sobota 14. září 2013

Omišalj

OmiÅ¡alj – nejlevnÄ›jší destinace na ostrovÄ› Krk


Omišalj se nachází v severozápadní části ostrova Krk a je to první město, které potkáte při přechodu mostu na tento ostrov.

Historické jádro města je rozloženo na 85 metrů vysokém útesu nad Omišaljským zálivem a dominuje této části ostrova. S městem Krk je nejstarší v celé oblasti. Na okraji útesu je zděná promenáda, která spolu s úzkými uličkami přímo zve k romantickým, klidným procházkám a výhledu na záliv.


Půvab celého městečka se podařilo zachovat i přes nedaleký průmysl a je tady jasně vidět, jak lze skloubit cestovní ruch a průmysl aniž by se narušil středomořský ráz destinace. Díky tomu je celá oblast Omišalj nejlevnější na celém ostrově Krk.
Omišalj - Krk

Nová část města se rozrostla až k moři, kde je přístav pro jachty. Kvůli vynikajícím klimatickým podmínkám, nádherným plážím, poloze nedaleko od mostu, letiště a města Rijeka je Omišalj velmi atraktivní destinací pro ty, kteří chtějí levnou a klidnou dovolenou, nebo hledají ideální výchozí místo pro cestování po ostrově Krk.


Nejklidnější pláže na ostrově Krk


Pláže najdete kolem Omišalj jak kamenité, tak písčité. Je zde i hodně skrytých zátok, které jsou ideální pro milovníky samoty.


Pokud dáváte přednost plážím, kde je pro vás připraveno mnoho aktivit, navštivte Pesja Omišalj. Je to nejznámější pláž tohoto letoviska, která získala Modrou vlajku za čistotu a bezpečnost. Je oblázková, s malou betonovou plošinou a nachází se na konci 3km zátoky, asi 1km od centra města a nejbližších hotelů. Přístup na tuto pláž je přizpůsoben i pro tělesně postižené.


Vedle kdysi krásného hotelu Ucka, který je dnes opuštěn a říká se mu “hotel duchů“, najdete půvabnou pláž s průzračnou vodou. Toto místo je vhodné i pro neplavce a vypadá jako by bylo teprve nedávno rekonstruované. Samotný hotel vám nijak nebude kazit dojem, protože je skrytý za stromy. Naturisté mají svoje pláže mezi městečky Omišalj a Njivice.


Co si nenechejte ujít


Určitě se projděte parkem Dubec. Rozprostírá se od promenády až k moři na severním svahu kopce. Tento park má plochu téměř 2ha a spojuje promenádu s plážemi. Kolem písčitých stezek zde najdete bohatou vegetaci listnatých stromů, ale i cypřišů, fíkovníků, nebo olivovníků.


Zajímavou procházku zažijete také vyšlapanou cestičkou po skaliskách okolo opuštěného “hotelu duchů“ Ucka. Není nijak náročná a nabídne vám nejen pohledy na moře a krajinu ostrova Krk, ale uvidíte odsud dobře i rafinérie, které se nacházejí nedaleko. Touto cestou dojdete až do přístaviště.


Na severním cípu ostrova navštivte maják Vošćica. Byl postaven roku 1875 a dnes už je bez personálu, ale jeho poloha a výhled na most vám učaruje.


Asi 8km od Omišalje v obci Rudine se nachází jeskyně Biserujka. Je to jediná jeskyně na ostrově Krk. Přestože je poměrně malá, každoročně ji kvůli její kráse navštíví tisíce turistů. Dostanete se k ní pohodlně i cyklistickou stezkou.


V bezprostřední blízkosti, asi 2km jihozápadně od Omišalje najdete ve zbytcích starobylého římského města Fulfinium pozůstatky baziliky z 5. století. Tato leží v zálivu Sepen. Zajímavostí je to, že většina města leží pod mořem, protože od doby největšího rozkvětu zde stoupla hladina moře o 2m.


Omišalj není tradiční turistické letovisko. Právě proto se místní ke všem návštěvníkům chovají jako k letitým přátelům, takže mnoho turistů se sem rádo vrací.


ubytování Zadar

Levné apartmány v Omišalji










Omišalj

čtvrtek 12. září 2013

Zadar

Hlavní město Severní Dalmácie a Maraschina, to je Zadar


Do centra Severní Dalmácie Zadaru se dostanete z Mikulova po 700km cesty. Významnou výhodou města je, že leží u Jadranské magistrály, najdete zde mezinárodní letiště Zemunik a prochází jím železniční trať na trase Záhřeb-Knin-Zadar.


Zadar je jediné pobřežní město, které neleží na úpatí hory a patří díky turistickému zázemí a cenným historickým a kulturním památkám k nejatraktivnějším místům v Chorvatsku.

Určitě zde nesmíte zapomenout ochutnat Maraschino. Jedná se o sladký, třešňový likér. Existuje mnoho náhražek, ale ten pravý se vyrábí jen v Zadaru již od 16. století a jeho receptura se od té doby nezměnila. Původně byl určen pro dominikánské mnichy, kteří ho pálili a používali jako medicínu. I díky tomuto likéru se Zadar proslavil po celém světě.Zadar


Světovým unikátem v Zadaru jsou Morske orgulje a Pozdrav Suncu. Jedná se o soustavu trubek- varhanů, které při sebemenším vlnobití vydávají krásné tóny a dále o 300 skleněných desek, pod kterými jsou solární panely, které mají tvar kruhu o průměru 22m. Po západu slunce se rozsvítí všechny světelné efekty a spolu s tóny varhanů vytváří na pobřeží neopakovatelný zážitek.


Pláže v Zadaru a okolí


Tradiční městská pláž se nachází hned vedle hotelu Kolovare. Je písčitá i oblázková a podél ní se táhne borovicový les. Pláž je vybavena sprchami i šatnami.


Asi 4 km od centra města se nachází pláž Borik. Můžete si vybrat, jestli chcete být na oblázkové, nebo písečné části. Díky tomu, že na ní jsou mělké zátoky a písečné dno, je velice vhodná pro rodiny s dětmi. Na tuto pláž se dostanete autobusovými linkami číslo 5 a 8. Pozdrav slunci v Zadaru


Pokud chcete více klidu, vydejte se pěšky více na západ. Tam najdete ve vilové čtvrti pláž Diklo, nebo Kožino.

Rozhodně nejkrásnější koupání vás ale čeká na okolních ostrůvcích. Nejbližší je Ošljak, na který vyplouvá trajekt každý den v 11:00 a zpět vás vyzvedne v 18:00. Cena je 18HRK. Čím dál se dostanete od Zadaru, tím více budete mít soukromí. K cestě na další ostrovy si ale musíte pronajmout loď.


Sport, adrenalin a zábava



  • Na vÅ¡ech vÄ›tších plážích najdete klasické sportovní aktivity v podobÄ› jízdy na vodním skútru, vodním lyžování, skluzavek pro dÄ›ti, nebo tÅ™eba plážovém volejbalu.

  • JižnÄ› od Zadaru, mezi Bibinje a SukoÅ¡an v přístavu Marina Dalmacija je potápěčské centrum Zlatna Luka. Kurzy zde zajiÅ¡Å¥ují dvÄ› potápěčská studia, a pokud nemáte vybavení, tak si ho zároveň můžete zapůjčit. Cesta Jadranskou magistrálou sem trvá asi 10 minut a sjezd k přístavu nemůžete minout.

  • Vyznavači trekkingu mají v okolí Zadaru skvÄ›lé možnosti. Jen v Národním parku Paklenica je asi 150km značených turistických tras. NejfrekventovanÄ›jší, asi dvouhodinová túra vede od recepce kaňonem k horské chatÄ›. ZdatnÄ›jší turisté se ale často rozhodnou pro cestu z kaňonu do Jurlinu a Malé Paklenice. Cesta trvá pÅ™ibližnÄ› 6 hodin.

  • VÅ¡echny tyto trasy můžete ale zdolávat i na horských kolech. Ověřená půjčovna Calimero Sport sídlí v ulici II. Zavnoh 1 v Zadaru. Kolo vám na hodinu půjčí za 40HRK, na den za 120HRK. Pokud si ho půjčíte na 4 a více dní, tak zaplatíte 100HRK za každý den. OtevÅ™eno mají PO-PÁ od 8:00-20:00, víkendy 8:00-13:00. Kdyby se vám nechtÄ›la hledat adresa, tak můžete zatelefonovat a kolo vám bude doručeno na adresu, kterou jim udáte.

  • Adriatic Discovery Bike nabízí jedno a dvoudenní výlety na kole. Tato společnost vás zavede tam, kam se turisté obvykle nedostanou a budete moci obdivovat krásu malých rybářských vesnic, zátok a přírody na okolních ostrovech. Doprava je na nÄ› organizována lodí, nebo trajektem a denní trasy jsou dlouhé kolem 30 km.

  • Pro odvážné je na Masleničkém mostÄ› umístÄ›n bungee – jumping. Je nejvyšší v Chorvatsku, měří 56 metrů a cena za skok je 380HRK. Pokud byste mÄ›li zájem o video ze skoku, nebo tričko, tak zaplatíte dalších 80HRK. OtevÅ™eno je pravidelnÄ› od 14:00, ale když se domluvíte, obsluha je ochotná dorazit podle vaÅ¡eho přání.

  • PÄ›t minut severnÄ› od Zadaru je Adventure Park, ve kterém je mnoho různých atrakcí, stezek a“opičích“drah. Vyřádí se zde dÄ›ti od 4 let. OtevÅ™eno je od 9:00 do 17:00, ale pozor, v úterý je oficiálnÄ› zavÅ™eno. V sezónÄ› to vždycky neplatí, ale pokud byste se tam nedostali, nebuďte nemile pÅ™ekvapení.

  • Asi hodinu cesty od Zadaru, v obci KaÅ¡tel Žegarski na Å™ece Zrmanj najdete ideální podmínky pro rafting. Sezóna zde začíná už na začátku bÅ™ezna, ale nejlepší je sjíždÄ›t Å™eku na konci dubna a v kvÄ›tnu. PrávÄ› v tomto období se Å™eka stává jedním z nejlepších svÄ›tových raftingových míst. KromÄ› divokých peÅ™ejí a kaňonu tady narazíte i na krásný, tÅ™ináctimetrový vodopád, který je samozÅ™ejmÄ› nesjízdný.

  • Kostel Sveti Donat Zadar


  • Milovníci koní a ekoturistiky určitÄ› ocení Linden Retreat Tree & Ranch. Ten je obklopen přírodním parkem Velebit, který je nejvÄ›tší v Chorvatsku a je pod ochranou UNESCO. KromÄ› koní a přírody si zde budete moci prohlédnout i indiánské týpí.


Na závěr trochu procházek po historických památkách


Procházkami po samotném Zadaru by se dala strávit celá dovolená. Je to město s bohatou historií a mnoha významnými památkami.


Mezi nejznámější patří kostel Sveti Donat. Tato mimořádná církevní stavba předrománského období byla vybudována v 9. století a patří k nejvýznamnějším nejen v Zadaru, ale v celé Dalmácii. Díky výborné akustice se zde konávají středověké koncerty renesanční a barokní hudby, které jsou velmi oblíbené nejen mezi věřícími.


Za návštěvu ještě určitě stojí katedrála Sveta Stošija z 12. století, nebo františkánský klášter s kostelem Sveti Franje ze 13. století.





ubytování Zadar

Levné apartmány v Zadaru













Zadar

středa 11. září 2013

Ostrov Rab

Jen 650km jízdy a budete na kouzelném ostrově Rab


V severním Jadranu se nachází malebný ostrov Rab. U tyrkysového, křišťálově čistého moře naleznete mnoho krásných pláží a milovníci cyklistiky, nebo pěší turistiky tady ve stínu staletých borovic, dubů a cypřišů využijí mnoho stezek, kterými je ostrov protkán. Na východě ostrova se nachází pohoří Kamenjak, které chrání celý Rab před poryvy studených a prudkých větrů.


Pro nás je především velice příznivá vzdálenost ostrova Rab. Když vezmeme v úvahu, že třeba z Českého Těšína do Karlových Varů je to 530km, tak pouhých 650km z Mikulova do města Rab na tomto ostrově zní neuvěřitelně lákavě.
Ostrov Rab


Cesta na ostrov Rab je úplně jednoduchá


Na ostrov se dostanete jedině trajektem. Můžete si vybrat, jestli pojedete z ostrova Krk na trase Lopar-Baška. Na ten vede z Rijeky most. Další možnost je z pevniny spojem Mišnjak-Jablanac. Trajekt jezdí v sezoně v podstatě kyvadlově. Dospělá osoba zaplatí 17HRK, dítě 7HRK. Za auto do 2metrů dáte 98HRK a do 5metrů 148 HRK. I když se bude zdát, že máte ještě hodně času a fronta je nekonečná, nenechte se zmást. Jeden člen z vaší posádky ať zajde koupit vstupenku do pokladny, která je vedle nástupiště na trajekt. Než se totiž nadějete, budete na trajektu.


Pokud budete cestovat z letiště Rijeka, můžete využít kyvadlové dopravy. Jednosměrná jízdenka stojí 210HRK, nebo 28EUR, obousměrná 375HRK, nebo 50EUR.


Vyberte si pláž


Celý ostrov Rab je obklopen velkým množstvím pláží. V severní části ostrova, v letovisku Lopar najdete nejznámější pláž, která získala ocenění Modrá vlajka. Jmenuje se Rajska plaža. Je to písčitá, asi 2km dlouhá pláž, která je velice vhodná pro rodiny s dětmi. Najdete zde mnoho hřišť a tenisových kurtů. Počítejte ovšem s tím, že je tady opravdu mnoho lidí.


Asi 5km od města Rab je další velice navštěvovaná, ale oblázková pláž Suha Punta Carolina. Pokud máte raději soukromí, tak krásné koupání je v zátokách na severu ostrova. Uvala Stojan a uvala Dubac jsou písečné, asi 150m dlouhé pláže. Na těch budete opravdu téměř sami.


Na naturistickou pláž Ciganka dojdete pěšky z Loparu. Je částečně písčitá, částečně oblázková a velice oblíbená nejen u nudistů.


Na ostrově Rab trvá turistická sezóna celý rok, takže máte ještě čas zabalit kufry a vyrazit


  • Najdete zde 157km cyklostezek a 144km stezek pro pěší turisty.

  • Premužićeva staza, která je určena jak pro pěší, tak pro cyklisty vám nabídne soubory usazených hornin vzniklé v hlubokomoÅ™ském prostÅ™edí. NÄ›které z tÄ›chto flyšů zde dosahují výšky až 5 metrů.

  • Na poloostrovÄ› Kalifront, který se nachází na severozápadní stranÄ› ostrova je krásná, 9km dlouhá stezka. Začíná i končí na mysu Frkanj. Projdete se nejzelenÄ›jší částí ostrova, ale i skalnatým pobÅ™ežím s velkými i malými zátokami. Nachází se zde les Dundo – jeden z mála zachovalých původních lesů. Unikátní jsou zde porosty stálezelených dubů. NÄ›které z nich jsou až tisíc let staré.

  • Další krásná stezka začíná v obci Matkič. Je dlouhá 5,5km a projdete se borovicovými a dubovými lesy.

  • Pokud si budete chtít udÄ›lat výšlap na nejvyšší horu ostrova Kamenjak, bude výchozí bod z obce Mundajin. Na vrchol vás dovede Å¡tÄ›rková, velice dobÅ™e značená stezka. Kousek pod vrcholem Kamenjaku je krásný, zdobený altán. Celá túra měří 4km a nejvyšší bod je ve výšce 408m nad moÅ™em.

  • Na ostrovÄ› je celá Å¡kála sportovních aktivit. Od tenisu, golfu a volejbalu až po jachting, nebo potápÄ›ní.

  • Můžete využít nÄ›kterou z pÄ›ti potápěčských Å¡kol a na závÄ›r výcviku si udÄ›lat celodenní výlet se dvÄ›ma ponory za cenu kolem 50EUR.

  • Velmi krásný je i výlet na lodi s ochutnávkou ryb. Rybu si můžete sami ulovit, nebo jen tak sledovat díky prosklenému dnu krásu podmoÅ™ského svÄ›ta. Za takový výlet zaplatíte kolem 30EUR.

  • Tento ostrov slunce, pláží a historické krásy nadchl už mnoho návÅ¡tÄ›vníků. Místa s vysokými zvonicemi, kostely a starými paláci přímo zvou k procházkám, takže na své si pÅ™ijdou opravdu vÅ¡ichni. Věřte, že nebudete výjimka.



    Ostrov Rab

    úterý 10. září 2013

    Crikvenica

    Crikvenica – krásné pláže a moře kousek od domu


    Crikvenica je jednou z nejkrásnějších destinací v zálivu Kvarner na Jadranu. Její výborná geografická poloha a dobré dopravní spojení ji přímo předurčují k tomu, že se stává vyhledávaným letoviskem návštěvníků z celé Evropy. Leží jen 35km od Rijeky a 590km od hraničního přechodu Mikulov. Celé město je ve skutečnosti spojené z malých turistických oblastí a to Crikvenica, Dramalj, Selc a Jadranovo. Díky tomu, že je zde ideální středomořské podnebí bez pylových alergenů, je Crikvenica staré lázeňské město s krásnou kolonádou a tradicí.


    Pláže, pláže a zase pláže


    Crikvenica


    V Crikvenici najdete mnoho pláží, některé z nich získaly i Modrou vlajku, takže dávají záruku kvality. Nejznámější je pláž v centru města, která se jmenuje Gradska plaža. Je jediná písčitá a v porovnání s dalšími má celkem pozvolný vstup do moře. Na tuto pláž se do 17 hodin vybírá vstupné zhruba jako u nás na koupalištích, ale pláž je tak krásná, že rozhodně nebudete litovat. Po 17. hodině se sem můžete zajít vykoupat bez poplatků. Pláž má i rampu pro usnadnění přístupu k moři invalidům.


    Další pláže jsou oblázkové. Největší se jmenuje Baluch. Pokud toužíte po větším soukromí, vydejte se směrem na Dramalju, nebo Selcu. Narazíte tady na pláže Omorika, Poli mora, nebo Rokan. Naturisté určitě ocení pláž Kačjak, která se nachází směrem na Dramalj.


    K radosti všech milovníků zvířat je vedle přístavu Podvorska, na horní straně mola pláž pro domácí zvířata. Tato pláž je vybavena slunečníky a vstupné se neplatí.


    Chcete sport a adrenalin? V Crikvenici si vyberete!


    Sportovní a rekreační střediska nabízí na plážích celou řadu tradičních aktivit jako vodní lyžování, parasailing, jízdu motorovým člunem, nebo windsurfing. Kromě toho je možnost si zahrát minigolf, basketbal, nebo tenis.




    • V Crikvenici najdete i nÄ›kolik potápěčských klubů, které organizují i kurzy potápÄ›ní. Jeden z nich je Mihurić. Tady si můžete domluvit i plavbu na lodi, nebo rybaÅ™ení. Od dubna do října pořádají i výlety na ostrovy Rab, Krk, nebo do Benátek.




    • Adrenalin Park Crikvenica nabízí skvÄ›le strávený čas pro vÅ¡echny, kteří chtÄ›jí jedinečný zážitek. K dispozici v parku jsou sportovní trasy pro pěší turistiku. Můžete se naučit, jak bezpečnÄ› pÅ™ejít ze stromu na strom pomocí různých ploÅ¡in, závÄ›sných lávek a podobnÄ›. Lézt s povolením rodičů mohou také dÄ›ti od sedmi let na speciální trase, která je ve výšce 1metr. Ceny jsou od 80 do 270HRK




    • Společnost Paragliding Kvarner Å mrika pořádá lety, které jsou nad jednou z nejkrásnÄ›jších oblastí v celém Chorvatsku. Panoramatický let trvá kolem 30 minut a stojí 80EUR, tandemový seskok trvá 100 minut a zaplatíte 130EUR.




    • Cyklistické stezky vedou od moÅ™e do Vinodolského údolí. Jsou daleko od silnic a míří do okolních lesů. Jsou určeny jak pro rekreační cyklisty, tak pro ty trénované. Ve vÅ¡ech turistických centrech najdete mapy tÄ›chto tras. Rekreační, Modrá stezka měří 38km, Zelená, ta už je pro opravdu náročné má 74km, HnÄ›dá je kruhová, její délka je 50km a Viola je dlouhá 56km. Vybrat si tedy může opravdu každý.




    • Vydejte se na pěší túru, která měří 8km. Jmenuje se Ljubavna cestica a je to jedna z nejzajímavÄ›jších turistických tras v celém okolí. Nachází se v blízkosti centra a nabízí jedinečný zážitek. Seznámíte se nejen s vegetací, která v okolí Crikvenice roste, ale i s historickým a kulturním dÄ›dictvím celé oblasti. Uvidíte na ní tÅ™eba zdroj pitné vody z 19. století, nebo rozhlednu Badanj.



    • aquarium Crikvenica




    Na závěr trochu oddychu



    Přímo v centru města najdete mořské akvárium, ve kterém můžete vidět více jak 100 druhů ryb Jadranu a 50 druhů tropických ryb.





    ubytování Crikvenica

    Levné apartmány v Crikvenici













    Crikvenica

    úterý 3. září 2013

    Jaký je aktuální kurz chovatské kuny?

    Oficiální měnou Chorvatské republiky je chorvatská kuna, jejíž kód je HRK. Předchůdcem kuny byl chorvatský dinár, kterým se v Chorvatsku platilo až do r. 1994. V tomto roce byla prvně vydána chorvatská kuna, jejíž kurz byl zpočátku vázán na německou marku a později na euro. Podle finančních odborníků i zasvěcených politiků se předpokládá zavedení eura v Chorvatsku zhruba po roce 2016.




    Historie chorvatské kuny je ovšem delší. Existovala totiž již v době druhé světové války, kdy fakticky přestala existovat Jugoslávie jako stát. Tehdy byl nastolen loutkový režim Ustašovců, který byl poplatný fašistickému Německu a Itálii.


    Dnešní chorvatská kuna se dělí na 100 lipa. Mince jsou raženy v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50 lipa, 1, 2, 5 a 25 kuna. Pokud jde o bankovky, tak ty jsou vydávány v nominální hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 kuna.


    383806-top_foto1-ihfu4Českého turistu pochopitelně nejvíc zajímá kurz kuny vůči české koruně. Kurz se mění v závislosti na ekonomickém vývoji v obou státech i podle stavu hlavních světových měn. V současné době je oficiální kurz kuny vůči české koruně udáván v poměru 1 HRK = cca 3,50 Kč. O dovolené v Chorvatsku můžete běžně směňovat cizí měny, jako je euro, česká koruna nebo dolar, v bankách, směnárnách, na poštách, v turistických a informačních centrech i na recepcích hotelů. Na poplatcích zaplatíte obvykle od jednoho do čtyř procent. Nejvyšší provize si obvykle počítají hotelové směnárny, naopak nejnižší poplatky účtují banky. Je však třeba říci, že možnost přímo směňovat české koruny za kuny není, ovšem mnohé banky a směnárny to dělají. Není to však žádná výhoda, jelikož kurz není pro naše turisty zrovna výhodný.


    Problém v Chorvatsku není ani s platebními kartami, které mají mezinárodní platnost. Můžete jimi platit ve většině hotelů, restaurací a obchodů, nebo jejich pomocí vybírat z bankomatů.


    Chorvatskou měnu si můžete nakoupit předem v českých bankách. V průběhu sezóny nabízejí některé z nich lepší podmínky.


    Oficiální měnou Chorvatské republiky je chorvatská kuna, jejíž kód je HRK. Předchůdcem kuny byl chorvatský dinár, kterým se v Chorvatsku platilo až do r. 1994. V tomto roce byla prvně vydána chorvatská kuna, jejíž kurz byl zpočátku vázán na německou marku a později na euro. Podle finančních odborníků i zasvěcených politiků se předpokládá zavedení eura v Chorvatsku zhruba po roce 2016.


    Historie chorvatské kuny je ovšem delší. Existovala totiž již v době druhé světové války, kdy fakticky přestala existovat Jugoslávie jako stát. Tehdy byl nastolen loutkový režim Ustašovců, který byl poplatný fašistickému Německu a Itálii.


    Dnešní chorvatská kuna se dělí na 100 lipa. Mince jsou raženy v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50 lipa, 1, 2, 5 a 25 kuna. Pokud jde o bankovky, tak ty jsou vydávány v nominální hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 kuna.


    Českého turistu pochopitelně nejvíc zajímá kurz kuny vůči české koruně. Kurz se mění v závislosti na ekonomickém vývoji v obou státech i podle stavu hlavních světových měn. V současné době je oficiální kurz kuny vůči české koruně udáván v poměru 1 HRK = cca 3,50 Kč. O dovolené v Chorvatsku můžete běžně směňovat cizí měny, jako je euro, česká koruna nebo dolar, v bankách, směnárnách, na poštách, v turistických a informačních centrech i na recepcích hotelů. Na poplatcích zaplatíte obvykle od jednoho do čtyř procent. Nejvyšší provize si obvykle počítají hotelové směnárny, naopak nejnižší poplatky účtují banky. Je však třeba říci, že možnost přímo směňovat české koruny za kuny není, ovšem mnohé banky a směnárny to dělají. Není to však žádná výhoda, jelikož kurz není pro naše turisty zrovna výhodný.


    Problém v Chorvatsku není ani s platebními kartami, které mají mezinárodní platnost. Můžete jimi platit ve většině hotelů, restaurací a obchodů, nebo jejich pomocí vybírat z bankomatů.


    Chorvatskou měnu si můžete nakoupit předem v českých bankách. V průběhu sezóny nabízejí některé z nich lepší podmínky.



    Jaký je aktuální kurz chovatské kuny?