný tradic, koncertů a pÅ™edstavení. Výhodou je využití krásného počasí v létÄ› a oslav pod Å¡irým nebem, ale i ve sklepeních paláce, který dotvoří estetický zážitek. Hlavní dÄ›jiÅ¡tÄ› se odehrává na námÄ›stí Republiky, na Peristilu v paláci a také ve sklepeních.

Kromě operních árií si tu poslechnete i lidové písně. Taneční večer na otevřeném prostoru Peristil, se vám bude také líbit a zamilujete si ho. Koncerty probíhají, jak na otevřeném prostranství, tak i uvnitř Národního Divadla. Záleží na vás, čemu dáte přednost a co vše tu chcete navštívit.



Splitské léto

sobota 12. dubna 2014

ostrov Ugljan

Ostrov Ugljan – severní Dalmácie

Zelený ostrov, jak mu místní přezdívají, je jeden z mnoha klenotů Jadranu, na který mohou být tamní obyvatelé hrdý. Podobně, jako mnohé jiné ostrovy Jadranu, tak i Ugljan láká mnohé na nezapomenutelné prožití letních dnů při moři. Překrásná příroda není ani zdaleka to jediné, proč sem každý rok přijíždějí tisíce turistů ze zahraničí. Hned za průlivem se totiž nachází i historické město Zadar, které je plné památek a atrakcí.


Tento zhruba 22 km dlouhý a 3,8 km široký ostrov leží naproti hlavnímu městu Severní Dalmácie, Zadar. Na ostrov se lze dostat přes trajekt, který pluje několikrát ze Zadaru, od Prahy vzdáleného přibližně 920 km. Ostrov je se svými 7500 obyvateli poměrně klidný místem na strávení letní dovolené plné odpočinku, vína, zábavy a kultury.


Bohatý výběr pláži


Ugljan disponuje více než 20 kilometry plážemi s průzračně čistým mořem vhodným ke koupání a potápění. Pláže jsou zde vhodné prakticky pro všechny, od rodin s malými dětmi až po ty, kteří mají rádi nudistické pláže.


Asi Nejznámější je pláž Mostir, která je vhodná pro děti a neplavce. Ta se nachází přímo ve městě Ugljan. Pláž Mostir je ideálním místem na hraní plážového volejbalu. Další známou pláží je pláž Cinta. Tato zátoka je obklopena útesy, které Vám zaručí dokonalý odpočinek od rušnějších částí ostrova. Pokud jste nedaleko parkoviště v Muline, můžete najít další zajímavou pláž. Zátoka Luka, jak ji přezdívají místní obyvatelé, je písečná pláž obklopená borovými lesy vhodná na příjemný odpočinek ve stínu. Ovšem to ani zdaleka není vše. Pokud vyhledáváte nudistické pláže, jistě Vás zaujme místní pláž Mala Sabuša, která je vhodná i pro lidi, kteří přímo nevyhledávají tento druh pláži, ale rádi by spíše chytili bronz i na intimnějších partiích těla. Měla Sabuša je kamínková s dostatkem přírodního stínu, který se Vám po opalování určitě hodí.


ostrov UgljanZasportujte si i na dovolené


I Vás nudí představa neustálého lenošení na pláži? V krásném prostředí ostrova Ugljan, máte kopec sportovních atrakcí, od méně náročných až po ty adrenalinové, které Vám zaručí dlouhé hodiny zábavy. Aktivní tenisoví fanoušci mají v případě zájmu možnost zahrát si na místních kurtech, které jsou vybaveny antukovým povrchem. Varos Tennis Club, tedy oficiální název tohoto tenisového klubu najdete ve Vesnici Písku Varoš.


Zdejší ostrov je však plný i cyklotras, které mohou využít cyklisté. Všechny mají svůj start přímo v Ugljanu a jejich celková délka je až 60 km.


Dále však můžete zkusit i potápěni. Potápěčské centrum Ugljan, které disponuje i školou potápění je vhodné pro začátečníky, ale i pro pokročilé. Ideální možnost prozkoumat i hlubiny moře a archeologické naleziště, nebo možná i něco víc. Kromě toho však na moři můžete vyzkoušet i místní atrakcí, tzv. turistické lovení ryb. Lov probíhá na moři praktický celý den, proto se z pobřeží odchází brzy ráno. Skoré vstávání se Vám ovšem vyplatí. Chutný oběd z čerstvých ryb zato určitě stojí.


Pozůstatky Benátské republiky a jiné a zajímavé památky


Co byste to byli za turisty, pokud byste nepoznali dokonale zdejší historii a památky? A památek se to tu jen tak hemží. Starověká křesťanská bazilika, je jedna z takových památek, které se Vám vyplatí navštívit. Stojí zde již od 5. století, je stavěna jako trojlodní stavba s půlkruhovou apsidou. Historická data píšou, že tato stavba sloužila jako kostel až do 18. století. Další významnou a možná nejvýznamnější památkou je františkánský klášter s gotickým kostelem, který však není přístupný pro širokou veřejnost. Na vnitřním nádvoří kostela můžete najít i epitaf zakladatele glagolického tisku, který zde žil v letech 1460 až 1536.


Na ostrovÄ› najdete dokonce i pozůstatky Benátské republiky, která zde mÄ›la pÅ™ed tím, než pÅ™eÅ¡la pod správu Rakousko – Uherska území. KonkrétnÄ› v Preku najdete dominantní starou pevnost sv. Michala, která je pozůstatkem TÉTO republiky.


Jelikož se ostrov Ugljan Nachází nedaleko největšího města oblasti Zadar, máte možnost zavítat do tohoto historického a překrásného města oblasti. Zadar je ekonomické, ale i kulturní město oblasti, takže turisté zde mají možnost navštívit velké množství historických památek nebe atrakcí.


Národní parky, jako ideální místo na rodinný výlet


Rodiny s dětmi mohou jít během dovolené na exkurzi hned do tří národních parků v okolí. Konkrétně v okolí najdete NP Krka, který je jedním z nejoblíbenějších a nejkrásnějších míst vnitrozemí Chorvatska. NP Krka se nachází na řece Krka, kam se dostanete lodí z ostrova. Řeka Krka patří právem i mezi jednu z nejkrásnějších řek v Evropě. Kromě toho můžete zajet i do NP Paklenica a NP Kornati.


Další zajímavou přírodní atrakcí je přírodní park Plitvická jezera. Plitvická jezera najdete v zátoce Telaščica v jihovýchodní části ostrova Dugi Otok. Těšit se můžete až na 140 vodopádů, či velké množství jeskyní. Pokud jste nevěděli, Plitvická jezera ročně navštíví téměř čtvrt milionu turistů z celého světa. Dále stojí určitě za povšimnutí i Vranské jezero, které je vůbec největší v celé zemi. Od ostrova Ugljan je sice vzdálené několik desítek kilometrů, ale běžně zde z ostrova jezdí výletní lodě.


Ostrov Ugljan určitě patří mezi nejzajímavější místa Jadranu. Je to téměr ideální místo pro rodiny s dětmi, které nevyhledávají rušné turistické oblasti. Pokud i vy plánujete prožít dovolenou plnou odpočinku s nádechem turistiky a sportování, toto místo je pro Vás ideální.


ubytování Ugljan

Levné apartmány na Ugljanu






ostrov Ugljan