čtvrtek 27. března 2014

Soutěž o 5ti denní pobyt v Chorvatsku pro 2 osoby

Jste soutěživí a rádi byste vyhráli pobyt u moře v Chorvatsku pro dvě osoby? Zavítali jste správně na naše stránky, kde stačí odpovědět správně na pár našich otázek a výhra může být vaše.




Co čeká na vítěze?


VítÄ›z získá pobyt pro 2 osoby na 5 dnů v chorvatském letovisku Banjole – Medulin, v apartmánu MUTI.


apartmány muti


Letovisko Medulin je nejjižnější místo na poloostrově Istrie, cca 10 km od města Pula. Překrásný Medulinský záliv s písečnými plážemi je ideální pro rodinu s dětmi.


Na výběr bude mít libovolných 5 dnů v termínu od 1. do 14. června 2014.


Výhercem soutěže se stane ten, kdo správně odpoví na otázky a správně tipne kolik soutěžících se zúčastní této soutěže. Vyplňte a odešlete formulář a vyhrajte pobyt v Chorvatsku zdarma.


Soutěž probíhá od 27.3.2014 do 9.4.2014.




Soutěž o 5ti denní pobyt v Chorvatsku pro 2 osoby

Hydroplánem z pevniny na chorvatské ostrovy

Společnost European Coastal Airlines hodlá během následujících tří let investovat do rozvoje základen pro hydroplány v Chorvatsku 40 milionů eur. Letos má postavit základny u Trogiru (Resnik), Dubrovníku, Zadaru, Korčule, Hvaru, Visu, na Lastovu a v přístavu Vela Luka na Korčule. V příštím roce mají přijít na řadu základny v Rijece, Pule, Šibeniku, Malém Lošinji a na ostrově Rab.


První lety se uskuteční v květnu ze základny v Resniku u Trogiru a to na ostrovy Hvar, Korčula a do města Zadar. Mezi splitským letištěm a základnou hydroplánů v Resniku bude bezplatně jezdit autobus. Lety by v průměru neměly trvat déle než 10 až 25 minut. Plánuje se v sezóně několik spojů denně do každé destinace.

Letenka z Resniku do Hvaru má stát 39 eur. Zpočátku bude možno využít zaváděcí ceny 19,90 eur.


Spojení budou obstarávat obojživelná letadla, tzv. amfibie, tedy taková, která mohou startovat i přistávat jak ze země, tak z vody, konkrétně typy DeHavilland Twin Otter DHC-6 s kapacitou 19 cestujících a Grumman G-21 Goose.


hydroplan



Hydroplánem z pevniny na chorvatské ostrovy

sobota 22. března 2014

Kulinářské hody v Chorvatsku

Díky geografické poloze země je chorvatská kuchyně velmi ovlivňována regionálními rozdíly. Například na Istrii se s velkou pravděpodobností setkáte téměř na každém kroku s italskou kuchyní. V Dubrovníku zase pocítíte velmi silně orientální nebo řecké vlivy.



122Úplně jiné je to ve vnitrozemí, zejména v horských oblastech, které jsou pověstné skvělou a tradiční přípravou jehněčího masa nebo zvěřiny. Kuchaři na pobřeží Jadranu a na ostrovech se zaměřují na pokrmy z ryb a dalších mořských plodů. Pokud se týká různých sladkých dezertů, jako jsou například palačinky, štrůdl a další, jsou na nich většinou patrné rakouské stopy.


Na Istrijském poloostrově je sice patrný vliv italské kuchyně, ale zároveň zde najdete mnoho místních specialit. Jedna z nejznámějších je polévka Istarska Supa, která se připravuje z červeného vína, olivového oleje a osmaženého chleba. Ve vnitrozemí se hodně podává Meneštra, která se více než lehké italské Minestrone podobá hutné zeleninové směsi. Istrie je pověstná výskytem vzácných lanýžů, takže si zde nenechte ujít skvělou pochoutku, kterou jsou Pasta a tartuffi (lanýži plněné taštičky).


Další z mnoha dobrot oblíbených nejen vegetariány jsou Frittelle istriane (istrijské palačinky), které jsou plněné směsí z vajec, ricotty a grapy. V lesích severovýchodně od zálivu Kvarner je mnoho hub, proto je tento region známý svými houbovými specialitami. Podél pobřeží najdete mnoho restaurací, které velkými venkovními grily zkoušejí nalákat co nejvíce hostů. Často tak můžete vidět otáčející se sele či jehně opékané nad rožhaveným dřevěným uhlím celé hodiny.


Typickými dalmáckými pokrmy z masa jsou oproti tomu Pašticada, v bílém víně vařené hovězí, nebo jehněčí polévka Jagječka corba. Národním jídlem Chorvatů je pršut, což je uzená šunka, která se pojídá jako předkrm při každé příležitosti. V jižní Dalmácii se můžete setkat s Musakou, což jsou lasagne s mletým masem a lilkem. Na ostrově Pag musíte ochutnat kořeněný ovčí sýr Paški sir, na Krku jsou specialitou Bašcanske šurlice, čili nudle s místním sýrem.



Kulinářské hody v Chorvatsku

čtvrtek 20. března 2014

Korčula - velmi cenná památková rezervace

Korčula je ostrov v Jaderském moři, který oplývá bohatou historií a spoustou kulturních památek. Přírodní scenérie je tu na většině území hornatá, zvláště při okrajích pobřeží. Ve vnitrozemí se vyznačuje i pevninou s lesnatými hřebeny. V těchto podmínkách se výborně daří palmám, piniím, cypřišům, borovicím, fíkovníkům, atd.



korculaDříve byla Korčula známá stavbou lodí, dnes se obrací více k turismu a cizineckému ruchu. Těžil se tu luxusní bílý mramor a vápenec, který se fantasticky hodí do interiérů. Vápencové povrchy jsou dodnes považovány za úrodnou lokalitu, kde se pěstuje zelenina, víno a třeba olivy.


Pláž na Korčule je oblázková s pozvolným vstupem do moře. Jediné, co tu malinko narušuje čistotu vody, je jihovýchodním směrem lodní provoz. Nicméně pláže jsou upravené a na velmi vysoké úrovni poskytovaných služeb. Hotelové komplexy tu jsou vybudované nově a moderně. Hotel Bon Repos je pro milovníky vodních sportů, je tu klidná zátoka. Možnost vyjížďky na ostrov Badija, je taxi člunem, který vás tam převeze. Také tu naleznete pláže, kde to ke koupání úplně vybízí. Pro milovníky potápění je jako stvořená vesnice Račišce, která vlastní mělké zátoky, kde se nebudete bát se potápět. Rovněž si tu dobře zaplavete. Písečná zátoka Pržina patří mezi jednu z nejhezčích pláží na Korčule. Ostrov Korčule si oblíbili zvláště milovníci potápění a rybolovu. Naleznete tu však i jachtařský přístav, který se pyšní veškerými službami tím spojenými.


Stejnojmenné město Korčula je kolébkou historie a umění dávných předků. Spatřit tu můžete Zemskou bránu s cínem a zpevněnou věž Kopnena Vrata. Je zde muzeum tance „moreška“ a zárukou je tu krásný výhled. Dále určitě stojí za zmínku katedrála sv. Marka, palác Arneri, gotický kostel sv.Petra, kostel Všech svatých, zalesněná hora Glavica. Nedaleko vzdálený ostrov Badija slibuje nejen pěkné koupání, ale i františkánský klášter s křížovými výpravami.



Korčula - velmi cenná památková rezervace

úterý 18. března 2014

Jachting v Chorvatsku

Mimořádně členité pobřeží Jaderského moře se stovkami zátok, četnými průlivy a více než tisícem ostrovů, ostrůvků a útesů je jako stvořené pro toulky lodí nebo jachtou. Pobřeží s chráněnými přístavy, průzračné moře a mírné podnebí vytvářejí základní předpoklady pro rozvoj jachtingu. Každoročně stoupá počet turistů, kteří přijíždějí k Jadranu se svými plavidly, nebo si je zde pronajímají. Je mezi nimi i spousta Čechů.



jachting chorvatskoVětšina plavidel musí svůj příjezd oznámit příslušné přístavní správě, kterou Chorvaté nazývají Lučka kapetanija. Plavidla, která připlula do Chorvatska po moři, mají za povinnost co nejdříve a bez zastávek připlout do některého z mořských hraničních přechodů. Patří k nim jako přechoda I. kategorie Umag. Pula, Rijeka, Mali Lošinj, Senj, Maslenica, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Dubrovník. Přechody II. kategorie jsou Poreč, Rovinj, Raša, Metkovič. K sezónním mezinárodním přechodům patří Novigrad, Sali a Božava (ostrov Dugi Otok), Primošten, Ravni Žakan (ostrov v Kornatech), Ubli, Komiža, Vela Luka (na Korčule) a Kanegra.


V ohlášení se musí uvést název a registrační značka plavidla, jeho délka, vlajka pod kterou loď pluje, jméno a příjmení majitele. Dále se musí předložit cestovní pas, lodní doklady vydané podle předpisů země, kde je loď trvale přihlášena, oprávnění řídit loď a pojistka lodi pro případ škody způsobené dalším účastníkům, seznam členů posádky i ostatních osob na lodi. Dále je nutné uhradit poplatek vybíraný pro zajištění bezpečné plavby v jadranských vodách. Přihlašují se i plavidla dovezené k moři po souši. Před odplutím z chorvatských výsostných vod je nutno se v některém z mezinárodních přístavů opět odhlásit u tamní přístavní správy.


Výjimku z přihlašování mají plavidla, která nejsou delší než 3 m a splňují další náležitosti (např. mají motor slabší než 4 kW).



Jachting v Chorvatsku

neděle 16. března 2014

Chorvatské hospodářství

V pobřežních oblastech hraje důležitou roli zemědělství, přičemž se mnoho plodin produkuje jen pro vlastní potřebu. Pěstuje se především víno, olivy, zelenina, ovoce a obilí. S vinnou révou se můžete setkat téměř všude, kde jen trochu vhodná půda. Tam, kde se nedají pěstovat žádné plodiny, se chovají kozy nebo ovce.



121Hlavními zemědělskými oblastmi jsou náhorní plošina Ravni kotari poblíž Zadaru, okolí Splitu a údolí Konavle jižně od Dubrovníku. Mezi ostrovy a poloostrovy je intenzivním zemědělstvím znám především Pelješac. Zemědělství silně určuje ráz také ostrovů Hvar, Šolta, Brač a Korčula. Pro mnoho rodin na pobřeží představuje rybolov důležitý vedlejší příjem, ale i jeho význam v minulých letech rapidně klesl, podobně jako v jiných středomořských zemích. U chorvatského pobřeží se chovají v hojné míře ústřice a mušle. Největší chovné stanice jsou v Limském zálivu na Istrijském poloostrově, v Jižní Dalmácii je to oblast Malostonského a Stonského průlivu, hlavně městečko Ston na poloostrově Pelješac. Menší chovná stanice je i na jihu Istrie u Banjole.


Dokud neovládl chorvatské pobřežní oblasti a ostrovy cestovní ruch, bylo velice důležitým hospodářským odvětvím Chorvatska lodní stavitelství. Dodnes existuje několik významných loděnic v Dalmácii, jako je to například v Trogiru nebo ve Splitu. Kromě toho je zde významná textilní výroba, obuvnictví a kožedělný průmysl, chemický průmysl, strojírenství, průmysl oceli a železa, nábytkářský, farmaceutický, potravinářský průmysl a průmysl poživatin. Těžký průmysl na dalmatském pobřeží se koncentruje téměř výhradně do aglomerací Splitu, Zadaru a Šibeniku.


Bez ohledu na velice intenzívní a stále se rozvíjející cestovní ruch, není zatím příliš rozvinutý sektor služeb. S podílem přesahujícím pětinu chorvatského hrubého domácího produktu a více než desetiprocentním podílem pracovníků je rozhodujícím hospodářským odvětvím turismus, který má v současné době také velký význam jako motor dalšího růstu hospodářského rozvoje Chorvatska.



Chorvatské hospodářství

pátek 14. března 2014

Chorvatská vína

Chorvatská vína patří k nejlepším na světě, neboť jsou zde velice příznivé podmínky pro pěstování révy. Složení půdy spolu s dostatkem slunečních paprsků jsou ideálním předpokladem pro kvalitní vína. Velice rozšířené jsou odrůdy Pošip a Graševina, z kterých se vyrábí lahodná a svěží vína. Nejpůsobivější chorvatská bílá vína jsou vyrobena z odrůdy Malvasia.



vínaOstrov s největším množstvím odrůd je Hvar, oblibu si získala i vína z ostrovů Brač, Vis, Korčula, Lastovo nebo Pelješac. Chorvaté hodně pijí vína ředěná vodou. Ředěnému červenému vínu s vodou se zde říká bevanda a bílému vínu ředěnému s minerální vodou gemišť. Velmi oblíbené je v Chorvatsku také desertn víno Prošek, které se vyrábí ze suchých bobulí.


Mezi víny vedou na trhu rozhodně vína Istrijská. Pokud budete trávit dovolenou na Istrijském poloostrově a budete mít zájem poznat tento vinařský kraj trochu blíže, můžete se vydat na vinařskou stezku na Istrii. V turistických informačních střediscích vám nabídnou zdarma brožuru, která vám poslouží k orientaci po vinařské stezce.


Na Istrii i jince v Chorvatsku je nejčastěji pije Malvasier. Jeho barva je slámově až zlatavě žlutá a má bouquet připomínající vůni květů akácie. Protiváhou tohoto vína je Teran, což je tmavé, trpké a suché červené víno. Na Istrii se také navíc úspěšně lisují odrůdy jako Merlot, Cabernet-Sauvignon, Muskat a Pinot. Z domácí vinné révy Hrvatica se vyrábí znamenité rosé.


Oproti tomu například Dalmácie je známá svými těžkými červenými víny, jako je třeba Platvac, Dingač nebo Postup. Jsou to vesměs silná vína, která dosahují často obsahu alkoholu kolem 15 %.


Pokud jde o chorvatské ostrovy, tak ty jsou pověstné zejména skutečně excelentními bílými víny. Příkladem jsou Žlahtina nebo Žlutica na ostrovech Pag a Krk. Opačnou výjimkou je však ostrov Hvar, kde se hodně pijí oba druhy červeného vína Pharos nebo Varac.



Chorvatská vína

středa 12. března 2014

Chorvatská lidová kultura

Lidové písně a tance, kroje a krajkové dečky, rytířské turnaje a náboženské průvody, filigránské ozdoby prozrazující orientální vlivy, typické hudební nástroje jako jsou dudy. Na chorvatském pobřeží stále existuje bohatá lidová kultura, mnoho tradic a starých zvyků. Místní obyvatelé rádi svou tradiční lidovou kulturu oživují, udržují a předávají tyto tradice dalším pokolením, a to nejen kvůli zvýšenému turistickému ruchu.



112Působivé jsou hlavně skupinové tance, jejichž tradice se na mnohých ostrovech ještě intenzivně udržují. Některé z tanců se vztahují k různým svátkům a slavnostem, jako například k masopustu a lidovým hrám. U většiny z nich se projevuje historická souvislost, jako například Šavlový tanec Moreška z Korčuly má zřejmě svůj původ v boji s tureckými vetřelci. Z Korčuly pochází také tanec Kumpanija, šavlový tanec s 18 figurami, který doprovázejí dvouhlasé zpěvy, dudy a bubnování.


V lidové hudbě jsou v dalmatské oblasti, stejně jako u mnoha srbských, makedonských, řeckých nebo bulharských nápěvů nápadné turecko-osmanské hudební motivy. Typickými nástroji jsou například tamburika silně připomínající kytaru, dudy gajde, bubny nazývané tupan a také kavala, což je dlouhá flétna s příjemným tónem.


K tradicím patří i lidové kroje. U mužských krojů vynikají naduté kalhoty a bílá košile doplněná pestrobarevnou vestou, širokým látkovým opaskem a plochou čepicí. Ženský kroj se skládá zpravidla z tmavé sukně, světlé blůzy s výšivkami a ze šátku na hlavu. Tradiční kroje se nosí už jen při lidových nebo rodinných slavnostech.


Tradiční řemesla a umělecký průmysl se udržuje již jen kvůli zájmu turistů. Například dalmatské pobřeží je proslulé díky jemným až filigránským zlatým a stříbrným šperkům a také díky výšivkám plných fantazie. Pověstné jsou i krajky z ostrova Pag.



Chorvatská lidová kultura

Perla Jadranu

Hvar, jedna z perel Jadranu se může pochlubit mírným podnebím, krásnými plážemi, poli, které voní levandulí a táhnoucím se vápencovým pohořím. První známky o tomto ostrovu sahají již do 4. století před Kristem, kdy se tu usadili Syrakusané společně z Issy a založili město Faros, které se dnes jmenuje Stari Grad a Dimos, dnešní Hvar.



HvarV historii ostrova však můžeme nalézt i další kultury, ať už se jedná o Římany, Benátčany, Chorvatské panovníky a další národy, které se zde vystřídali. Nejdelší vládu si udrželi Benátčané, ti tu vládli v období 1278 – 1797. Po roce 1420 zde bylo vybudováno velké množství hradeb a pevností a hlavní město připadlo Hvaru na místo bývalého Faru. Během Rakousko-Uherské vlády v roce 1886 začala zdejší Hvarská společnost propagovat ostrov jako léčebné středisko s blahodárnými účinky, kromě toho se na ostrově narodilo několik významných osobností jako je Juraj Plančic či Tonko Marojevic.

Město Hvar ve svých útrobách schovává mnohé historické poklady. Většinu architektonických skvostů najdeme v centru za hradbami a celé město Hvar patří tak k nejnavštěvovanějším městům po pobřeží Dalmácie. Během vlády Benátčanů se město přizpůsobilo obchodu a námořním cestám. Vybudoval se zde bezpečný přístav, který byl ideálním místem pro vyplutí na dálné cesty do Orientu. V tu dobu se zde vybudovali mnohé kláštery a přibylo biskupství. K navštívení jistě stojí, úchvatně zdobená katedrála sv. Štěpána ze 17. století, kterou zdobí zvonice nebo trojlistý fronton. Další památky jako Hodinová věž, Městská lodžie a palác Hektoroviců se datují do 15. století a najdete je též v centru města. Ostrov Hvar a hlavní město nabízí kromě památek a historického jádra i skvělou atmosféru, výborné jídlo, památky či úchvatnou přírodu, které není všude k vidění. Ochutnejte i zdejší výborné pokrmy či výtečné víno, případně si zakupte suvenýr ve zdejších obchodech.



Perla Jadranu

Geografie Chorvatska

Chorvatsko je geograficky velmi zajímavé. Podlouhlý ostrov Pag označuje přechod mezi Kvarnerským zálivem a Dalmácií s hlavním městem Zadarem. Na pevnině je severní hranice mnohem méně patrná. Pobíhá přibližně mezi Karlobagem a místem Starigrad-Paklenica.



CroatiaPo jižní hranici u poloostrova Prevlaka zabírá tato oblast kolem 12 tisíc čtverečných kilometrů, z toho připadá více než 2 tisíce km2 na ostrovy. Vzdušná čára se vyhýbá o zhruba 330 km, kde vede potom přibližně po 500 km klikatá pobřežní cesta. Chorvatské pobřeží od Rijeky po Dubrovník je z východu a severovýchodu chráněno Dinárským pohořím.


Kamenitá krajina je zde zčásti bez porostu, jinde naopak zalesněná. Nejvýraznější horský reliéf se zvedá za Rijekou, kde je nejvyšším bodem Gorski Kotar, a potom o něco jižněji, kde se nachází pohoří Velebit, jehož nejvyšší vrchol dosahuje téměř 1800 m. Jedinou větší řekou, která protíná pohoří u Mostaru, je Neretva, která protéká i Bosnou a Hercegovinou.


Pruh pobřeží je na mnoha místech velice úzký. V oblasti od Rijeky k ústí malé říčky Zrmanja poblíž Zadaru spadají svahy Velebitského masivu přímo do moře. Teprve dále mezi ústím Zrmahji a Cetinji u Omiše se pobřeží rozšiřuje do Dalmatské plošiny. Úrodná náhorní rovina za Zadarem, Ravni Kotari, se intenzivně zemědělsky využívá, pěstuje se zde například víno a olivy, zčásti se využívá na pastviny. Totéž platí i pro druhý široký úsek pobřeží, kterým jsou někdejší bažiny při ústí řeky Neretvy. Pláže jsou tu převážně kamenité, ojediněle se objevují zátoky s jemným nebo hrubším štěrkem. Písečné pláže se zde téměř nevyskytují, stejně jako na jiných částech pobřeží.


Typickým znakem dalmatského pobřeží je členění do mnoha zátok, stejně tak množství ostrovů a ostrůvků, Jejich vápencovité hřbety jsou vlastně vrcholy někdejší hornaté krajiny, která byla po době ledové zatopena. Původně byly ostrovy i okraje pobřeží zalesněny, ovšem díky kácení zahájenému Římany, došlo vlivem větru Bóra k odvátí nechráněné půdy. Na povrch tak vystoupily bílé vápencové stěny, tak typické pro chorvatskou krajinu.



Geografie Chorvatska

Velkolepý Dubrovník

Dubrovník světově proslulý svými památkami, velkolepými hradbami a jedinečnou atmosférou, je zasazen do průzračných vod Jadranu a až do roku 1991 kdy zde vypukla válka, byl Dubrovník z jedním z nejnavštěvovanějších cílů turistů. Město bylo založeno v sedmém století podle císaře Konstantina VII.



1111Během své historie se zde vystřídalo mnoho vlád a panovníku a to až do roku 1382 kdy v tomto roce získalo svou nezávislost a bylo vyhlášeno za Republiku Ragusa. Tato nově vzniklá republika se mohla pochlubit vyzbrojeným námořnictvem, které čítalo přes 500 lodí. Kromě kvalitní námořní flotily, oplývalo město i po kulturní stránce a její široký rozhled a výborné obchodní zázemí z ní udělalo významné město na obchodních trasách a dokonce i při objevu Ameriky.


V roce 1667 zachvátilo město zemětřesení a po této přírodní katastrofě se většina původního historického jádra zrekonstruovala a zůstala zachována do dnes. Pokud navštívíte Dubrovník, určitě si nenechte ujít Katedrální klenotnice, Dominikánský klášter a Knížecí palác. Katedrální klenotnice je živoucí ukázkou bohatství a moci zdejších kupců, kteří díky klenotům vytvářeli obchodní vztahy s okolním světem. Klenotnice v sobě uchovává artefakty z období Byzance a Středního východu či výtvarná a umělecká díla z benátské školy. Velké množství pozlacených předmětů nebo obrazů předních umělců zde můžete obdivovat dlouhé hodiny. Zmíněný Dominikánský klášter byl založen roku 1315 a na jeho výstavbě se podíleli přední sochaři a architekti té doby. Po vybudování patřil mezi významné kulturní stánky v širokém okolí a architektura celé stavby si udržela své kouzlo i do dnešních let. Poslední zastávku, kterou musíte v Dubrovníku vidět, je Knížecí palác. Ten byl postaven pro účely vysokých hodnostářů, kteří se zde scházeli a plánovali budoucnost města. V knížecím paláci, bydlel během svého funkčního období i kníže, který ve městě vládl.



Velkolepý Dubrovník

Diokleciánův palác

Římský císař Dioklecián, který usedl na trůn v roce 284, se pustil do velké přeměny římské říše římské, kterou si rozdělil na dvě části. Panování rozdělil mezi Augusta a Caesara. Dioklecián se na výsluní držel přes dvacet let a poté odešel mimo hlavní dění a přesunul se do zálivu u Splitu, kde si nechal vybudovat palác, který mu postavili architekti Filot a Zotik.



111V roce 313 kdy Dioklecián zemřel, se jeho palác stal administrativní budovou a rezidencí pro vysoce postavené úředníky. Dalším významným okamžikem pro palác se stal rok 615, kde si zde našli útočiště davy uprchlíků, kteří se zde schovali poté, co Salonu napadli Avaři. Ti bohatší si zabrali zdobené komnaty a ti chudší pak žili ve věžích a prostorách bran. Kolem celého obvodu paláce se nachází celkem osm věží. Čtyři jsou na nárožích paláce a čtyři se tyčí na každé straně hradeb.


Celý palác je honosný komplex a tvoří samostatnou osadu, která v sobě ukrývá mnohé kulturní památky v podobě chrámu, lázní, katedrály či muzea. Na délku měří celý komplex úctyhodných 215 metrů a na šířku je to necelých 180 metrů. Okolní hradby v některých místech dosahovali výšky 28 metrů což v té době, bylo velmi neobvyklé. Jupiterů chrám, který se nachází v Diokleciánově paláci, se chlubí překrásným atriem se šesti sloupy a kezetovou klenbou. Celý objekt spočívá v podzemní kryptě a ve středověku byl přestavěn na baptisterium sv. Jana. Dalšími chrámy, které se v paláci nachází je chrám Venuše a Kybely. Tyto dva chrámy odrážejí postavení, které mezi sebou Venuše a Kybela mají. Kruhové sevření chrámu utváří uvnitř hexagonální půdorys. Kolem chrámu, jsou pak vroubené kolonády. Zlatá brána, která míří směrem k Saloně, byla hlavním vchodem Diokleciánova paláce. Velká honosná brána byla bohatě zdobena a na obou stranách se tyčily obranné věže s bohatou výzdobou.


 



Diokleciánův palác

Dalmácie v rozmachu

Pokud bychom hledali nejvyhledávanější oblast Chorvatska, určitě by to byla Dalmácie. Ve 20. století v 90. letech, zde turistický a cestovní ruch upadl z důvody probíhající války, jen několik let po ukončení opět Dalmácie překypuje energií a lidmi, kteří sem každoročně jezdí na dovolenou.



Není se čemu divit, Dalmácie svojí divokou přírodou, romantickými zálivy, opuštěnými ostrovy, bílými plážemi a nádhernými městy, patří mezi nejkrásnější turistické destinace v Chorvatsku a i v Evropě. Díky dřívějším vztahům s Itálií se je zde vidět na každém kroku mix chorvatské a italské kultury, které se zde promítá.


11Od prvního století před Kristem si svojí moc v Dalmácii držela římská velmoc, která porazila místní kmeny Dalmatů a Liburnů. Následnou moc svým příchodem rozmetali kmeny z Asie a Slovanské kmeny v sedmém století. Během tohoto období byla oblast sužována častými válkami až do roku 915, kdy chorvatští králové založili nový stát, který požehnal sám papež. Během vlády chorvatských králů, zde bylo vybudováno mnoho krásných staveb, jako jsou kostely, katedrály, zdobené radnice, hradby či brány.


Období prosperity pokračovalo i po pádu chorvatského knížectví a připojení Dalmácie k Uhrám ve 12. století. O 200 let později prodal zdejší ostrovy Zikmund Lucemburský Benátkám. Následně v 16. století se po celé Dalmácie rozmohlo umění, architektura, malířství a jiné renesanční výkvěty té doby. Během celého roku je Dalmácie úžasným místem. Obzvláště pak v období jara, před příchodem turistické sezóny, lze považovat Dalmácii za jedno z nejkrásnějších míst v Evropě. Celou Dalmácii protíná silnice, která vede kolem Pagu poblíž Zadaru, Splitu až k romantickému Mljetu, který se pyšně tyčí z moře. Dalmácie je jedním z kouzelných míst, které se v Chorvatsku vyskytují a zdejší okolní příroda vás jistě okouzlí.



Dalmácie v rozmachu

Ostrov Cres je neodolatelný

Dlouhý úzký pruh ostrova Cres měří necelých 65 kilometrů. Severní nehostinnou část ostrova tvoří náhorní plošina, která je pod neustálým náporem suchých a studených větrů bóra a je to též původní místo, kde hnízdí kolonie supa bělohlavého, který od roku 1986 je chráněn zákonem proti lovu a pytlákům.



Více pohostinnější je jih ostrova Cres nabízí dobré podmínky pro pěstování olivovníku a vinné révy. Celý strov je protkán hlavní silnící, která se vine ze severu na jich k Lošinji a oba ostrovy jsou spojeny mostem. Nejvíce turisticky navštěvovanými oblastmi je jen několik zdejších vesnic a měst, jako je Cres, Osor, Martinšcica a Valun.


2815_1236170444Město Cres leží schované v zálivu a svého významu dostalo v období, kdy se sem z Osoru přesídlil biskup a guvernér. Celé město je protkáno hradbami a dvěma branami, které kamennými průjezdy připomínají benátskou architekturu. Kromě historických hradeb, můžete navštívit i kostel Panny Marie Sněžné, kde jsou k vidění krásné obrazy umělců z benátské školy.


Celé město Cres má úžasnou atmosféru a doslova bují životem a energií, které můžete nasát do sebe. Zdejší radnice z 16. století dnes slouží jako tržiště pro nákup a prodej ovoce či zeleniny. Ve městě Cres nepřijdete ani o skvělý zážitek ze zdejšího starého přístavu, kde můžete pozorovat řemeslnou práci výrobců síti a sledovat rybáře jak se vracejí z lovu. Nad přístavem se pyšně velebí městská brána, několik renesančních domů a hodinová věž. Zdejší další památkou je kostel sv. Idora, který je též patronem města Cres. Postaven byl během 10. nebo 11. století. Na celém ostrově Cres a i ve stejnojmenném městě najdete skvělý klid, nádhernou zachovalou přírodu a výjimečnou atmosféru tohoto malého ostrova, který není hlavním turistickým centrem a díky tomu si zachovává svojí jedinečnou krásu a úžasný půvab.



Ostrov Cres je neodolatelný

Aktivní dovolená v Chorvatsku

Kdo se chce během dovolené v Chorvatsku věnovat sportování, má velké možnosti výběru od vodních sportů, jako je potápění, šnorchlování, surfování, plachtění nebo i sportovní rybaření, přes jízdu na koni, na kole až po pěší turistiku, nebo tenis, volejbal, golf a další hry. Pro náročné turisty je mnoho obtížných a lehčích tras v pohoří Velebit nebo v oblasti kolem národního parku Paklenica, kde jsou i vhodné horolezecké terény.



1V Chorvatsku si přijdou na své milovníci cykloturistiky zejména na ostrovech, na kterých jsou nejhezčí cyklotrasy a méně frekventované komunikace. Úřady na většině ostrovů znají místní terény a nabídnou zájemcům i mapy, podle kterých si můžete volit vhodné trasy a orientovat se tak, abyste mohli vidět co nejvíce z místních krás. V Chorvatsku platí věkový limit 14 let pro cyklisty na silnicích, mladší děti musí mít doprovod osoby starší 16 let. Při věku pod 16 let je při jízdě na kole povinná bezpečnostní přilba.


Příležitost k jízdě na koni je například v jezdecké škole u Splitu, na severu lesního parku Marjan. Pro začátečníky je k dispozici učitel, který vás bude provázet a dohlížet na vaši bezpečnost.


Oblíbeným sportem Chorvatů je kromě nejrozšířenějšího a nejpopulárnějšího fotbalu také tenis. Hlavně na pobřeží Dalmacie se tenis může hrát téměř po celý rok. Většina tenisových kurtů se nachází ve sportovních centrech velkých turistických destinací, jako například v Bolu na ostrově Brač, v Umagu nebo v některých městech na Istrii. Mnoho hotelů a kempů rovněž nabízí své vlastní kurty, mnohdy vybavené večerním osvětlením.


Kromě úžasného jadranského pobřeží nabízí Chorvatsko krásné terény pro turistické túry. Při pobřeží vedou značené turistické stezky, ze kterých jsou úchvatné výhledy na moře, zátoky a ostrůvky. Ovšem i chorvatské vnitrozemí nabízí mnoho možností pro pěší turisty. Mimořádně krásné terény jsou například v národním parku Paklenica, nebo i nad nejnavštěvovanější destinací na Makarské rivieře. Nad ní se vypíná pohoří Biokovo, které skýtá mnoho tras, které jsou ovšem většinou dlouhé a náročné.



Aktivní dovolená v Chorvatsku

Národní parky Chorvatsko - vstupné v roce 2014

Ve většině národních parků Chorvatska zůstává pro rok 2014 stejné vstupné jako v předešlém rocu avšak Plitvická jezera zdražují výrazněji v červenci a srpnu kdy je tam opravdu velký nával lidí (doporučujeme si vychutnat toto nádherné místo mimo turistickou sezónu), takže pro dospělého vstupné v těchto měsících vyjde na jeden den 180 kun (místo původních 110 kun) a pro děti od 7 do 18 let na 80 kun (místo původních 55 kun). Vstupné také o něco podraží v národním parku Krka, kde nyní činí vstupné v sezóně pro dospělého 110 kun (místo původních 95 kun) a pro dítě 80 kun (místo původních 70 kun). narodní parky Chorvatsko


PLITVICKÁ JEZERA
































































Plitvická jezera (ceny v kunách)


červenec-srpenduben – říjenleden – březen

listopad – prosinec
dospělí – jednotlivci18011080
skupiny nad 15 osob

(za osobu)
16010070
děti a mládež 7 – 18 let805540
skupiny dětí a mládeže

7 – 18 let
705035
děti do 7 letzdarma
studenti1108060
skupiny studentů1007055
dvoudenní vstupenka – jednotlivci280180130
dvoudenní vstupenka – děti a mládež 7 – 18 let1409060

V ceně je zahrnuto jízdné speciálním autobusem a parníčkem v rámci vybraného programu prohlídky.

Návštěva je možná i se psem, musí však být na vodítku.


Parkovné není zahrnuto v ceně vstupenky a platí se zvlášť:



  • za osobní automobil: 7 kun za hod.,

  • za obytný vůz, automobil s přívÄ›sem a autobus: 70 kn za den,

  • motocykl: zdarma.


Otevírací doba (park je otevřen každý den, v neděli i o svátcích) je v letním období od 8:00 do 19:00, v jarním a podzimním období od 08:00 do 18:00 a v zimním období od 09:00 do 16:00.


 


BRIJUNI













































Výletní okruh „Veliki Brijun“ (ceny v kunách)


červenec

srpen
červen

září
duben

květen

říjen
leden

únor

březen

listopad

prosinec
dospělí – jednotlivci210200170125
děti od 4 od 14 let1051008565
skupiny nad 25 osob170160150100
děti od 4 od 14 let ve skupině nad 25 osob85807550
hosté hotelů na Brijun. ostrovechsleva 15 %

Výletní okruh Veliki Brijun zahrnuje: plavbu lodí z Fažany na ostrov Veliki Brijun  a čtyřhodinovou prohlídku ostrova elektrickým vláčkem.


PAKLENICA



















































Paklenica (ceny v kunách)


květen – záříříjen – duben
dospělí – jednotlivci (platí 1 den)5040
děti a mládež od 7 do 18 let, studenti do 25 let s průkazem (platí 1 den)3020
třídenní povolení ke skalnímu lezení pro dospělé

(platí 30 dní od zakoupení)
10080
třídenní povolení ke skalnímu lezení pro děti a mládež od 7 do 18 let, studenty do 25 let s průkazem

(platí 30 dní od zakoupení)
6040
pětidenní povolení ke skalnímu lezení pro dospělé

(platí 30 dní od zakoupení)
150120
pětidenní povolení ke skalnímu lezení pro děti a mládež od 7 do 18 let, studenty do 25 let s průkazem

(platí 30 dní od zakoupení)
9060
dodatkové vstupné do jeskyně Manita peć pro dospělého (platí pro jednu návštěvu)2020
dodatkové vstupné do jeskyně Manita peć pro děti 7 – 18 let (platí pro jednu návštěvu)1010

 























Paklenica – další nabídka (ceny v kunách)

doprovod odborného průvodce půldenní (max 4 hod.)400
doprovod odborného průvodce celodenní – každá další hodina100
Power Point projekce v prezent.centru národního parku250
odborné přednáška a prohlídka v prezent.centru národního parku250

 


KORNATI










































Kornati – individuální vstupné za plavidlo (ceny v kunách)

délka plavidlavstupenka na den zakoupená mimo hranice národního parkuvstupenka na den zakoupená v národním parku
do 11 m

(do 34 stop)
150300
11 – 18 m

(34 – 59 stop)
250500
18 m – 25 m

(59 – 82 stop)
450900
25 m – 50 m

(82 – 164 stop)
8001600
50 – 75 m

(164 – 246 stop)
15503100
přes 75 m

(přes 246 stop)
32006400

 



















Kornati – skupinové vstupné na osobu a den (ceny v kunách)

návštěvy organizované subjekty, které mají povolení správy NP Kornati k organizování výletůkapacita lodi x 20 kun
návštěvy organizované subjekty, které výše zmíněné povolení nemají s plavidlem do 35m10.000
návÅ¡tÄ›vy organizované subjekty, které výše zmínÄ›né povolení nemají s plavidlem 35 – 70 m20.000

 















Kornati – potápěčské povolení na osobu a den (ceny v kunách)

Zahrnuje i vstupné.

Individuální potápění není v NP Kornati dovoleno!

návštěvy organizované subjekty, které mají povolení správy NP Kornati k organizování potápěčských výletů100
nenahlášený potápěčský výlet3000

NÁRODNÍ PARK KRKA














































Vstupné do NP Krka (ceny v kunách)


červen – záříbřezen

duben

květen

říjen
leden

únor

listopad

prosinec
dospělí – jednotlivci1109030
děti od 7 do 18 let – jednotlivci807020
dospělí

v organizované skupině
907525
děti od 7 do 18 let

v organizované skupině
655520
studentské exkurze655520
děti do 7 letzdarma

Cena vstupenky zahrnuje prohlídku celého národního parku Krka. Jsou možné vstupenky i pouze do jednotlivých části.

Do národního parku Krka vede pÄ›t vchodů: Skradin (v sezónÄ› otevÅ™eno 8 – 20 hod.), Lozovac (8 – 20 hod.), RoÅ¡ki slap (9 – 18 hod.), Burnum (10 – 18 hod.) a Kistanje (10 – 18 hod.).


NÁRODNÍ PARK MLJET










































Vstupné do NP Mljet (ceny v kunách)


1. ledna

- 14. června
15. června

- 15. září
16. září

- 31. prosince
jednotlivci a skupiny9010090
děti a studenti505050
děti do 6 letzdarmazdarmazdarma
Prohlídka s průvodcem (2 hod.)400400400
Pěší výlet s pracovníkem NP pro skupiny min. 10 osob

(cena za osobu)
100100100

Vstup na území národního parku je buď v přístavu Polače nebo Pomena. Vstupné zahrnuje prohlídku Malého a Velkého jezera a ostrůvku s benediktinským klášterem.


NÁRODNÍ PARK RISNJAK



























Risnjak (ceny v kunách)

dospělí45
děti, studenti a důchodci25
rodinná vstupenka100
děti do 7 letzdarma
průvodce pro skupinu na celý den600

Vstupenka platí dva dny.


NÁRODNÍ PARK SEVERNÍ VELEBIT



























Severní Velebit (ceny v kunách)

dospÄ›lí – jednotlivci45
zlevněné vstupné (horolezci s klubovým průkazem, důchodci, děti do 14 let)25
skupiny nejméně 15 osob předem ohlášené

(netýká se těch, kteří uplatňují zlevněné vstupné)
30
průvodce na půl dne300
průvodce na 1 den500

Vstupenka platí 3 dny.



Národní parky Chorvatsko - vstupné v roce 2014